رگ خونی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Rezaasadi13 (بحث | مشارکت‌ها)
اضافه کردن کلمه
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
جز ویرایش Rezaasadi13 (بحث) به آخرین تغییری که Saeidpourbabak انجام داده بود واگردانده شد
خط ۲۰: خط ۲۰:
}}
}}


'''رگ‌های خونی''' لوله‌هایی باریک در بدن جانوران و بخشی از [[دستگاه گردش خون]] هستند که [[خون]] و مواد غذایی را در سرتاسر [[بدن]] حمل می‌کنند.
'''رگ‌های خونی''' لوله‌هایی باریک در بدن جانوران و بخشی از [[دستگاه گردش خون]] هستند که [[خون]] را در سرتاسر [[بدن]] حمل می‌کنند.


طول مجموع رگ‌های [[بدن انسان]] برابر با ۱۰۰٬۰۰۰ [[کیلومتر]] {{رچ}}(۶۰٬۰۰۰ [[مایل]]) می‌شود که دو و نیم برابر دور [[زمین]] است.<ref>[http://www.heartsource.org/presenter.jhtml?identifier=4642 Heart, How It Works<!-- عنوان تصحیح‌شده توسط ربات -->]</ref>
طول مجموع رگ‌های [[بدن انسان]] برابر با ۱۰۰٬۰۰۰ [[کیلومتر]] {{رچ}}(۶۰٬۰۰۰ [[مایل]]) می‌شود که دو و نیم برابر دور [[زمین]] است.<ref>[http://www.heartsource.org/presenter.jhtml?identifier=4642 Heart, How It Works<!-- عنوان تصحیح‌شده توسط ربات -->]</ref>

نسخهٔ ‏۱ اکتبر ۲۰۱۷، ساعت ۱۶:۰۳

رگ خونی
رگ‌های بدن انسان
جزئیات
شناسه‌ها
لاتینvas sanguineum
MeSHD001808
TA98A12.0.00.001
TA23895
FMA63183

رگ‌های خونی لوله‌هایی باریک در بدن جانوران و بخشی از دستگاه گردش خون هستند که خون را در سرتاسر بدن حمل می‌کنند.

طول مجموع رگ‌های بدن انسان برابر با ۱۰۰٬۰۰۰ کیلومتر ‏(۶۰٬۰۰۰ مایل) می‌شود که دو و نیم برابر دور زمین است.[۱] دستگاه گردش خون و لنف شامل قلب، شریان‌ها، وریدها، مویرگ‌ها و رگ‌های لنفی است. خون پمپ‌شده از قلب که حاوی مواد غذایی و اکسیژن می‌باشد توسط شریان‌ها در بدن توزیع می‌شوند. شریان‌ها پس از انشعاب به شاخه‌های باریک، شریانچه‌ها را به‌وجود می‌آورند و شریانچه‌ها نیز به انشعابات باریکتری به نام مویرگ ختم می‌شوند.

مبادله مواد بین خون و سلولهای ارگانهای مختلف در سطح مویرگها انجام می‌گیرد. پس از مبادله مواد، خون مویرگی به وریدچه‌های منتقل شده و نهایتا توسط وریدهای بزرگ مجددا به قلب برمی‌گردد. رگهای لنفی نیز به‌طور بن‌بست از ارگان‌های مختلف شروع و پس از جمع‌آوری لنف یا مایعات میان‌بافتی (که عمدتاً از خون منشأ گرفته است) آن را به سیستم گردش خونی بازمی‌گرداند.

ساختمان کلی رگ‌های خونی

لایهٔ داخلی (به انگلیسی: Tunica intima) این لایه از یک ردیف سلول سنگفرشی ساده مشتق از مزودرم به نام آندوتلیوم و بافت همبند شل زیرین آن به نام طبقه زیر آندوتلیال تشکیل شده است. آندوتلیوم بر روی تیغه پایه قرار گرفته و طبقه زیر آندوتلیال حاوی الیاف الاستیک و رتیکولر و بطور نادر در شریانهای الاستیک سلولهای عضلانی است.

لایهٔ میانی (به انگلیسی: Tunica media) این لایه معمولا از عضلات صاف تشکیل شده که در بین آنها الیاف الاستیک، کلاژن، رتیکولر و پروتئوگلیکان‌ها قرار گرفته‌اند. مواد بین سلولی در دیواره رگها توسط سلولهای عضله صاف سنتز می‌شود.

لایهٔ خارجی یا ادونتیس (به انگلیسی: Tunica adventita) خارجی‌ترین لایه عروق و مرکب از |کلاژنالیاف کلاژن نوع I و الیاف ارتجاعی است که بطور طولی قرار گرفته‌اند. این لایه معمولا در امتداد با بافت همبند اطراف رگها قرار دارد و تشخیص آنها از یکدیگر مشکل می‌باشد. در عروق بزرگ این لایه حاوی رگهای تغذیه کننده خود عروق موسوم به رگها می‌باشد. انواع رگها در بدن عبارتند از: شریانها، وریدها و مویرگها در رگهای لنفی می‌باشد.

انواع رگ‌ها‌ی خونی

  • سرخرگ (شریان)
    • مانند سرخرگ آئورت که بزرگترین سرخرگ بدن است.
    • مانند سرخرگ‌چه ها که کوچکترین سرخرگ‌های بدن هستند.
  • سیاهرگ (ورید)
  • مویرگ که کوچکترین رگ‌ها هستند و بین سرخرگ و سیاهرگ قرار داشته و محل مبادله مواد غذایی و مواد زائد یاخته‌ها‌ هستند.


جستارهای وابسته

منابع