نجم‌آباد (نظرآباد): تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۵°۵۰′۵۵″شمالی ۵۰°۳۰′۰۸″شرقی / ۳۵٫۸۴۸۵۵°شمالی ۵۰٫۵۰۲۳۶°شرقی / 35.84855; 50.50236[۱]
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: دارای ادبیات عامیانه ویرایشگر دیداری ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
جز ابزار پیوندساز: افزودن پیوند افسانه نجم‌آبادی به متن
خط ۹۲: خط ۹۲:
'''آغابیگم نجم‌آبادی'''(درگذشت ۱۳۲۸ش) دختر شیخ‌هادی نجم‌آبادی که از زنان روشنفکر [[جنبش مشروطیت ایران]] به‌شمار می‌رود. او در سال ۱۲۸۹ خورشیدی [[انجمن مخدرات وطن]] را تأسیس کرد.
'''آغابیگم نجم‌آبادی'''(درگذشت ۱۳۲۸ش) دختر شیخ‌هادی نجم‌آبادی که از زنان روشنفکر [[جنبش مشروطیت ایران]] به‌شمار می‌رود. او در سال ۱۲۸۹ خورشیدی [[انجمن مخدرات وطن]] را تأسیس کرد.


'''دکتر افسانه نجم‌آبادی'''(متولد ۱۳۲۵ش) نویسنده، جامعه‌شناس و استاد تاریخ و مطالعات زنان در [[دانشگاه هاروارد]] آمریکا.
'''دکتر [[افسانه نجم‌آبادی]]'''(متولد ۱۳۲۵ش) نویسنده، جامعه‌شناس و استاد تاریخ و مطالعات زنان در [[دانشگاه هاروارد]] آمریکا.


'''دکتر شهناز نجم‌آبادی''' (متولد ۱۳۲۵ش) مردم‌شناس و استاد فعلی دانشگاه فرانکفورت و هایدلبرگ آلمان و مؤسس انجمن بین‌المللی مردم‌شناسی ایران.<ref>حسین عسگری، دشتی به وسعت تاریخ، ص ۳۰۱ و کتابشناسی ساوجبلاغ، نشر رهام اندیشه، ۱۳۸۳، ص ۳۶ تا ۳۸.</ref>
'''دکتر شهناز نجم‌آبادی''' (متولد ۱۳۲۵ش) مردم‌شناس و استاد فعلی دانشگاه فرانکفورت و هایدلبرگ آلمان و مؤسس انجمن بین‌المللی مردم‌شناسی ایران.<ref>حسین عسگری، دشتی به وسعت تاریخ، ص ۳۰۱ و کتابشناسی ساوجبلاغ، نشر رهام اندیشه، ۱۳۸۳، ص ۳۶ تا ۳۸.</ref>

نسخهٔ ‏۱۶ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۱۷:۲۲

نجم‌آباد
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانالبرز
شهرستاننظرآباد
بخشبخش مرکزی
دهستاننجم‌آباد
نجم‌آباد بر ایران واقع شده‌است
نجم‌آباد
۳۵°۵۰′شمالی ۵۰°۳۰′شرقی / ۳۵٫۸۴°شمالی ۵۰٫۵۰°شرقی / 35.84; 50.50
مردم
جمعیت۳۷۵۷ نفر
جغرافیای طبیعی
مساحت۲۵۰ هکتار
ارتفاع از سطح دریا۱۱۵۰ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۱۴ درجه سانتی گراد
بارش سالانه۳۷۳ میلی‌متر
اطلاعات روستایی
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۲۶

نجم‌آباد روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نظرآباد در استان البرز است.

موقعیت جغرافیایی

روستای نجم‌آباد به عنوان مرکز دهستان نجم‌آباد واقع در جنوب غربی شهرستان نظرآباد که از شمال به نظرآباد، از جنوب به شهرستان اشتهارد، از غرب به دشت قزوین و از شرق به بخش تنکمان محدود است. روستای نجم‌آباد با قدمت ۱۵۰۰ ساله در فاصله ۱۰۸ کیلومتری تهران و ۵۶ کیلومتری کرج واقع می‌باشد.

پرونده:موقعیت روستای نجم اباد در استان البرز.jpg
موقعیت روستای نجم اباد در استان البرز
خیابان شیخ هادی نجم‌آبادی
مزرعه هندوانه

جمعیت

براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، جمعیت آن ۳٬۷۵۷ نفر (۱۰۵۸خانوار) بوده‌است.

دهیاری

دهیاری این روستا در خرداد سال ۸۳ با مجوز وزارت کشور تأسیس گردید و در تیرماه همان سال دهیاری نجم‌آباد کار خود را آغاز نمود

جاذبه‌های گردشگری

امامزاده چهل دختر : این زیارتگاه در چهار کیلومتری شرق روستای نجم‌آباد درمنطقه‌ای مسطح و در دشت واقع است. این بقعه به صورت بنای منفرد، فاقد گلدسته و دارای گورستانی عمومی است. تاریخ ساخت این بنای قدیمی به قرن هشتم هجری قمری می‌رسد، اگرچه طی زمان، بسیاری از نقاط آن مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و این تعمیرات تا قرن ۱۲ هجری قمری نیز ادامه یافته‌است. این امامزاده یکی از بناهای آرامگاهی ارزشمند تاریخی فرهنگی شهرستان نظرآباد به‌شمار می‌رود و روزانه تعداد زیادی زائر را به سوی خود جلب می‌کند.

چهل دختر


رودخانه فصلی : این رودخانه در جنوب روستا جاری ست که از کوه‌های کردان سر چشمه می‌گیرد و پس از طی مسافتی در نزدیکی شهر اشتهارد با رودخانه شور ادغام و در نهایت به دریاچه نمک ریخته می‌شود.

کویر نجم‌آباد : منطقه بکر و زیبا در جنوب غربی شهرستان نظرآباد و شمال شرقی بویین زهرا واقع است. بیابانی است که حدود ۳۰ کیلومتر عرض و ۳۰ کیلومتر طول دارد و در فصل بهار به تالاب پرآبی تبدیل می‌شود و در تابستان منطقه‌ای نیمه کویری به حساب می‌آید و همچنین رودخانه‌های فصلی زیادی در این بیابان جاری است. این منطقه کویری به دلیل وجود حیواناتی نظیر آهو، غزال، مار از طرف محیط زیست، منطقه محفاظت شده اعلام شده‌است.

غار نمکی : غار نمکی چند میلیون ساله محصور در جنوب نجم‌آباد، در محیطی کاملاً فرسایشی و کویری قرار دارد. طول غار در حدود ۳۵۰ متر است و دارای ۳ دهانه ورودی می‌باشد. در داخل تالارهای غار قندیل‌های نمکی بسیار زیبایی پدید آمده‌است که مناظر بدیع و بی نظیری را رقم زده‌اند. در ابتدای ورودی غار جویی از نمک جریان دارد که از یک سمت وارد و از دهانه دیگر آن خارج می‌شود.

تالاب : وجود دریاچه بسیار بزرگی که به صورت فصلی در کنار دهانه ورودی غارنمکی و در میان ارتفاعات حلقه دره تشکیل می‌شود و زیستگاه گونه‌های جانوری و گیاهی مختلف می‌باشد، بر جذابیت‌های گردشگری منطقه می‌افزاید.

تپه‌های رنگی، تپه باستانی، یخچال طبیعی، بافت قدیمی حوزه علمیه، خانه سنگی، مزارع زیبای هندوانه، گله‌های فراوان شتر (یک و دو کوهان) از دیگر جاذبه‌های گردشگری روستای نجم‌آباد می‌باشد.

آب و هوا

آب وهوای روستا نسبتاً معتدل و در عین حال کویری گرم و خشک است و علت آن وجود کوه‌های حلقه دره در جنوب و قرار گرفتن در ناحیه نیمه بیابانی است.

شغل

اکثر اهالی نجم‌آباد به خاطر زمین‌های قابل کشت و آب فراوان در بخش کشاورزی و دامداری مشغول به کار می‌باشند. روستای نجم‌آباد با ۱۸ مزرعه و۴۲۰۰ هکتار دارای خاک مناسبی برای کشاورزی می‌باشد. انگور و هندوانه این منطقه بسیار معروف می‌باشد؛ و از نظر تولید گندم در شهرستان نظرآباد و ساوجبلاغ در ردیف اول قرار دارد و یکی از برترین‌های استان البرز به حساب می‌آید.

مشاهیر و چهره‌های ماندگار

مصطفی نجمی (درگذشت ۱۳۷۶ش) هنرمند نقش آفرینی از مکتب نقاشان کلاسیک کمال‌الملکی به‌شمار می‌رود که هفتاد سال به کار بی‌وقفه هنری (نقاشی و آهنگسازی) پرداخت. او در سال ۱۳۶۹ موفق به دریافت دکترای افتخاری هنر شد.

میرزا مرتضی نجم‌آبادی خوشنویس و از شاگردان میرزا محمدرضا کلهر.

سرهنگ داوود نجمی از اساتید موسیقی نظامی ایران.

شیخ محمدباقر مجتهد نجم‌آبادی(درگذشت ۱۳۰۷ش) از شاگردان ملا حسینقلی همدانی درحوزه علمیه نجف‌اشرف.

ناصر نجمی (درگذشت ۱۳۸۲ش) تاریخ پژوه و یکی از قدیمی‌ترین نویسندگان مطبوعات ایران است. شمار آثار او را، نود عنوان کتاب نوشته‌اند.

دکتر سیف‌الدین نجم‌آبادی (متولد ۱۳۰۱ش) از پژوهشگران زبان‌شناسی، ایران‌شناس و استاد برجسته دانشگاه هیدلبرگ آلمان.

دکتر محمود نجم‌آبادی(درگذشت ۱۳۷۹ش) پزشک نامداری که طب اسلامی و ایرانی را که هزار سال به فراموشی سپرده شده بود، مورد توجه قرار داده و با پرداختن به تاریخ پزشکی ایران درصدد احیای آن سنت کهن برآمد و به موفقیت قابل توجهی در این زمینه دست یافت. از او ۴۵ کتاب و رساله و ۵۰۰ مقاله علمی برجای مانده‌است.

آغابیگم نجم‌آبادی(درگذشت ۱۳۲۸ش) دختر شیخ‌هادی نجم‌آبادی که از زنان روشنفکر جنبش مشروطیت ایران به‌شمار می‌رود. او در سال ۱۲۸۹ خورشیدی انجمن مخدرات وطن را تأسیس کرد.

دکتر افسانه نجم‌آبادی(متولد ۱۳۲۵ش) نویسنده، جامعه‌شناس و استاد تاریخ و مطالعات زنان در دانشگاه هاروارد آمریکا.

دکتر شهناز نجم‌آبادی (متولد ۱۳۲۵ش) مردم‌شناس و استاد فعلی دانشگاه فرانکفورت و هایدلبرگ آلمان و مؤسس انجمن بین‌المللی مردم‌شناسی ایران.[۲]

پروفسور حسین نجم آبادی (متولد 1336 ش) استاد ژنتیک پزشکی و کاشف پنجاه ژن جدید در ارتباط با عقب ماندگی ذهنی

آیت الله آقاحسن نجم‌آبادی ساوجبلاغی تهرانی (درگذشت حدود ۱۲۸۴ق) فقیه نامدار و گزینه مرجعیت عامه شیعه پس از وفات شیخ مرتضی انصاری.

آیت الله آقاحسین نجم‌آبادی تهرانی (درگذشت ۱۳۰۷ش) فقیه و متکلم معاصر و استاد فقیه فرهنگبان آیت‌الله سید شهاب الدین مرعشی نجفی.

آیت الله حاج شیخ هادی نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۲۰ق) روحانی نواندیش، آزادی‌خواه و قرآن پژوه عقل گرای روزگار قاجار است. به جرات می‌توان او را مربی و زمینه ساز فکری جنبش مشروطه خواهی ایرانیان دانست. «تحریرالعقلا» تنها اثر شیخ هادی به زبان فارسی است.

آیت الله حاج میرزا ابوالفضل نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۴۴ش) فقیه معاصر و نماینده آیت‌الله سیدحسین طباطبایی بروجردی در شهر تهران.

آیت الله سید موسی حسینی نجم‌آبادی معروف به آقانجفی (درگذشت ۱۳۱۴ش) دانش‌آموخته حوزه علمیه نجف اشرف و مبارز سیاسی علیه رژیم پهلوی.

آیت الله شیخ محمدتقی مجتهد نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۰۲ش) از مجتهدان منتقد مشروطیت.

ناصر نظامی (متولد ۱۳۲۵ش) گوینده (دوبلور) ارشد سینما و تلویزیون ایران.

حاج آقا محمد نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۰۳ق) از شاگردان شیخ مرتضی انصاری و شیخ محمدحسن نجفی اصفهانی مشهور به صاحب جواهر.

شیخ مهدی نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۳۶ش) فعال سیاسی و اجتماعی دوره قاجار و نماینده مردم کرمان در دوره دوم مجلس شورای ملی.

ملاابراهیم سنگلجی نجم‌آبادی (درگذشت ۱۲۴۵ق) بنیان‌گذار مدرسه علمیه نجم‌آباد و از مدرسان حکمت صدرایی در روزگار قاجار.

میرزا تقی نجم‌آبادی ساوجبلاغی (درگذشت ۱۳۲۵ش) معروف به «دبیراعلم» و «عنوان نگار»، از شاعران و نویسندگان دوره قاجار است که در دیوان رسایل حکومت ناصرالدین شاه به مقام دبیری و منشی‌گری رسید. نخستین نهج البلاغه منظوم و نخستین صحیفه سجادیه منظوم، در تاریخ نگارش و سرایش به نام او ماندگار شده‌است.

میرزا عبدالکریم نجم‌آبادی ساوجبلاغی در حکومت فتحعلی شاه قاجار با «درجه اول خدمت گزاری» به رتبه وزارت رسید.

میرزا محسن نجم‌آبادی (درگذشت ۱۳۳۶ش) مشروطه‌خواه و از مجاهدان نهضت جنگل به رهبری میرزا کوچک-خان جنگلی[۳]

دکتر علی ورزدار از مشاهیر نوظهور روستا و درمانگر طب سنتی که توانایی مداوای امراض مختلف با زالو درمانی و حجامت از مهمترین ویژگی های ایشان است .(ایشون اصلا دکتر نیست فقط طب سنتی مثل اینا که دوره میبینن ،وگرنه تحصیلات آکادمی نداره)

منابع

  1. کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران[پیوند مرده]، سازمان نقشه‌برداری کشور
  2. حسین عسگری، دشتی به وسعت تاریخ، ص ۳۰۱ و کتابشناسی ساوجبلاغ، نشر رهام اندیشه، ۱۳۸۳، ص ۳۶ تا ۳۸.
  3. حسین عسگری، کهن دشت، ص7.
  • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
  • http://www.magiran.com/npview.asp?ID=2360199
  • http://roostanet.ir/index.aspx?pageid=2346&siteid=3 بایگانی‌شده در ۶ مارس ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine

www.hamshahrionline.ir/news/142285/