برج دلو: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۱: خط ۲۱:


کلمهٔ ''دلو'' به معنی: ریزنده آب است.{{سخ}}
کلمهٔ ''دلو'' به معنی: ریزنده آب است.{{سخ}}
معادل ایرانی و پهلوی دلو، [[دول]] (dol) می‌باشد که در واژه [[دولاب]] نیز بازمانده‌است. و در بعضی گویش‌های محلی مانند جنوب ایران هنوز کاربرد دارد.
معادل ایرانی و پهلوی دلو، [[دول]] (dol) می‌باشد که در واژه [[دولاب]] نیز بازمانده‌است. و در بعضی گویش‌های محلی مانند جنوب ایران هنوز کاربرد دارد. واژه ی دلچه به زبان ترکی نیز راه یافته است.


== منابع ==
== منابع ==

نسخهٔ ‏۱۸ نوامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۵۲

برج دلو
برج دلو در امتداد دایرةالبروج (قوس آبی)
نماد
ترتیبیازدهمین برج دایرةالبروج
بعد ساعتی۲۰:۲۱ ← ۲۲:۱۱
میل۲۰/۱۸- ← ۱۱/۴۷- درجه
برج قبلجدی
برج بعدحوت
صور منطبقکمان - بزغاله
ماه مطابقبهمن
اقامت خورشید۲۹٫۵۸۹روز

بُرج دلو، دول یا (آبریز)، یازدهمین برج فلکی از دایرةالبروج است.

دلو، یازدهمین برج [خانهٔ] خورشید، قوسی ۳۰ درجه از دایرةالبروج است.[۱] این برج خط سیر خورشید در بهمن ماه به مدت ۲۹روز و ۱۴ساعت و ۰۸دقیقه و نام دیگر این ماه در گاهشماری خورشیدی نیز می‌باشد. میانگین شبانه‌روز لحظه تحویل برج دلو ساعت ۱۶:۴۴ روز ۳۰ دی است.[۲]

دوهزارسال پیش این برج، بیشتر از زمینه صورت فلکی دلو (آبریز) می‌گذشت و به همین نام باقی ماند. ولی امروزه مقداری از زمینه صورت فلکی قوس (کمان) و بیشتر آن از زمینه صورت فلکی جدی (بزغاله) می‌گذرد.

کلمهٔ دلو به معنی: ریزنده آب است.
معادل ایرانی و پهلوی دلو، دول (dol) می‌باشد که در واژه دولاب نیز بازمانده‌است. و در بعضی گویش‌های محلی مانند جنوب ایران هنوز کاربرد دارد. واژه ی دلچه به زبان ترکی نیز راه یافته است.

منابع

  1. گاهشماری ایرانی، موسی اکرمی، تهران دفتر پژوهشهای فرهنگی (۱۳۸۰)، ص ۲۹.
  2. «تقویم شمسی (بروج ۱۲ گانه)». تقویم جهانی جامع. دریافت‌شده در مرداد ۱۳۹۱. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
دلو