راست‌روده: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
خط ۵: خط ۵:
== پیرامونی‌های راست‌روده ==
== پیرامونی‌های راست‌روده ==


''سطح پیشین:'' [[صفاق]] يا پریتونئوم فقط در بالا آنرا میپوشاند. در پایین در [[مرد]] و [[زن]] متفاوت است. در مرد، پریتونئوم بالا رفته و بن بست رکتو وزیکال را می‌سازد. در قسمت پایین آن [[پروستات]] و مجاری دفرنس Ductus defrens، بخش انتهایی [[میزنای]] و سمینال وزیکل مجاورت دارد. در زن، پریتونئوم بالا ورفته و بن بست دوگلاس (رکتو اوترین) را میسازد. در قسمت قدامی و تحتانی با سطح خلفی مهبل تماس دارد.
''سطح پیشین:'' [[صفاق]] یا پریتونئوم فقط در بالا آنرا میپوشاند. در پایین در [[مرد]] و [[زن]] متفاوت است. در مرد، پریتونئوم بالا رفته و بن بست رکتو وزیکال را می‌سازد. در قسمت پایین آن [[پروستات]] و مجاری دفرنس Ductus defrens، بخش انتهایی [[میزنای]] و [[سمینال وزیکل]] مجاورت دارد. در زن، پریتونئوم بالا ورفته و بن بست دوگلاس (رکتو اوترین) را میسازد. در قسمت قدامی و تحتانی با سطح خلفی [[مهبل]] تماس دارد.
''سطح پسین:'' اصولا با ساکروم تماس دارد.
''سطح پسین:'' اصولا با [[ساکروم]] تماس دارد.


این بخش از روده بزرگ اصولا خالی از [[مدفوع]] است و به محض ورود مدفوع به این قسمت، به شخص احساس دفع دست می‌دهد.{{نشانه|*}}
این بخش از روده بزرگ اصولا خالی از [[مدفوع]] است و به محض ورود مدفوع به این قسمت، به شخص احساس دفع دست می‌دهد.{{نشانه|*}}

نسخهٔ ‏۹ اکتبر ۲۰۰۹، ساعت ۲۱:۱۱

راست‌روده یا رکتوم (rectum) قسمت انتهایی روده بزرگ در انسان است. قبل از این قسمت کولون سیگموئید و بعد از این فسمت آنوس یا مقعد قرار دارد. نقطه شروع آن در سومین مهره ساکرال است. طول این مجرا ۱۲ سانتی متر است. بخش زیرین راست‌روده گشاد می‌شود و آمپول رکتال نام دارد.

ماهیچه‌های این قسمت از روده بزرگ هم مانند بقیه قسمت‌های روده هستند: الیاف طولی در خارج و الیاف حلقوی در داخل قرار دارند.

پیرامونی‌های راست‌روده

سطح پیشین: صفاق یا پریتونئوم فقط در بالا آنرا میپوشاند. در پایین در مرد و زن متفاوت است. در مرد، پریتونئوم بالا رفته و بن بست رکتو وزیکال را می‌سازد. در قسمت پایین آن پروستات و مجاری دفرنس Ductus defrens، بخش انتهایی میزنای و سمینال وزیکل مجاورت دارد. در زن، پریتونئوم بالا ورفته و بن بست دوگلاس (رکتو اوترین) را میسازد. در قسمت قدامی و تحتانی با سطح خلفی مهبل تماس دارد. سطح پسین: اصولا با ساکروم تماس دارد.

این بخش از روده بزرگ اصولا خالی از مدفوع است و به محض ورود مدفوع به این قسمت، به شخص احساس دفع دست می‌دهد.*[۱]

بیماری‌های راست‌روده

بیماریهای کولورکتال اصولا با هم مورد بررسی قرار می‌گیرند. بیماریهای عمده این قسمت از دیدگاه جراحی از این قرارند: تومورهای خوش خیم و بدخیم کولورکتال، بیماری دیورتیکولار، آنژیودیسپلازی، IBD، کولیت سودوممبرانوس (کولیت بدلیل آنتی بیوتیک)، کولیت ایسکمیک، Volvulus یا پیچ خوردگی روده، عدم کارآیی آنورکتوم، بیماری‌های خوش خیم آنورکتال. *[۲]


منابع

  • الهی، بهرام. آناتومی تنه. تهران: حسینی، ۱۳۶۵.
  • Jarrel,Bruce;Carabasi,Anthony. Surgery.USA:Lippincott Williams & Wilkins, 2000