کبوتر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
برچسب‌ها: ویرایش‌های مشکوک به خرابکاری دارای ادبیات عامیانه افزودن القاب ویرایشگر دیداری
جز ویرایش 151.244.158.56 (بحث) به آخرین تغییری که Yamaha5Bot انجام داده بود واگردانده شد
برچسب: واگردانی
خط ۶۸: خط ۶۸:
* کبوتران خانگی
* کبوتران خانگی
* کبوتران نامه بر
* کبوتران نامه بر

== بهترین کبوتربازان ایران ==
'''محسن دایی علی'''

از جمله کبوتر بازانی که میتوان نام ان را به عنوان اسطوره ی کبوتر بازی نام برد فردی ساکن شهر ری در محله ای به نام هاشم اباد نفراباد به لقب محسن دایی علی است ایشان کسی بودن که هیچ گرویی را نباخته بودورکوردهای جالبی وچشم گیری در گروها زده اند که حتی ان دسته از کبوتر بازان امروزی نمیتوانند به دست بیاورند ایشان رکورد بیشترین تعداد کبوتر را در تهران زده است با تعداد121 عدد شاید در این زمانه خنده دار به نظر برسد ولی ایشان کبوتربازی را ارتقاعش دادن محسن دایی علی اولین فردی بود در تاریخ ایران که توانست یک حیوان رسمی هوا کند که بالای 16ساعت بپرد جوری که وقتی حیوان مینشید مقابل داوران که داور وسط ان ها مرحوم محمودزمانی بوده است نمیتواند بشیند وبا جناق سینه به کف زمین میخورد این اولین باری بود که ی کفتر ایرانی در این حد پرید محسن دایی علی چون بدون شکست بود از ان طرف اب برایش پیغامهایی میامد بر این محتوا که به کشورهای اروپایی برای تربیت کبوترهای ان ها برود ولی قبول نکردن ایشان قرمزی وسرورسیاهای معروفی داشتن که سرور ها زاتشان همان قرمزی ها بودن به علاوی یک نرقاره که از مهدی قوام به صورت قریب گیری گرفته شده بود که این زات از سرورها بالای 5ساعت میپریدن محسن دایی علی برای اولین بار دست به کاری زد که شاید خیلی از گروبندها میخواهند الان انجام دهند وان این است که 14 عدد کبوتر خارجی پرشی را با 14 عدد کبوتر کاشی پرشی قاطی کرد وجوجه های ان ها را با سرور ها و قرمزی های خود قاطی کرد و توانست کبوترانی بسازد که هم گراز پر باشند وهم گرد چرخ و90%زاتشون ایرانی باشند به طوری این کبوترها کمی پایین تراز میانه چیزی در حدود نیم ساعت گرد میچرخیدن و یک طرف را گرفته و به صورت گراز پر میرفتم و بعداز2ساعت برگشته و دوباره نیم ساعتی گردیده واز طرف دیگر میرفتن و چیزی در حدود 6الی9ساعت میپریدن محسن دایی علی همچنین رکورد دار گروبندی در یک روز است که برای 8 نفر یک جا هوا میکند که هر 8 نفر انها که دو نفر از ورامین دو نفر از دولاب یک نفر از شوش یک نفر از مولوی ودو نفر از دروازه غار بوده اند را یک جا میبرد و در همان گرو رکورد ساعت کبوتران را تغییر داده و ساعتی میاورد که در ان زمان غیر قابل قبول و هضم بوده است چیزی در حدود 7.30 برای 103 عدد کبوتر بوده است رکوردی که تا همین چندسال پیش پابرجابود

'''محمو حاج نبی( محمود اهنگر)'''

مرحوم محمود اهنگر جزو اسطوره های کبوترپرانی بوده اند که با هواکردن حدود 300 کبوتر رکورد جدید ی از نظر تعداد در رشته کبوتر پرانی به ثبت رساندن وکبوترانی داشتن که اکثر کبوتبازان تحت هیچ شرایطی نمیتوانستن به گرو با ایشان بپردازن محمداهنگر زات اصلی کبوترانش از زات اصلی کبوتران 3 کبوتر باز پایتخت بوده است اولی پیشکسوت محسن دایی علی دومی استاد بزرگ ابراهیم لشنی وسومی مرحو م سعید منوچهری از کبوتربازان خوب دولاب بوده است که با قاطی کردن این 3 نسل کبوتر حاج محمو اهنگر توانستند حیواناتی بسازند که رقیب نداشتن و در ان زمان حرف اول را میزدند درضمن ایشان وابستگی شدیدی به کبوترهایشان داشتن که وصیعت کردن که بعد از مرگ سر همهی کبوترانش بریده شوند تا از زاتشان دست کسی نیفتد و همین جور شد والان کسی از زات حیون های ایشان ندارد

'''ابراهیم لشنی'''

اقای ابراهیم لشنی نه تنها جزو بهترین کبوتر بازان ایران هستن بلکه اولین مربی کبوترداران اتریش است به طوری که اتریشی ها به ایران امدند تا از اقای لشنی علم کبوتر داری را یاد بگیرن و ایشان هم به انها یاد داد ایشان سابقه ی گروهای زیادی دارن که اکثر انها را برده است و کم تر کسی جرات مسابقه با ایشان را دارد ابراهیم لشنی در سن 17 سالگی با 7 نفر یک جا گروبست که نتیجه ان برد شیرینی بود که کسب کرد در اولین گروی خود ودر ان زمان که پیکان 4100بود ایشان 3500برنده شد اتریشی ها از اموزه های این استاد بزرگ فیلمی تهیه کردن تا هیچ وقت چیزی یادشان نرود و با همین مضمون کتابی نوشته شد به اسم کفتربازی به زبان انگیلیسی و فارسی

'''بابک ارباب خسرو'''

بابک رضایی معروف به بابک ارباب خسرو که درحال حاظر جزو کبوتربازان به نام ایران میباشد و رکورد دار ساعت میباشد با 600کبوتر ساعتی حدود8.30 ایشان که بچه شهرری بوده و لقبش از نام پدر مرحوم ایشان که مردی زحمت کش و لوتی و سفره دار بوده به نام خسرو رضایی گرفته شده زات حیون های اصلی بابک از زات حیوان های پدر مرحومش هست ایشان اعلام کرده اند که دیگر در هیچ مسابقه ای به عنوان رقیب شرکت نخواهند کرد و گرویی نمیبندن


== کبوتران وحشی ==
== کبوتران وحشی ==

نسخهٔ ‏۲۱ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۳:۲۱

کبوتر
محدودهٔ زمانی: میوسن پیشین[۱] - امروزه
کبوتر وحشی[۲] در پرواز
رده‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پرندگان
راسته: کبوترسانان[۳]
تیره: کبوتریان[۴]
زیرتیره‌ها

مقاله را ببینید.

کبوتر، کفتر، کوتر[۵] یا کپتر به گروهی از پرندگان متوسط تا بزرگ جثه از خانواده کبوتریان در راسته کبوترسانان گفته می‌شود که به دو صورت وحشی و اهلی یافت می‌شود و رنگ‌ها و نژادهای مختلفی دارد که معروف‌ترین آن‌ها کبوتر خانگی، کبوتر چاهی و کبوتران خانگی وحشی شده است.

هر دو واژه کبوتر و کفتر در نوشتار و گفتار پذیرفته شده است به گونه‌ای که کفتر در شاهنامه هم آمده[۶] با این وجود در نوشتار کبوتر بیشتر به کار می‌رود و در گفتار بسته به گویشور ممکن است «کبوتر» یا «کفتر» واژه پرکاربردتر باشد. با این حال کفتر در ترکیباتی مانند کفترباز و کفتربازی از کبوتر کاربرد بیشتری دارد.

نام

نام علمی کبوتر خانگی Columba livia domestica است. نام علمی کبوتر چاهی که اکثر کبوتران خانگی از نسل آن‌هایند Columba livia است. به این پرنده در زبان عربی، حمام (طیر) و در ترکی، گوگرچین گویند. واژه کبوتر یک واژه فارسی است که از دو واژه «کبود» (آبی) و «تر» تشکیل شده‌ است. در زبان سانسکریت به آن Kap^ota و در زبان پهلوی به آن Kapotar می‌گفته‌ اند.

نوعی کبوتر برشاخه

در فارسی گفتاری، به کبوتر، کَفتر یا همان کبوتر می‌گویند که مُبدَّل کبوتر است و نام‌های محلی آن در کردستان و کرمانشاه کوتر، کموتر و در بعضی نقاط جنوب کپتر و کبتر است. در لغتنامه دهخدا، نام‌های زیر به این پرنده نسبت داده شده‌ است: کفتر، کبتر، حمام، حمامه، نامه‌بر، کوتر، عفد، فاخته، سعدانه، صلصله و بالاخره ورقاء.

نژادهای کبوتر بسیار متنوع بوده ودر سراسر جهان پراکنده‌است.

رده‌بندی علمی کبوترها

قمری خانگی
کبوتر چاهی بالغ در هند


جمع‌آوری اطلاعات در مورد گونه‌های کبوتر، با توجه به فراوانی آن‌ها واختلاف صفات، رنگ‌ها وشکل آنان، کار چندان آسانی نیست چرا که آمیزش گونه‌های مختلف با هم، بسیار رواج دارد و این آمیزش‌ها باعث پدیدآمدن گونه‌های جدید شده‌است. برخی معتقدند که انواع کبوترها، از هزار گونه نیز بیشتر است.

گونه‌ها

تاریخ اهلی شدن کبوتر

تاریخ دقیق پیدایش کبوتر و زمان اهلی شدن و استفاده از آن در جنگ و صلح به درستی معلوم نیست؛ ولی آنچه مسلم است این است که از سه هزار سال قبل از میلاد مسیح، کبوتر در مصر وجود داشته و فراعنه مصر، به عنوان پِیک از آن استفاده می‌کردند و حتی آن را پرنده‌ای مقدس می‌دانستند. یونانی‌ها هم چندین هزار سال قبل از میلاد از کبوتر به عنوان قاصد استفاده می‌کردند و نام برندگان ورزش‌های المپیک را به پای آن‌ها می‌بستند و به وطن شان می‌فرستادند. پس از مصر، ایران، چین، یونان و روم از قدیمی‌ترین مراکز پرورش و تربیت کبوتر در اعصار گذشته بوده‌اند. تاریخ نشان می‌دهد که کورش کبیر برای ارسال اخبار محرمانه به نقاط مختلف کشور پهناور خود، کبوترانی در اختیار داشته و ژولیوس سزار، امپراتور روم، اولین کسی بوده که برای فتح گال (فرانسه امروزی) از کبوتران نامه‌بر استفاده کرده‌است. دریانوردان فنیقی و قبرسی، در هنگام سفر کبوترها را با خود می‌بردند و پس از رسیدن به مقصد، آن‌ها را با نامه‌هایی به محل سکونت خود می‌فرستادند، تا خانواده‌هایشان را از وضعیت و تاریخ بازگشت خود مطلع سازند. در کشورهای یاد شده، پرورش متراکم کبوتر متداول بوده، بشر با ساختن برج‌هایی، که امروزه کبوترخانه نامیده می‌شود و حفره‌های زیادی دارد، کود این پرنده را جمع‌آوری می‌کرده‌است، این رسم هنوز در کشور ما متداول است.

کبوتر بازی در ایران

کبوتر بازی یکی از بازی‌های سنتی ایرانیان به‌شمار می‌رود و این بازی منحصراً به مردان اختصاص داشت و امروزه نیز در اکثر شهرهای ایران هنوز هم رواج دارد. اصولاً کبوتر بازی در ایران به دو شکل مختلف انجام می‌شود: شکل اول رقابت بازیکنان بوسیله کبوتران در حین پرواز و شرط‌بندی بین صاحبان کبوتر است. در این روش کبوتر باز می‌کوشد کبوتران حریف را در حین پرواز به بام خود بکشاند و آن‌ها را تصاحب کند.

جایگاه و محل نگهداری کبوتر

جایگاه نگهداری کبوترها بسیار متفاوت می‌باشد و برحسب محل نگهداری آن‌ها در منازل، پشت بام‌ها یا برج‌های مخصوص در مزارع متغیر است، ولی به هرحال این جایگاه به صورت یکی از اشکال زیر می‌باشد: ۱. در صورت نگهداری کبوتر در خانه، معمولاً جایگاه آن‌ها را از قفس‌های چوبی، فلزی، جعبه‌های حلبی، سنگ‌های ساختمانی یا چیزی نظیر آن می‌سازند. این جایگاه‌ها معمولاً کوچک بوده و برای یک تا دو جفت پرنده ساخته می‌شود. ۲. کبوترهایی که بر روی پشت بام‌ها یا در مزرعه نگهداری می‌شوند. در قفس‌های بزرگی که از چوب یا فلز یا حلبی ساخته شده، جای داده می‌شوند. این قفس‌های بزرگ معمولاً دارای یک یا چند در کوچک یا بزرگ است که به کبوترها اجازه ورود و خروج می‌دهد و گاهی اوقات آشیانه‌های کوچکی به اندازه ۴۰×۵۰×۴۰ سانتی‌متر برای هر دو جفت کبوتر در داخل آن تعبیه می‌شود. اندازه قفس‌های بزرگ معمولاً ۳×۲×۲ متر است که گنجایش ۵۰ جفت کبوتر را دارد.

کبوتران را به سه گروه تقسیم می‌کنند.

  • کبوتران وحشی (چاهی ـ صحرایی)
  • کبوتران خانگی
  • کبوتران نامه بر

کبوتران وحشی

کبوتر وحشی، میلان، ایتالیا

دسته‌ای از کبوتران هستند که به صورت گروهی در شهرها و حومه شهر دیده می‌شوند و بعد از بلوغ (حدود ۸ تا ۱۲ ماه پس از تولد بسته به نژاد) با انتخاب جفت، زادوولد حیرت‌انگیزی می‌کنند که در نوع خود جالب است. عموماً کبوتران وحشی، خاکستری و گاه سیاه خاکستری هستند که با آمیخته شدن با نسل کبوتران خانگی که وحشی شده‌اند، اینگونه کبوتران را با تلفیقی از رنگ‌های کبوتران وحشی و خانگی می‌توان شناخت. مانند همه گونه‌ها ۲ تخم می‌گذارند و بعد از ۱۴ تا ۱۹ روز (بسته به شرایط محیط) جوجه‌ها به دنیا می‌آیند و تا دو روز از نوعی شیر مخصوص (پرنده محتویات معده را که کاملاً آسیاب شده و با آب مخلوط کرده، به نوعی شیره تبدیل می‌کند) جوجه‌هایش را تغذیه می‌کند. نوع نر پرنده، معمولاً بزرگ‌تر (به لحاظ جثه و حجم جمجمه) از نوع ماده، قابل شناسایی است. نوع ماده با جثه‌ای کوچک‌تر و نوکی درازتر از نوع نر قابل شناسایی است.

کبوتران خانگی

از قدیم از پرندگان خانگی بوده و دارندگان این حیوان را کبوتر باز می‌گویند. کبوتران خانگی به علت تغذیه مناسب و شرایط استراحت گاه (از لحاظ جثه) از همنوعان وحشی خود بزرگ‌ترند. کبوتران خانگی را معمولاً آموزش می‌دهند تا خانه صاحبش را مرکز قطب نمای درونی خود قرار دهد و جلد شود. از این غریزه ذاتی برای آموزش آن‌ها استفاده می‌شود و مسابقاتی نیز برای محک زدن این قدرت برگزار می‌شود که معمولاً کبوتران بازنده به صاحب کبوتران برنده می‌رسند. برای جلد کردن کبوتر، معمولاً پرهای کبوتر را (به غیر از شه پر) می‌برند (قیچی می‌کنند) و مدتی بسته به خصوصاً نژاد حیوان نگهداری می‌کنند تا قطب نمای درونی حیوان تغییر مرکز داده و خانه جدید را مرکز قطب نما کند. کبوتر بازان خاطرات فراوانی از کبوترانی دارند که بعد از سال‌ها به خانه قبلی خود بازگشته‌اند و هیچ‌گاه این قطب نما تغییر نکرده‌است. اساساً نژاد کبوتران اصیل را در ظاهر و جمجمه و میزان وفاداری (جلد بودن) به اولین خانه می‌دانند.

کبوتر نامه‌بر

دو نوع هستند از لحاظ جثه که گونه اول جثه‌ای بسیار بزرگ‌تر از کبوتران چاهی و خانگی دارد که پاهای بزرگ و قرمز شفاف از ویژگی‌های خاص این نوع است که رفته رفته در خطر انقراض قرار گرفته‌است. گونه دوم کاملاً شبیه به کوتران وحشی است که فقط توانایی دوقطبی بودن را دارد. یعنی حیوان بر اثر آموزش توانایی دارد که دو نقطه جغرافیایی را مرکز قطب نمای خود قرار داده و از یاد نبرد.

کبوترها لانه خود را بر درخت یا روی زمین یا در ساختمان‌ها می‌سازند. به ندرت اتفاق می‌افتد کبوترها درون تنه درختان، یا داخل سوراخ‌های زمین آشیانه بسازند. طرز لانه ساختن آن‌ها بسیار ساده‌است. کبوترهای ماده حداکثر ۲ و حداقل یک تخم می‌گذارند، رنگ تخم بیشتر کبوترها سفید است.

پانویس

  1. Early Miocene
  2. Feral Pigeon
  3. Columbiformes
  4. Columbidae
  5. لغتنامه دهخدا، کوتر
  6. کفتر

منابع قابل استفاده

  • عطاءالله، سمیر، (موسوعة المعلومات العامة) . دار عطاءالله للنشر والتوزیع، بیروت، لبنان، چاپ هشتم، سال انتشار ۱۹۸۴ میلادی به (عربی).
  • مقدس، احسان (۱۳۸۰)پرورش وبیماری‌های کبوتر، انتشارات پرتو واقعه، چاپ سوم ۱۳۸۴ تهران
  • مقدس، احسان (۱۳۸۸) بهداشت ونگهداری کبوتر، انتشارات نیلوبرگ، چاپ دوم ۱۳۸۸ تهران.
  • . مقدس، احسان (۱۳۸۶)اطلس رنگی نژادهای کبوتر، انتشارات دانش نگار، چاپ اول، سال ۱۳۸۶، تهران.
  • . مقدس، احسان (۱۳۸۶)اطلس رنگی نژادهای کبوتر (ویرایش جدید)، انتشارات نیلوبرگ، چاپ اول، پاییز سال ۱۳۸۹، تهران.
  • "منبع جعبه‌زیست" (به انگلیسی). ویکی‌پدیای انگلیسی. Retrieved 16 November 2008.

پیوند به بیرون