اصول دین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز
Basiratdini (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۱: خط ۱:
{{اسلام}}
{{اسلام}}
'''اصول دین''' پایه‌های اعتقادی است که به اعتقاد شیعیان نخست باید به آن‌ها ایمان آورد و سپس به [[فروع دین|فروعی]] که از آن بر خواسته‌است پای‌بند بود. اصول دین مربوط به اعتقاد است و [[فروع دین]] مربوط به عمل.<ref>فرهنگ معارف اسلامی، ۱/۲۲۲</ref> اصول دین از نظر اهل سنت، توحید، نبوت و معاد, و از نظر شیعه عدل و امامت نیز اضافه می‌گردد پایه‌های اعتقادی ادیان را شامل می‌شود؛ و در زبان‌ها، زمان‌ها و اقوام مختلف صورت های متفاوتی به خود گرفته‌است.
'''اصول دین''' پایه‌های اعتقادی است ، فردی که می خواهد دین اسلام را برگزیند باید بدون تقلید از دیگر مسلمانان ، در آنها تعقل کند و آن ها را با عقل خود بپذیرد . و سپس به [[فروع دین|فروعی]] که از آن بر خواسته‌است پای‌بند باشد اصول دین مربوط به اعتقاد است و [[فروع دین]] مربوط به عمل.<ref>فرهنگ معارف اسلامی، ۱/۲۲۲</ref> اصول دین از نظر اهل سنت، توحید، نبوت و معاد, و از نظر شیعه عدل و امامت نیز اضافه می‌گردد پایه‌های اعتقادی ادیان را شامل می‌شود؛ و در زبان‌ها، زمان‌ها و اقوام مختلف صورت های متفاوتی به خود گرفته‌است.
از مهم ترین مسائل [[فقهی]] اسلام ، در باب اصول دین ، جایز نبودن تقلید در آن هاست . یعنی فرد برای پذیرش آنها موظف به تحقیق و تعقل است بر خلاف فروع دین .


== اعتقاد ==
== اعتقاد ==

نسخهٔ ‏۹ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۰۸:۱۴

اصول دین پایه‌های اعتقادی است ، فردی که می خواهد دین اسلام را برگزیند باید بدون تقلید از دیگر مسلمانان ، در آنها تعقل کند و آن ها را با عقل خود بپذیرد . و سپس به فروعی که از آن بر خواسته‌است پای‌بند باشد اصول دین مربوط به اعتقاد است و فروع دین مربوط به عمل.[۱] اصول دین از نظر اهل سنت، توحید، نبوت و معاد, و از نظر شیعه عدل و امامت نیز اضافه می‌گردد پایه‌های اعتقادی ادیان را شامل می‌شود؛ و در زبان‌ها، زمان‌ها و اقوام مختلف صورت های متفاوتی به خود گرفته‌است. از مهم ترین مسائل فقهی اسلام ، در باب اصول دین ، جایز نبودن تقلید در آن هاست . یعنی فرد برای پذیرش آنها موظف به تحقیق و تعقل است بر خلاف فروع دین .

اعتقاد

اعتقاد به اصول دین باید از روی تحقیق باشد، نه تقلید.[۲] کسی که به اصول دین اعتقاد ندارد، از دین بیرون است. در آغاز برخی از رساله‌های عملیه از اصول دین سخن رفته‌است. توحید، نبوت و معاد اصول مشترک دین اسلام‌اند و دو اصل امامت و عدل از مسلّمات مذهب شیعه‌اند (اصول مذهب) و هر کس به آنها ایمان ندارد از مذهب شیعه بیرون است گر چه از اسلام بیرون نیست.[۳]

اصول تشیع

اصول مذهب در نزد شیعه پنج تاست که سه تای اول اصول دین شمرده می‌شوند:

  1. توحید: به معنای یگانگی خداوند متعال است.
  2. عدل: به معنای آن است که افعال خداوند متعال از سر دادگری و شایستگی است و به هیچ کس ستم نمی‌کند و هر چیزی را در جای خویش نگه می‌دارد و با هر موجودی، چنانکه شایسته‌است رفتار می‌کند.
  3. نبوت: به معنای پیامبری محمد بن عبدالله و دیگر پیامبران الهی است.
  4. امامت: بدین معنا که پس از پیامبر اسلام امامان منصب خلافت و امامت را بر عهده دارند و آنان منصوب خداوند هستند.
  5. معاد: به معنای آن است که روزی همه مکلفان برای بازخواست و حساب در پیشگاه الهی گرد هم می‌آیند و هر کس به پاداش و کیفر خویش می‌رسد.در واقع این روز همان قیامت است..

اصول دین نزد اهل‌سنت

۱.توحید ۲.نبوت ۳.مبداء و معاد به علاوه اهل سنت معتقد به ارکان اسلام هستند که نخستین آنها شهادتین (اقرار به توحید و نبوت) و چهار اصل دیگر چهار عمل عبادی اصلی اسلام است یعنی نماز، روزه، زکات و حج.

پانویس

  1. فرهنگ معارف اسلامی، ۱/۲۲۲
  2. سجادی، سید جعفر. فرهنگ معارف اسلامی
  3. آموزش دین، ۱۸

جستارهای وابسته

منابع

  • سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، تهران: شرکت مؤلفان و مترجمان ایران پارامتر |چاپ= اضافه است (کمک)
  • محمد خطیبی و دیگران، فرهنگ شیعه، انتشارات زمزم هدایت، ۱۳۸۵، شابک: ۷- ۷۳- ۸۷۶۹- ۹۶۴

پیوند به بیرون