سرخس: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۶°۳۲′۰۵″شمالی ۶۱°۰۹′۴۰″شرقی / ۳۶٫۵۳۴۷°شمالی ۶۱٫۱۶۱۱°شرقی / 36.5347; 61.1611
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Mohammadjavadsafdari (بحث | مشارکت‌ها)
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
وگ - تبلیغ
خط ۱۱۳: خط ۱۱۳:


== مراکز آموزشی==
== مراکز آموزشی==
[[هنرستان کار و دانش شهید فهمیده ]] در رشته های [[تاسیسات حرارت مرکزی]] ،حرارت برودتی ، چوب، برق ساختمان، جوش گاز محافظ ، بازرسی جوش هنرجو می پذیرد [[دانشگاه پیام نور]] در رشته‌های شیمی و ریاضی و حسابداری و دانشگاه [[علمی کاربردی]] با رشته‌های روابط عمومی و کامپیوتر و بهره‌برداری پالایش گاز و [[دانشگاه آزاد اسلامی]] با رشته‌های حسابداری و الکتروتکنیک در کاردانی و کارشناسی دانشجو می‌پذیرند.
[[دانشگاه پیام نور]] در رشته‌های شیمی و ریاضی و حسابداری و دانشگاه [[علمی کاربردی]] با رشته‌های روابط عمومی و کامپیوتر و بهره‌برداری پالایش گاز و [[دانشگاه آزاد اسلامی]] با رشته‌های حسابداری و الکتروتکنیک در کاردانی و کارشناسی دانشجو می‌پذیرند.


== طوایف شهرستان سرخس ==
== طوایف شهرستان سرخس ==

نسخهٔ ‏۹ فوریهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۳۳

سرخس
ساریکا
کشور ایران
استانخراسان رضوی
شهرستانسرخس
سال شهرشدن۱۳۶۸
مردم
جمعیت۴۲٬۱۷۹ نفر (۱۳۹۵)
رشد جمعیت۱۴٪+ (۵سال)
تراکم جمعیت۲ نفر بر کیلومتر مربع
جغرافیای طبیعی
مساحت۵٫۴۷۲ متر مربع
ارتفاع۲۸۱ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۲۰
اطلاعات شهری
شهرداراحمد صفایی
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۵۱۳
شناسهٔ ملی خودرو42 د
کد آماری۱۳۸۷
سرخس بر ایران واقع شده‌است
سرخس
روی نقشه ایران
۳۶°۳۲′۰۵″شمالی ۶۱°۰۹′۴۰″شرقی / ۳۶٫۵۳۴۷°شمالی ۶۱٫۱۶۱۱°شرقی / 36.5347; 61.1611

سَرَخْس، شهری مرزی در استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان سرخس است؛ شمال‌شرقی‌ترین شهر ایران در نزدیکی مرز ترکمنستان در پایین‌ترین دشت خراسان در فرازای ۳۰۰ متری از سطح دریا جای دارد.

جمعیت

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۴۲٬۱۷۹ نفر (در ۱۱٬۸۱۲ خانوار) بوده‌است.[۱]

جمعیت تاریخی
سالجمعیت±%
۱۳۵۵۶٬۸۰۶—    
۱۳۶۵۱۶٬۵۵۹۱۴۳٫۳٪+
۱۳۷۰۲۲٬۲۷۱۳۴٫۵٪+
۱۳۷۵۲۸٬۵۴۷۲۸٫۲٪+
۱۳۸۵۳۳٬۵۷۱۱۷٫۶٪+
۱۳۹۰۳۷٬۱۶۲۱۰٫۷٪+
۱۳۹۵۴۲٬۱۷۹۱۳٫۵٪+

مکان جغرافیایی

شهرستان سرخس، با پهنه‌ای بیش از ۵ هزار کیلومتر مربع، در شمال خاوری استان خراسان، در کنار مرز ایران و جمهوری ترکمنستان در۱۸۰ کیلومتری شرق مشهد قرار دارد. تقریباً بین دو نصف النهار ۳۰ تا ۶۰ و ۱۵ تا ۶۱ درجه شرقی و بین دو مدار ۳۶ و ۳۶ تا ۴۰ درجه شمالی قرار گرفته‌است. حد طبیعی منطقه را در جنوب، رودخانه کشف رود و حد شرقی را رود تجن (از پیوستن رودخانه هریرود و کشف رود) و حدود طبیعی غربی و جنوب غربی را آخرین امتدادهای ارتفاعات کپه داغ مشخص می‌نماید. این شهرستان از سوی شمال و خاور به جمهوری ترکمنستان، از باختر به شهرستان مشهد و از جنوب به شهرستان تربت جام محدود است و در حد فاصل حاشیه خارجی صحرای قره قروم با لبه فلات ایران قرار گرفته‌است هوای سرخس معتدل و خشک بوده، بیش‌ترین درجه حرارت در تابستان‌ها، ۵۰ درجه بالای صفر و کم‌ترین آن در زمستان‌ها، ۱۵ درجه زیر صفر است. میانگین باران سالیانه سرخس به ۱۸۰ میلی‌متر می‌رسد. رود هریرود که در ۲ کیلومتری خاور سرخس مرز مشترک ایران و ترکمنستان را تشکیل داده است. شهر سرخس در دشت قرار گرفته و از بلندی مهمی برخوردار نیست. جمعیت این شهرستان براساس آمار سال ۱۳۷۵ برابر با ۷۳۶۰۴ نفر است که از این تعداد ۲۸۵۴۷ نفر در مرکز شهرستان زندگی می‌کردند.

پیشینه

رباط شرف در ۴۷ کیلومتری غرب سرخس

نام باستانی سرخس، «ساریگو» یا «ساریکا» بوده است. در متون تاریخی سرخس را «سرخس نو»، «سرخس ناصری» و «سرخس افراسیابی» می نامیدند. سرخس بر سر راه ‌‌مرو به نیشابور و عراق عجم قرار گرفته‌ است. این شهر روزگاری از کانون‌های علم و دانش بوده و بواسطه داشتن مدارس و کتابخانه‌های زیاد شهرت داشته‌است، در سال‌های اخیر نیز به دلیل فراهم آوردن موقعیت‌های تجاری، این محل دارای اهمیت است. حکیم ابوالقاسم فردوسی در شاهنامه، در داستان جنگ هفت گردان، از سرخس یاد کرده‌است؛

کهن‌ترین متن فارسی که از سرخس سخن گفته، «حدودالعالم» (۳۷۲ هـ. ق) است، که می‌گوید:

«سرخس شهری است بر راه و اندر میان بیابان نهاده … جایی با کشت و برز بسیار است، و مردمانی قوی ترکیب‌اند و جنگی، و خواسته ایشان شتر است».

سرخس در سده نخست هجری قمری، به دست مسلمانان افتاد. این شهر در روزگار آلب ارسلان گسترش و اعتبار بسیار یافت، به‌طوری‌که وی آن جا را مقر خود قرار داد. سرخس در سده‌های نخستین اسلامی و حتی تا زمان ابن بطوطه از شهرهای بزرگ خراسان به‌شمار می‌رفته‌است. وی می‌گوید:

«… طغاتیمور با ۵۰ هزار سپاهی به نبرد سربداران رفت. لیکن شکست خورد و شهرهای سرخس، الزاوه و توس که از بزرگ‌ترین شهرهای خراسان بودند به دست سربداران افتاد…».

امروزه شهر سرخس، مرز بین ایران و ترکمنستان است، سرخس پیشین که در سوی راست هری رود قرار داد، در دست ترکمنستان می‌باشد و سرخس نو در دست ایران است. در ۱۸۸۴ م، روس‌ها سرخس کهنه ایران را همراه مرو و عشق‌آباد، اشغال کردند و بدین ترتیب در مرز ایران و افغانستان از دریای مازندران تا ترکستان چین، استقرار یافتند.

سنایی غزنوی، مثنوی سیرالعباد الی المعاد را در سرخس سروده و با مدح سیف الدین محمد بن منصور قاضی سرخس به پایان برده است.


سرخس در زمانی که عباس میرزا به خراسان آمد مورد تعارض وی قرار گرفت و عباس میرزا قریب ٣٠٠٠ نفر از مردم این شهر را قتل و عام کرد [کلمنت مارکام]


اولین نماینده مجلس شهر سرخس محمد تقی بهار (ملک‌الشعرا) است و نماینده فعلی آقای قاضی زاده است.

بزرگان و نام آوران

فهرست مشاهیر و نام آوران شهر سرخس در بخش اهالی سرخس قابل مشاهده است.

جاذبه های گردشگری

صنایع و معادن

معادن

معدن زغال سنگ آق دربند در این منطقه قرار دارد.

پالایشگاه

مهم‌ترین صنایع موجود در این شهرستان، صنایع مربوط به استخراج منابع گازی است. پالایشگاه گاز خانگیران یکی از بزرگترین پالایشگاه‌های ایران در این منطقه قرار دارد.

راه آهن

راه آهن مشهد – سرخس – تجن و ترانزیت جاده‌ای (یکصدوچهل هزار تریلی در سال) توسعه و رونق یافته و بر آبادانی و جمعیت سرخس افزوده است.


منطقه ویژه اقتصادی با تولیت آستان قدس رضوی در حال احداث است که شامل کارخانه هایی نظیر رب گوجه فرنگی و نیروگاه گازی در منطقه ویژه می‌باشد.

سرخس به واسطه همسایگی با جمهوری ترکمنستان ، دارای اهمیت نظامی و استراتژیک است.

کشاورزی و دام داری

فراورده‌هایش غلات، علوفه، صادرات کاکتوس، سبزی، پنبه، خربزه و صیفی است. دامپروری گوسفند قره کل در این منطقه مرسوم است. زیستگاه جانوری: در سرخس حیواناتی نظیر گرگ، روباه، شغال، مار، کبک و پلنگ دیده شده‌است.

مراکز آموزشی

دانشگاه پیام نور در رشته‌های شیمی و ریاضی و حسابداری و دانشگاه علمی کاربردی با رشته‌های روابط عمومی و کامپیوتر و بهره‌برداری پالایش گاز و دانشگاه آزاد اسلامی با رشته‌های حسابداری و الکتروتکنیک در کاردانی و کارشناسی دانشجو می‌پذیرند.

طوایف شهرستان سرخس

اصلی‌ترین بافت جمعیتی سرخس مردم سیستانی هستند، اما قومیت‌های دیگر نیز در سرخس سکونت دارند که از جمله آنان می‌توان به عرب‌ها، ترکمن‌ها، ترک‌ها و کردها و بلوچ ها اشاره کرد.

پراکنش مردم کرد در ایران بر اساس استان‌ها

البته بعد از انقلاب‌های اقتصادی ایجاد شده در سرخس سیل مهاجرتی اهالی سایر شهرهای خراسان به امید اشتغال در موقعیت‌های کاری سرخس به سمت این شهر دوچندان شده‌است که بیشترین تعداد مهاجرین از شهر مشهد می‌باشند.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از اصلی (اکسل) در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲.