مراوه: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز ویرایش 85.185.193.5 (بحث) واگردانده شد به آخرین تغییری که Luckas-bot انجام داده بود
Luckas-bot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ربات افزودن: tr:Maravetepe
خط ۶۶: خط ۶۶:
[[en:Maravehtapeh]]
[[en:Maravehtapeh]]
[[it:Maraveh]]
[[it:Maraveh]]
[[tr:Maravetepe]]

نسخهٔ ‏۲۸ اکتبر ۲۰۱۰، ساعت ۱۹:۰۳

مراوه‌تپه
مراوه‌تپه بر ایران واقع شده‌است
مراوه‌تپه
اطلاعات
کشور : ایران
استان : گلستان
شهرستان : مراوه‌تپه
بخش ها : مرکزی
جمعیت : (۱۳۸۳) ۴.۳۲۱
پیش‌شماره تلفنی : ۰۱۷۴۴۷۲
وب‌گاه : فرمانداری کلاله

مَراوه‌تَپه یا مراوه یکی از شهرهای استان گلستان ایران است.

شهر مراوه در بخش مرکزی شهرستان مراوه‌تپه استان گلستان ایران و در نزدیکی مرز ترکمنستان واقع شده‌است.

جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۳ برابر با ۴٫۳۲۱ نفر بوده‌است.

شهر مراوه تا مهرماه سال ۱۳۸۶ خورشیدی مرکز دهستان مراوه‌تپه بود که با تغییر تقسیمات کشوری و ارتقاء بخش مراوه‌تپه به شهرستان در آن سال این شهر نیز مرکز بخش مرکزی شهرستان مراوه‌تپه شد، هرچند تا اسفند ۱۳۸۷ هنوز فرماندار آن تعیین نشده و فرمانداری آن نیز تأسیس و افتتاح نشده و همچنان به صورت بخشداری اداره می‌شود. مرکز جدید دهستان مراوه‌تپه روستای سوزش است. براساس همان تغییرات همچنین دهستان پالیزان به مرکزیت روستای قازان قایه در بخش مرکزی (حومه) شهرستان مراوه تپه ایجاد شد. و نیز بخش جدیدی به نام گلیداغ به مرکزیت روستای گلیداغ و شامل دهستان‌های گلیداغ (به مرکزیت روستای گلیداغ) و شلمی (به مرکزیت عرب قره حاجی) در تابعیت این شهرستان ایجاد شد.[۱]

جغرافیا

شهر مراوه از لحاظ جغرافیایی در شمال شرقی کشور واقع شده‌است. این شهر از طرف شمال به کشور ترکمنستان و از طرف شرق به استان خراسان و از سوی جنوب به شهر کلاله و از طرف غرب به بخش داشلی برون گنبدکاووس منتهی می‌شود. مراوه تپه بین دو رشته کوه قرار دارد. در شمال مراوه تپه کوه‌های سنگوداغ از شرق به غرب کشیده شده که خط الرأس آن مرز طبیعی بین ایران و کشور ترکمنستان است. ارتفاع قلل آن به ۷۳۵ تا ۸۱۳ متر می‌رسد.

در جنوب مراوه تپه که بین دو دره رودخانه گرگان و اترک کوههای کم ارتفاع گلیجه داغ و نازلی کشیده شده‌است، که این ارتفاعات به تدریج به ارتفاعات غربی خراسان منتهی می‌شود. (لازم به تذکر است آرامگاه خالدنبی در قله گلیجه داغ قرار دارد.)

روستای مراوه تپه در سال ۱۳۷۹ به شهر تبدیل و مراوه نامگذاری شد. این شهر در سال ۱۳۱۱ توسط آلمانیها نقشه کشی و بناء شده‌است. نام این شهر از تپه باستانی که در طرف شرق شهر واقع است، گرفته شده‌است. روایاتی در مورد نامگذاری شهر وجود دارد، در این جا به دو نمونه از آنها اشــــاره می‌شود:

۱- این تپه، شبیه تپه‌هایی است در شهر مرو (در ترکمنستان) وجود دارد، بنابراین نام تپه از تپه‌های مرو گرفته شده‌است. ۲- این تپه در جنگهای بین ایران و روسیه برای دیده بانی ساخته شده‌است. از داخل شهر مراوه رودخانه اترک عبور می‌کند.

جاذبه‌ها

  • قیزلز قلعه واقع در ۵ کیلومتری مراوه تپه و در کنار روستای یکه چنار از دیگر مکان‌های تاریخی مراوه تپه می‌باشد.
  • مدرسه سید قلیچ ایشان واقع در روستای کریم ایشان که از بناهای دوره قاجاریه می‌باشد. این مدرسه قدیمی‌ترین ساختمان علوم دینی ترکمانان ایران محسوب می‌شود.

پانویس‌ها

منابع

  • اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: گیتاشناسی ۱۳۸۳خ.
  • مختصات جغرافیایی
  • بخش جغرافیا و جاذبه‌ها از: نگاهی به مراوه‌تپه، نوشته آقی بلندپایه.
  • BLUE STAR از مراوه تپه