محرمانگی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
مهرنگار (بحث | مشارکت‌ها)
جز ویرایش Klalafiafsaneh (بحث) به آخرین تغییری که مهرنگار انجام داده بود واگردانده شد
Maryamuzzz1994 (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{تغییرمسیر|راز}}
{{تغییرمسیر|راز}}
'''محرمانگی''' به مخفی نگه داشتن اطلاعات از اشخاص یا گروه‌های خاص -در عین بازگویی و به اشتراک‌گذاری آن با اشخاصی دیگر- گفته می‌شود. آنچه مخفی نگاه داشته می‌شود '''راز''' خوانده می‌شود.
'''محرمانگی''' به [[مخفی نگه داشتن اطلاعات]] از اشخاص یا گروه‌های خاص -در عین [[بازگویی]] و به [[اشتراک‌گذاری]] آن با اشخاصی دیگر- گفته می‌شود. آنچه مخفی نگاه داشته می‌شود '''راز''' خوانده می‌شود.


محرمانگی -بسته به ماهیت یا محتوای راز، اشخاص یا گروه‌های رازدار و نیز انگیزهٔ محرمانگی- معانی و کاربردهای مختلفی دارد. محرمانگی از سوی دولت‌مردان غالباً به دلیل دامن زدن به سوءمدیریت تقبیح شده است، حال اینکه افشاسازی بی‌مورد اطلاعات شخصی ممکن است با رعایت [[حریم خصوصی]] یا [[رازداری]] در تعارض باشد. محرمانگی نقطه مقابل شفافیت اجتماعی‌ست.
'''محرمانگی''' -بسته به [[ماهیت]] یا [[محتوای راز]]، اشخاص یا گروه‌های رازدار و نیز انگیزهٔ محرمانگی- معانی و کاربردهای مختلفی دارد. '''محرمانگی''' از سوی دولت‌مردان غالباً به دلیل دامن زدن به سوءمدیریت تقبیح شده است، حال اینکه [[افشاسازی]] بی‌مورد اطلاعات شخصی ممکن است با رعایت [[حریم خصوصی]] یا [[رازداری]] در تعارض باشد. محرمانگی نقطه مقابل [[شفافیت اجتماعی‌]]ست.


== محرمانگی در علوم رایانه ==
== محرمانگی در علوم رایانه ==
'''محرمانگی'''، حفاظت داده‌های ارسال شده در مقابل حملات غیرفعال است. بدین ترتیب پیام به شکلی ساخته و ارسال می‌شود که فقط توسط گیرنده‌های مورد نظر قابل شناسایی (خواندن) باشد.
'''محرمانگی'''، حفاظت داده‌های ارسال شده در [[مقابل]] حملات غیرفعال است. بدین ترتیب پیام به شکلی ساخته و ارسال می‌شود که فقط توسط گیرنده‌های مورد نظر قابل شناسایی (خواندن) باشد.
جنبه دیگر محرمانگی، حفاظت از جریان ترافیک در مقابل تحلیل است. این کار مستلزم این است که حمله کننده نتواند مبداء، مقصد، تعداد دفعات ارسال پیام، یا سایر ویژگی‌های ترافیک را در امکانات ارتباطی مشاهده نماید.<ref>{{یادکرد کتاب | تاریخ بازبینی=۲۷ ژانویه ۲۰۱۲ | شابک=۹۷۸-۹۶۴-۸۹۹۶-۳۸-۸ | عنوان=مبانی امنیت شبکه | ناشر=انتشارات علوم رایانه | نام=ویلیام | نام خانوادگی=استالینگز}}</ref>
جنبه دیگر '''محرمانگی'''، حفاظت از جریان [[ترافیک]] در مقابل [[تحلیل]] است. این کار مستلزم این است که حمله کننده نتواند مبداء، مقصد، تعداد دفعات ارسال پیام، یا سایر ویژگی‌های ترافیک را در امکانات ارتباطی مشاهده نماید.<ref>{{یادکرد کتاب | تاریخ بازبینی=۲۷ ژانویه ۲۰۱۲ | شابک=۹۷۸-۹۶۴-۸۹۹۶-۳۸-۸ | عنوان=مبانی امنیت شبکه | ناشر=انتشارات علوم رایانه | نام=ویلیام | نام خانوادگی=استالینگز}}</ref>
در بحث امنیت ارتباطات: در انتقال اطلاعات مایلیم فقط "فرستنده" و "گیرنده ی مورد نظر فرستنده" قادر باشند به محتوای اطلاعات رد و بدل شده دست یابند و آن را بفهمند.
در بحث امنیت ارتباطات: در انتقال اطلاعات مایلیم فقط "فرستنده" و "گیرنده ی مورد نظر فرستنده" قادر باشند به محتوای اطلاعات رد و بدل شده دست یابند و آن را بفهمند.
برای جلوگیری از حملات احتمالی، نظیر استراق سمع، می توان داده های ارسالی را رمزنگاری کرد.<ref>{{کتاب Computer Networking A Top-Down Approach, Kurose & Ross, فصل هشتم کتاب}}</ref>
برای جلوگیری از [[حملات احتمالی]]، نظیر استراق سمع، می توان [[داده های ارسالی]] را [[رمزنگاری]] کرد.<ref>{{کتاب Computer Networking A Top-Down Approach, Kurose & Ross, فصل هشتم کتاب}}</ref>


== منابع ==
== منابع ==

نسخهٔ ‏۳۱ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۰۸:۳۹

محرمانگی به مخفی نگه داشتن اطلاعات از اشخاص یا گروه‌های خاص -در عین بازگویی و به اشتراک‌گذاری آن با اشخاصی دیگر- گفته می‌شود. آنچه مخفی نگاه داشته می‌شود راز خوانده می‌شود.

محرمانگی -بسته به ماهیت یا محتوای راز، اشخاص یا گروه‌های رازدار و نیز انگیزهٔ محرمانگی- معانی و کاربردهای مختلفی دارد. محرمانگی از سوی دولت‌مردان غالباً به دلیل دامن زدن به سوءمدیریت تقبیح شده است، حال اینکه افشاسازی بی‌مورد اطلاعات شخصی ممکن است با رعایت حریم خصوصی یا رازداری در تعارض باشد. محرمانگی نقطه مقابل شفافیت اجتماعی‌ست.

محرمانگی در علوم رایانه

محرمانگی، حفاظت داده‌های ارسال شده در مقابل حملات غیرفعال است. بدین ترتیب پیام به شکلی ساخته و ارسال می‌شود که فقط توسط گیرنده‌های مورد نظر قابل شناسایی (خواندن) باشد. جنبه دیگر محرمانگی، حفاظت از جریان ترافیک در مقابل تحلیل است. این کار مستلزم این است که حمله کننده نتواند مبداء، مقصد، تعداد دفعات ارسال پیام، یا سایر ویژگی‌های ترافیک را در امکانات ارتباطی مشاهده نماید.[۱] در بحث امنیت ارتباطات: در انتقال اطلاعات مایلیم فقط "فرستنده" و "گیرنده ی مورد نظر فرستنده" قادر باشند به محتوای اطلاعات رد و بدل شده دست یابند و آن را بفهمند. برای جلوگیری از حملات احتمالی، نظیر استراق سمع، می توان داده های ارسالی را رمزنگاری کرد.[۲]

منابع

  1. استالینگز، ویلیام. مبانی امنیت شبکه. انتشارات علوم رایانه. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۸۹۹۶-۳۸-۸. پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)
  2. الگو:کتاب Computer Networking A Top-Down Approach, Kurose & Ross, فصل هشتم کتاب