یوسف‌آباد: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۵°۱۰′ شمالی ۶۱°۰۶′ شرقی / ۳۵٫۱۶۷°شمالی ۶۱٫۱۰۰°شرقی / 35.167; 61.100
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب: متن دارای ویکی‌متن نامتناظر
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب: متن دارای ویکی‌متن نامتناظر
خط ۳۱: خط ۳۱:
| archivedate = ۱ دسامبر ۲۰۱۰
| archivedate = ۱ دسامبر ۲۰۱۰
| dead-url = yes
| dead-url = yes
}}''':</ref> ۱۴
}}'''</:ref> ۱۴
----
----
* '''پیش شماره:''' ۸۸
* '''پیش شماره:''' ۸۸

نسخهٔ ‏۲۶ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۴۱

امیرآباد
نمایی در شب
نمایی در شب

شناسه‌ها


  • جایگاه جغرافیایی در شهر: مرکز






  • منطقه پستیخطای یادکرد: خطای یادکرد: برچسب تمام کنندهٔ </ref> بدون برچسب <ref> ().

تاریخچه

نام‌گذاری این محله به بنیان‌گذار آن یعنی میرزا یوسف مستوفی الممالک از مردان دوره ناصرالدین‌شاه بازمی‌گردد که این محله را در خارج از حصار تهران و در شمال غربی دارالخلافه ناصری در سال ۱۲۸۸ هجری قمری پایه نهاد.[۲]

نصرالله حدادی درباره‌اش در «طهران قدیم» می‌نویسد:[۳]

میرزایوسف مستوفی‌الممالک، اراضی بالادست محله سنگلج را تا فاصله بالای آب کرج در تیول خود داشت. او بخشی از آن را به پسرش «حسن مستوفی‌الممالک» بخشید و باغ حسن‌آباد، واقع در همین حوالی میدان حسن‌آباد ساخته شد. در بالادست میدان، یوسف‌آباد شکل گرفت و در انتها به محله بهجت‌آباد که اقلیت ارامنه در آن زندگی می‌کردند، ختم می‌شد که تماماً جزو مایملک میرزا یوسف مستوفی الممالک بود.

خیابان‌های مهم

نمایی از پارک شفق ساخته کامران دیبا

خیابان‌های اصلی این محله عبارتند از خیابان سید جمال الدین اسدآبادی (خیابان یوسف آباد)، خیابان مستوفی که اخیراً به خیابان عبدالمجید اکبری تغییر نام داده‌است، خیابان شهید جهان آرا(خیابان دوم ژوئن)، خیابان مهرام (مدبر)، خیابان بیستون و خیابان چهلستون، خیابان فتحی شقاقی(خیابان هشتم یوسف آباد)، خیابان کاج شمالی و خیابان ابن سینا.[۴]

خیابان سید جمال الدین اسدآبادی شلوغ‌ترین خیابان این محله‌است و بیشتر واحدهای اطراف آن را واحدهای تجاری و مغازه‌ها تشکیل می‌دهند.

بزرگترین میدان این محله میدان سید جمال‌الدین اسدآبادی است که پیش از انقلاب اسلامی، میدان کلانتری نام داشته‌است که آن به خاطر وجود کلانتری یوسف آباد در جنوب شرقی این میدان است.

در شمال شرقی میدان کلانتری، ساختمان شهرداری منطقه ۶ واقع شده‌است. میدان کلانتری یوسف آباد دارای آبنمای قوسی است.

سایر میدان‌های این محله عبارتند از میدان فرهنگ (با میدان فرهنگ سعادت‌آباد اشتباه نشود) و میدان سلماس (فرح بخش سابق).[۵]

مراکز مهم

کتابخانه و فرهنگسرای شفق

از مراکز تفریحی این محله می‌توان به سینما و تئاتر گلریز و پارک شفق اشاره کرد که بزرگترین پارک تفریحی این محله‌است و فرهنگسرای شفق در آن قرار دارد.[۶] از پارک‌های معروف دیگر این منطقه می‌توان پارک قزل قلعه را نام برد که در انتهای خیابان جهان آرا است.[۷] کلانتری یوسف آباد، شهرداری منطقه ۶ تهران و هنرستان ناشنوایان باغچه‌بان نیز در میدان سید جمال‌الدین اسدآبادی قرار دارند.

مدارس دخترانه در مقاطع مختلف در میدان فرهنگ یوسف‌آباد قرار دارند که شناخته‌شده‌ترین آنها دبیرستان دخترانه بوعلی است.

شهرکتاب فرهنگ در میدان فرهنگ از مراکز مهم ادبی و فرهنگی محله است.

از مراکز معروف قدیمی می‌توان به فروشگاه چمن (سوپر چمن-بالاتر از میدان کلانتری) و فروشگاه برازک (بالاتر از میدان فرهنگ-که دیگر اثری از آها وجود ندارد ) اشاره کرد.

همچنين مراكز تفريحي ورزشي متعددي از جمله مجموعه ورزشي نادر (بالا تر از ميدان كلانتري) ، مجموعه ورزشي كارن (نزديك شهر كتاب در ميدان فرهنگ)، مجموعه ورزشي شهيد جهان آرا و ديگر باشگاه هاي متعدد ورزشي در اين محله وجود دارند.

بیمارستان حضرت فاطمه (بخش قدیمی) و بیمارستان محب کوثر (بخش جدید) در خیابان ۲۳ نبش پارک شفق از مراکز مهم درمانی است.

كنسولگرى ايرلند نيز از مراكز مهمى است كه نبش خيابان پنجاهم يوسف آباد واقع شده است.

مراکز خرید اصلی محله یوسف آباد کجاست؟[۸]

سه پاساژ شناخته شده در یوسف آباد وجود دارد؛ اولی مجتمع تجاری رز درخیابان اسدآبادی؛ بالاتر از میدان کلانتری که مغازه‌های پوشاک مردانه و زنانه، بدلیجات، نمایندگی ایکیا و … در آن قرار دارند. پاساژ هنر هم از مراکز خرید یوسف‌آباد در فتحی شقاقی است. این پاساژ به دلیل نزدیکتر بودن به مرکز شهر شناخته‌شده‌تر است و معمولاً مراجعه‌کنندگان فرامحله‌ای دارد. پاساژ فرهنگ در میدان فرهنگ هم از دیگر مراکز خرید یوسف‌آباد است. بد نیست بدانید یکی از شعب شهر کتاب هم در ضلع غربی میدان فرهنگ واقع شده‌است. دو بازار میوه و تره بار هم علاوه بر مغازه‌های محلی در این منطقه وجود دارند که یکی از آنها سمت پارک قزل قلعه است.

منابع

  1. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام Naghshe Manateghe Shahrdari Tehran وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. کتاب اول (http://www.ketabeavval.ir/tehran/1424.aspx بایگانی‌شده در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine): آخرین دسترسی به پایگاه در تاریخ ۱۶ اگوست ۲۰۱۱
  3. «میدان حسن‌آباد». روزنامه همشهری. ۱۷ شهریور ۱۳۹۵}. دریافت‌شده در ۸ دی ۱۳۹۶. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  4. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام نقشه تهران وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  5. پایگاه اینترنتی شهرداری تهران[پیوند مرده]
  6. پایگاه اینترنتی شهرداری تهران[پیوند مرده]
  7. http://region6.tehran.ir/Default.aspx?tabid=42&Search=پارک[پیوند مرده]
  8. «یوسف آباد، با اصالت‌ترین محله مرکز تهران! | وبلاگ رسمی ihome.ir». blog.ihome.ir. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۵-۲۳.