ایام فاطمیه: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
نام پیامبر اسلام بطور کامل آمد.
خنثی‌سازی ویرایش 26729209 توسط 188.158.247.126 (بحث) القاب ممنوع است
برچسب‌ها: خنثی‌سازی ویرایش پیشرفتهٔ همراه
خط ۲۷: خط ۲۷:
== تاریخ ایام فاطمیه ==
== تاریخ ایام فاطمیه ==
{{فاطمه زهرا}}
{{فاطمه زهرا}}
[[شیعه|شیعیان]] پیرامون تاریخ درگذشت [[فاطمه]] دو روایت متفاوت شامل هفتاد و پنج روز بعد از درگذشت حضرت [[محمد]] (ص) و دیگری نود و پنج روز را مورد وثوق می‌دانند. از آنجا که درگذشت [[محمد|پیامبر اسلام]] در بیست و هشتم صفر بوده‌است به روایت هفتاد و پنج روز، در مورخ سیزدهم تا پانزدهم جمادی الأوّل را «فاطمیه اول» می‌دانند. بنا به روایت نود و پنج روز، تاریخ درگذشت فاطمه را در سوم تا پنجم جمادی‌الثانی دانسته و آن را «فاطمیه دوم» می‌نامند.
[[شیعه|شیعیان]] پیرامون تاریخ درگذشت [[فاطمه]] دو روایت متفاوت شامل هفتاد و پنج روز بعد از درگذشت [[محمد]] و دیگری نود و پنج روز را مورد وثوق می‌دانند. از آنجا که درگذشت محمد در بیست و هشتم صفر بوده‌است به روایت هفتاد و پنج روز، در مورخ سیزدهم تا پانزدهم جمادی الأوّل را «فاطمیه اول» می‌دانند. بنا به روایت نود و پنج روز، تاریخ درگذشت فاطمه را در سوم تا پنجم جمادی‌الثانی دانسته و آن را «فاطمیه دوم» می‌نامند.


با توجه به اینکه افرادی مانند [[کلینی]] در کتاب [[اصول کافی]] وفات محمد را در ۱۲ ربیع الاول می‌داند<ref>اصول کافی، محمد بن یعقوب کلینی، دارالحدیث، جلد ۲، صفحهٔ ۴۳۶</ref> همه محاسبات بالا دربارهٔ ایام فاطمیه تغییر می‌کند.
با توجه به اینکه افرادی مانند [[کلینی]] در کتاب [[اصول کافی]] وفات محمد را در ۱۲ ربیع الاول می‌داند<ref>اصول کافی، محمد بن یعقوب کلینی، دارالحدیث، جلد ۲، صفحهٔ ۴۳۶</ref> همه محاسبات بالا دربارهٔ ایام فاطمیه تغییر می‌کند.

نسخهٔ ‏۴ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۴۰

ایام فاطمیه
مراسم فاطمیه در شهر قدس، تهران
برپایی توسطشیعیان
گونهعزاداری شیعی
اهمیتسوگواری برای درگذشت فاطمه زهرا
مراسمسوگواری در ۶ روز:

فاطمیهٔ اول: ۱۳ تا ۱۵ جمادی‌الاول

فاطمیهٔ دوم: ۳ تا ۵ جمادی‌الثانی
تاریخ۱۳ جمادی‌الاول تا ۳ جمادی‌الثانی
مرتبط بارویداد خانه فاطمه

از آنجایی که در روایات شیعه دو تاریخ برای درگذشت فاطمه زهرا وجود دارد، ایّام فاطمیّه یا ایام درگذشت فاطمه زهرا به فاصلهٔ بین این دو تاریخ یعنی ۱۳ جمادی‌الاول تا ۳ جمادی‌الثانی گفته می‌شود.[۱] مراسم ایام فاطمیه جمعاً ۶ روز می‌باشد، ۳ روز در ماه جمادی‌الاول و ۳ روز در ماه جمادی‌الثانی. فاطمیّه اول از ۱۳ تا ۱۵ جمادی‌الاول است و فاطمیّه دوم از سوم تا پنجم جمادی‌الثانی می‌باشد که شیعیان به عزاداری برای فاطمه دختر پیامبر اسلام می‌پردازند.[۲]

تاریخ ایام فاطمیه

زندگی
نام‌ها و القاب · زندگی زناشویی · اختلاف مالی فاطمه و عباس با خلافت · خطبه فدکیه · رویداد خانهٔ فاطمه · درگذشت
در قرآن
سوره انسان · سوره قدر · سوره کوثر · آیه مباهله · آیات نور · آیه تطهیر · آیه مودت · آیه اطعام
جای‌ها
در مکهمحله بنی‌هاشم · شعب ابی‌طالب
در مدینهبقیع · بیت‌الاحزان · درخت کنار · روضه نبوی · سقیفه · مسجد النبی
در شمال حجازفدک
افراد
خانوادهمحمد · خدیجه · علی
فرزندانحسن · حسین · زینب · ام‌کلثوم · محسن
همراهانفضه · ام ایمن · اسماء  · سلمان
دیگرانقنفذ · مغیره · عمر · ابوبکر
آثار
خطبه فدکیه · خطبه عیادت · دعای نور · مصحف فاطمه · لوح فاطمه
مرتبط
تسبیحات فاطمه · رویداد مباهله · ایام فاطمیه

شیعیان پیرامون تاریخ درگذشت فاطمه دو روایت متفاوت شامل هفتاد و پنج روز بعد از درگذشت محمد و دیگری نود و پنج روز را مورد وثوق می‌دانند. از آنجا که درگذشت محمد در بیست و هشتم صفر بوده‌است به روایت هفتاد و پنج روز، در مورخ سیزدهم تا پانزدهم جمادی الأوّل را «فاطمیه اول» می‌دانند. بنا به روایت نود و پنج روز، تاریخ درگذشت فاطمه را در سوم تا پنجم جمادی‌الثانی دانسته و آن را «فاطمیه دوم» می‌نامند.

با توجه به اینکه افرادی مانند کلینی در کتاب اصول کافی وفات محمد را در ۱۲ ربیع الاول می‌داند[۳] همه محاسبات بالا دربارهٔ ایام فاطمیه تغییر می‌کند.

در فرهنگ عامه، به دهه دوم جمادی‌الاول، از دهم تا بیستم آن ماه که بر اساس روایت ۷۵ روز درگذشت فاطمه در میان آن روزها واقع شده‌است، «دهه اول فاطمیه» و به دهه اول جمادی‌الثانی، از اول تا دهم جمادی‌الثانی که بنا به روایت ۹۵ روز، درگذشت فاطمه در میان این روزها اتفاق افتاده «دهه دوم فاطمیه» می‌گویند.[۲]

در فرهنگ عامه شیعیان عراق به جای دو دهه سه دهه برگزار می‌شود، که «دهه اول فاطمیه» ۴۰ روز بعد از درگذشت محمد می‌باشد، که مورخ هشتم ربیع‌الثانی است. البته این تقسیم‌بندی در شهرهایی مانند قم و تهران نیز وجود دارد.[نیازمند منبع]

علت اختلاف تاریخ

دستور خط عربی در ابتدا فاقد هرگونه علامت بود؛ چه نقطه و چه اعراب. از این‌رو، اکثر حروف آن دارای شکل‌های مشترک و همانند بوده‌است.[۴] به‌همین خاطر «هفتاد» (به عربی: سبعون) و «نود» (به عربی: تسعون) در زبان عربی مانند هم نوشته می‌شده است، که برای تاریخ‌نویسان دوره‌های بعد قابل تشخیص از هم نبوده است.

وقایع منجر به کشته شدن

شیعیان معتقدند در اثر صدمات و جراحات وارده توسط خلیفه دوم (عمر بن خطاب) که در حین رویداد خانه فاطمه اتفاق افتاد و منجر به شکستگی پهلو و سقط جنین وی (محسن بن علی) گردید فاطمه کشته شده‌است. در عین حال شیعیان بر این نظر دارند که فاطمه بین ۷۵ تا ۹۵ روز پس از وفات محمد درگذشته‌است.[۵][۶][۷][۸][۹][۹][۱۰] بگفتهٔ روایاتی که در منابعی مانند یعقوبی آمده‌است، زنان قریش و همسران محمد به دیدن فاطمه می‌آیند. اما فاطمه به اسما بیوه جعفر ابن ابی طالب، می‌گوید که از ورود آنان جلوگیری کنند. زیرا فاطمه در وضع بسیار بدی بود و در اثر بیماری بسیار نحیف شده بود.

تدفین

به گفته دانشنامه اسلام اکثریت منابع اولیه تدفین فاطمه را شبانه، مخفی و بدون حضور ابوبکر و عمر می‌دانند.

دنیس صوفی معتقد است به دلیل تواتر روایت‌ها(یی چون ناراحتی فاطمه از ابوبکر و وصیت وی) به نظر می‌رسد مراسم کفن و دفن فاطمه به خواسته خود او در شب انجام شده تا ابوبکر به عنوان رئیس جامعه نتواند در مراسم تشییع او شرکت کند و با آن کاری داشته باشد.[۱۱]

منابع

  1. ویژه‌نامهٔ ایام فاطمیه، مکارم شیرازی
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ «ایام فاطمیه از چه تاریخی شروع و در چه تاریخی تمام می‌شود؟». مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی. دریافت‌شده در ۲۵. بهمن ۱۳۸۹. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  3. اصول کافی، محمد بن یعقوب کلینی، دارالحدیث، جلد ۲، صفحهٔ ۴۳۶
  4. «تاریخچه رسم‌الخط قرآن و سیر و تحول آن». دانشنامه موضوعی قرآن. ۲۰۱۵-۰۵-۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۵-۱۶.
  5. آیت‌الله بروجردی
  6. آیت‌الله روحانی
  7. آیت‌الله شاهرودی
  8. شبکه قرآن
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ وب‌گاه حوزه علمیه قم
  10. آیةالله حسین وحید خراسانی٬فاطمه-حلقه وصل رسالت و امامت ٬مدرسة المام باقر العلوم٬چاپ اول ۱۳۹۱٬صفحه ۷۳ و ۷۴
  11. Denise L. Soufi, "The Image of Fatima in Classical Muslim Thought," PhD dissertation, Princeton, 1997, p.126