سیم‌پیچ چند فاز: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز ←‏ساخت و ساز سیم پیچ: تمیزکاری با استفاده از AWB
Rezabot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ربات ردهٔ همسنگ (۳۰) +مرتب (۱۴.۹ core): + رده:توان متناوب
خط ۱۹: خط ۱۹:


[[رده:ترانسفورماتورها]]
[[رده:ترانسفورماتورها]]
[[رده:توان متناوب]]
[[رده:سیم‌پیچ‌های الکترومغناطیسی]]
[[رده:سیم‌پیچ‌های الکترومغناطیسی]]
[[رده:مقاله‌های خرد الکترونیک]]
[[رده:مقاله‌های خرد الکترونیک]]

نسخهٔ ‏۸ مهٔ ۲۰۱۷، ساعت ۰۱:۱۹

سیم‌پیچ‌های چند فاز سیم پیچ‌های الکترومغناطیسی متصل به هم در یک چند فاز سیستم مانند یک ژنراتور یا موتور هستند. در سیستم‌های مدرن تعداد فازها معمولاً سه یا مضربی از سه است. هر فاز حامل یک جریان متناوب سینوسی است که فاز آن نسبت به یکی از همسایگان خود پیش فاز و نسبت به همسایه دیگر خود پس فاز می‌باشد. جریان‌های فاز در هر پریود از جریان متناوب، با اختلاف زمانی ثابت هستند. برای مثال در یک سیستم سه فاز، هرکدام از سه فاز یک سوم پریود با فاز بعدی اختلاف زمانی دارد.

ساخت و ساز سیم پیچ

مانند تمام سیم پیچ‌های مورد استفاده در ماشین‌های الکتریکی، سیم‌پیچ‌های چند فاز (ساخته شده از سیم هادی عایق شده) در اطراف آرمیچرهای فرومغناطیس با تصویر شعاعی و حداکثر سطح هسته‌ای که در معرض میدان مغناطیسی قرار گرفته، زخم شده‌اند.

سیم پیچ‌ها در محیط ماشین الکتریکی به طور فیزیکی از هم جدا هستند. نتیجه چنین ترکیبی یک میدان مغناطیسی دوار است که برای تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی چرخشی و یا بالعکس، استفاده می‌شود.

موتور و ژنراتور چند فاز

در مقایسه با موتورها و ژنراتورهای تک فاز، موتورهای چند فاز ساده‌تر هستند چرا که در آنها نیازی به مدارات خارجی (شامل خازن و سلف) برای تولید گشتاور اولیه، نمی‌باشد. ماشین‌های چند فاز می‌تواند در هر پریود از جریان متناوب قدرتی ثابت ارائه دهند که در همگام عبور جریان از دامنه صفر، ضربان موجود در ماشین تک فاز را از بین می‌برد.

تاریخچه

استفاده از سیم پیچ‌های چند فاز در سیستم‌های الکتریکی قدرت، اولین بار توسط مهندسین نیکولا تسلا، گالیله فراری و مایکل دولیو دوبروولسکی، استفاده شد.

منابع