دلفین پاندایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
خط ۶۴: خط ۶۴:
[[رده:دلفین‌های اقیانوسی]]
[[رده:دلفین‌های اقیانوسی]]
[[رده:جانوران سواحل جنوب‌شرقی آمریکای جنوبی]]
[[رده:جانوران سواحل جنوب‌شرقی آمریکای جنوبی]]
[[رده:جانوران اقیانوس هند]]


[[br:Delfin Commerson]]
[[br:Delfin Commerson]]

نسخهٔ ‏۱ اکتبر ۲۰۱۱، ساعت ۰۹:۰۵

دلفین راسو
دلفین راسویی در یک پارک نمایشی
اندازه در مقایسه با یک انسان متوسط
وضعیت حفاظت

کمبود داده  (IUCN 3.1)[۱]
رده‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
زیررده: جفت‌داران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار
تیره: دلفین‌سانان‌
سرده: سیاه‌سفیدها
گونه: C. commersonii
نام دوبخشی
Cephalorhynchus commersonii
Lacépède، ۱۸۰۴
زیستگاه دلفین راسو در آمریکای جنوبی
زیستگاه دلفین راسو در نزدیکی جزایر کرگولن

دلفین راسو یک آب‌باز و یکی از چهار عضو سرده سیاه‌سفیدها است. این دلفین با نام‌های دلفین کامرسون، دلفین ابلق و دلفین پاندا نیز خوانده می‌شود.

توصیف ظاهری

رنگ‌آمیزی بدن دلفین راسو در میان دیگر گونه‌های دلفین تک و منحصر به فرد است. سر، باله پشتی و دم‌باله در این دلفین به رنگ سیاه است و بدن و گلو به رنگ سفید اند. خط جداکننده دو بخش آشکار و واضح است. این دلفین از کوچکترین آب‌بازانی به شمار می‌رود که طولشان به کمتر از ۱٫۵ متر می‌رسد. یک دلفین راسوی ماده که در آب‌های پاتاگونیا گرفته شد با ۱٫۳۶ متر طول و ۲۳ کیلوگرم وزن کوچک‌جثه ترین آب‌باز ثبت شده است.[۲] ظاهر این دلفین آن را همانند گرازماهی می‌کند، با این حال رفتار آن مانند رفتار دیگر دلفین‌ها است. باله پشتی دارای شیب تیز و ملایمی در جلو است که در پشت انحنادار می‌شود. این دلفین پوزه ندارد. دلیل آنکه قلمرو این دلفین‌ها محدود به کرانه جنوبی آمریکای جنوبی و جزایر کرگولن، در جنوب اقیانوس هند، است ناشناخته مانده.

دو جنس به سادگی از روی رنگ‌آمیزی بدن تشخیص داده می‌شوند. نرها در زیر بدن و روی شکم الگویی سیاه رنگ به شکل قطره دارند، حال آنکه در ماده‌ها این الگو گردتر و دایره‌وار تر است. سن بلوغ جنسی در ماده‌ها شش تا نه سالگی است. نرها نیز تقریبن در همان سن به بلوغ می‌رسند. جفت‌گیری در فصل‌های بهار و زمستان انجام می‌شود. طول دوره بارداری ۱۱ ماه است. بیشترین عمر ثبت شده برای دلفین‌های راسو ۱۸ سال بوده است.

گستره و جمعیت

یک دلفین راسو در حال شنا در تنگه ماژلان.

دلفین‌های راسو در دو منطقه جهان پراکنده شده اند. بیشترین گروه جمعیتی در کرانه‌های آرژانتین و جزایر فالکلند زندگی می‌کند. گروه دوم، که در دهه ۱۹۵۰ کشف شدند، در آب‌های جزایر کرگولن یافت می‌شوند. این جزایر در ۸٬۰۰۰ کیلومتری مکان زندگی گروه نخست قرار دارند. این جانوران آب‌های کم عمق را ترجیح می‌دهند. جمعیت جهانی آن‌ها مشخص نیست، با این حال یک سرشماری در سال ۱۹۸۴ تعداد ۳٬۴۰۰ تا از آن‌ها را در کنار تنگه ماژلان تخمین زد.

رفتار

وضعیت بقا

منابع

  1. Reeves, R.R., Crespo, E.A., Dans, Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Pedraza, S., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, JY. & Zhou, K. (۲۰۰۸). «Cephalorhynchus commersonii». IUCN Red List of Threatened Species 2008. دریافت‌شده در ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۱.
  2. The Guinness Book of Animal Facts and Feats، Sterling Pub Co Inc، ۱۹۸۳، شابک ISBN ۹۷۸-۰۸۵۱۱۲۲۳۵۹ مقدار |شابک= را بررسی کنید: invalid character (کمک)