سخنرانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
برچسب‌ها: افزودن فضای خالی زیاد ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
برچسب‌ها: افزودن فضای خالی زیاد ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۱۱: خط ۱۱:
== در ایران ==
== در ایران ==
* به فردی که در [[نماز جمعه]] به سخنرانی می‌پردازد، خطیب گفته می‌شود.
* به فردی که در [[نماز جمعه]] به سخنرانی می‌پردازد، خطیب گفته می‌شود.
* سخنگویی که از سوی دولت مسئول بیان نظر هیئت دولت است را [[سخنگوی دولت]] می‌گویند كانون سخنوران پارسي زبان در سال 1388توسط استاد محمد علي حسينيان تاسيس شد و سخنراني به روش علمي و حرفه اي را ترويج و آموزش داد.در كانون سخنوران براي سخنراني و شخص سخنور اهميت و مرتبه ي ويژه اي وجود دارد و در واقع سخنور را مايه ي فخر بشريت دانسته و تنها تمايز انسان با ساير موجودات طبيعت خداگونه را مزيت سخنوري ميدانند(رساله ي سخنوري،حسينيان اساتيد ايران1391)
* سخنگویی که از سوی دولت مسئول بیان نظر هیئت دولت است را [[سخنگوی دولت]] می‌گویند


== جستارهای وابسته ==
== جستارهای وابسته ==

نسخهٔ ‏۸ ژانویهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۳۷

سخنرانی،[۱] درس-گفتار[۲] یا خطابه به عمل صحبت کردن یک فرد برای گروهی از مردم که مخاطب یا شنونده او هستند، با نیت خاصی مانند آگاهی بخشی، تحت تأثیر قرار دادن یا سرگرم نمودن، گفته می‌شود. به انجام دهنده این کار سخنران یا خطیب گفته می‌شود. سخنرانی عموماً به معنای ارتباط چهره به چهره با مخاطب بوده و در اغلب موارد برای اقناع مخاطبین انجام می‌شود. این مفهوم در زبان انگلیسی بسیار شبیه به مفهوم Presentation یا ارائه می‌باشد با این تفاوت که مفهوم اخیر بیشتر در مورد فعالیتهای تجاری به کار می‌رود. سخنران معمولاً مستقیماً برای مردم یا رسانه‌ها به صورت عمومی صحبت می‌کند و دیدگاه شخصی یا گروه خاصی را بیان می‌کند.سخنراني به تعبير محمد علي حسينيان بنيانگذار كانون سخنوران پارسي زبان ارائه ي كلام با نگاه راهبري است تا مخاطب از طريق بلاغت اقناع شده و به ترغيب و تشويق و تهييج دست يابد.

سخنورانِ نمونه

رهبرانی همچون مارتین لوتر کینگ جونیور، وینستون چرچیل و احمد سوکارنو نمونه‌هایی از سخنرانانِ خوب هستند که سخنوری آنها با تاثیر قابل توجهی در جامعه همراه بود.

ابزارها

تریبون کاغذهای سخنور را نگاه می‌دارد و سیستم صوتی عمومی یا میکروفون و بلندگو به رساتر شدنِ صدای سخنور یاری می‌رساند.

ارزش علمی سخنرانی

در سخنرانی به علت ایراد سخن بدون امکان بازنگری پسین در آن، خطا در اظهار نظریات بیش از ارائه مکتوب اثر و نظریه است. از این جهت در بحث ارزشگذاری استناد به نظرات افراد، یکسان دانستن اعتبار علمی نوشته شخص با سخنرانی وی خطاست.[۳]

در ایران

  • به فردی که در نماز جمعه به سخنرانی می‌پردازد، خطیب گفته می‌شود.
  • سخنگویی که از سوی دولت مسئول بیان نظر هیئت دولت است را سخنگوی دولت می‌گویند كانون سخنوران پارسي زبان در سال 1388توسط استاد محمد علي حسينيان تاسيس شد و سخنراني به روش علمي و حرفه اي را ترويج و آموزش داد.در كانون سخنوران براي سخنراني و شخص سخنور اهميت و مرتبه ي ويژه اي وجود دارد و در واقع سخنور را مايه ي فخر بشريت دانسته و تنها تمايز انسان با ساير موجودات طبيعت خداگونه را مزيت سخنوري ميدانند(رساله ي سخنوري،حسينيان اساتيد ايران1391)

جستارهای وابسته

منابع

  1. «سخنرانی» [عمومی] هم‌ارزِ «lecture, conférence (fr.)»؛ منبع: گروه واژه‌گزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر اول. فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. شابک ۹۶۴-۷۵۳۱-۳۱-۱ (ذیل سرواژهٔ سخنرانی)
  2. آشوری، داریوش (۱۳۹۵). فرهنگ علوم انسانی (ویراست سوم). تهران: نشر مرکز. صص. ۲۴۸. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۵-۸۶۵-۴.
  3. آفات پژوهش، محمدعلی نجفی، صفحه 142-145

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Public speaking». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۱ بهمن ۱۳۹۲. حسينيان،محمد علي.سخنراني در اجتماعات،اساتيد ايران1391