روح‌القدس: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز افزودن جان پاک برپایه واژه نامه دهخدا
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{گسترش}}
{{گسترش}}
{{مسیحیت}}
{{مسیحیت}}
'''روح القُدُس'' یا '''جان پاک'''<ref>لغت نامه دهخدا</ref> واژه و مفهومی است که در ادیان مختلف همانند [[یهود]]، [[مسیحیت]] و [[اسلام]] از آن یاد شده‌است.
'''روح القُدُس''' یا '''جان پاک'''<ref>لغت نامه دهخدا</ref> واژه و مفهومی است که در ادیان مختلف همانند [[یهود]]، [[مسیحیت]] و [[اسلام]] از آن یاد شده‌است.


== روح القدس در مزدیسنا ==
== روح القدس در مزدیسنا ==

نسخهٔ ‏۵ اکتبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۳:۱۶


روح القُدُس یا جان پاک[۱] واژه و مفهومی است که در ادیان مختلف همانند یهود، مسیحیت و اسلام از آن یاد شده‌است.

روح القدس در مزدیسنا

سپنتا مینیو Spentä Mainyu یا روحِ سپنتا یا روح القدس در مزدیسنا و اسطوره شناسیِ ایران باستان نیرویِ زندگی و تجسمِ خوبی و نور است. او همزادِ انگره مینیو (اهریمن)، نیروی تاریکی است و با او در نبردی ابدی است.[۲] سپنتا مینیو محافظِ چیزها و موجودات از آسمان، آب، زمین، گیاهان و کودکانِ هنوز به دنیا نیامده است.[۳]

روح القدس در مسیحیت

بر اساس آیه دوم و سوم فصل اول کتاب پیدایش، روح خدا (روح القدس) بهمراه خدای پدر و کلام زنده خدا (عیسی مسیح) در زمان پیدایش هستی حضور داشته‌اند و هر سه یک ذات هستند و لذا روح‌القُدُس به همین ترتیب شخصیت سوم تثلیث و خدا است. مسیحیان ایمان دارند که خدا در ذات خود واحد است، اما در عین حال، همواره در عین ذات واحد، در سه شخصیت وجود دارد که هر سه کاملاً خدا هستند.

در نمادشناسی مسیحیت دو نماد از عهد جدید روح‌القدس در ارتباطند: یکی کبوتر سفید[۴] (بر اساس روایت نزول روح‌القدس به شکل کبوتر در زمان غسل تعمیدی مسیح در رود اردن) و دیگری «زبانه‌های آتش» (بر اساس روایت نزول روح‌القدس بر حواریون مسیح در عید پنجاهه به شکل زبانه‌های آتش).[۵][۶]

روح القدس در اسلام

روح القدس یکی ازفرشتگان مقرب است که درقرآن به نام جبرائیل نامیده شده‌است. (بنابر یکی از تفاسیر) القاب دیگر ایشان عبارتند ازروح الامین[۷]-شدیدالقوی[۸]-ذومره[۹]-امین وحی-(فرشته وحی)مسوول عالم ذر[۱۰][۱۱] البته مفسرینی نیز روح‌القدس را جدای جبراییل امین دانسته‌اند و وی را مسوول وحی در تمام سطوح (زنبور عسل و …)

جستارهای وابسته

منابع

  1. لغت نامه دهخدا
  2. http://www.pantheon.org/articles/s/spenta_mainyu.html - Encyclopedia Mythica
  3. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/559342/Spenta-Mainyu
  4. http://www.bbc.com/persian/world-48432383
  5. Luke 3:22, NIV
  6. Acts 2:3, NIV
  7. 193شعرا
  8. 5نجم
  9. 6نجم
  10. پیام قرآن از مکارم شیرازی
  11. فرهنگ موضوعی قرآن کریم نوشته فانی و خرمشاهی