سیاه‌تلو: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Addbot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ربات: انتقال 16 پیوند میان‌ویکی به d:q660414 در ویکی‌داده
MahdiBot (بحث | مشارکت‌ها)
خط ۱: خط ۱:
:''برای روستایی به این نام به [[سیاه‌تلو (روستا)]] نگاه کنید.''
:''برای روستایی به این نام به [[سیاه‌تلو (روستا)]] نگاه کنید.''
{{Taxobox
{{Taxobox
|name =سیاه‌تلو
|name =سیاه‌تلو
خط ۱۸: خط ۱۸:
*''Rhamnus paliurus'' L.
*''Rhamnus paliurus'' L.
}}
}}
[[File: Paliurus spina-christi MHNT.BOT.2004.0.467.jpg|thumb|'' Paliurus spina-christi'']]
[[پرونده: Paliurus spina-christi MHNT.BOT.2004.0.467.jpg|بندانگشتی|'' Paliurus spina-christi'']]


'''سیاه‌تلو''' از درختان بومی ایران است.
'''سیاه‌تلو''' از درختان بومی ایران است.
نام علمي :‍Paliurus spina –
نام علمی :‍Paliurus spina –


نام انگليسي : Christs thorn، Garland thorn ، Jerusalem thorn
نام انگلیسی : Christs thorn، Garland thorn ، Jerusalem thorn


خانواده : Rhamnaceae
خانواده : Rhamnaceae


نام عربي : صامور ، الشبه
نام عربی : صامور ، الشبه


مشخصات گياه شناسي
مشخصات گیاه شناسی


درختچه كوچك به ارتفاع 2-3 متر داراي استيپولهاي تغيير شكل يافته به صورت خارهاي قوي نوك تيز مي باشد. برگها بيضوي ، نوك تيز با كناره هاي صاف و يا بطور غير محسوس دندانه دار است. از مشخصات خارهاي گياه آن است كه به وضع متقابل و به نحوي در كناره برگها قرار گرفته اند. كه يكي از آنها حالت نسبتا قائم و ديگري حالت خميده دارد . گلهاي آن زرد رنگ، ميوه آن خشك و بالدار و داراي حالت برجسته در قسمت مركزي است . ميوه آن در آغاز ، رنگ سبز مايل به زرد دارد . ولي تدريجا رنگ زرد مايل به قهوه اي و يا قهوه اي پيدا مي كند. پراكندگي آن به نحوي است. كه در نقاط مختلف مركز اروپا مخصوصا مناطق مديترانه ، جنوب غربي آسيا و بعضي نواحي شمال آفريقا يافت مي گردد. در بعضي نواحي نيز به عنوان زينت ويا به منظور جلوگيري از دخول چهارپايان در مزارع ، در حاشيه اين اماكن كاشته مي شود.
درختچه کوچک به ارتفاع 2-3 متر دارای استیپولهای تغییر شکل یافته به صورت خارهای قوی نوک تیز می باشد. برگها بیضوی ، نوک تیز با کناره های صاف و یا بطور غیر محسوس دندانه دار است. از مشخصات خارهای گیاه آن است که به وضع متقابل و به نحوی در کناره برگها قرار گرفته اند. که یکی از آنها حالت نسبتاً قائم و دیگری حالت خمیده دارد . گلهای آن زرد رنگ، میوه آن خشک و بالدار و دارای حالت برجسته در قسمت مرکزی است . میوه آن در آغاز ، رنگ سبز مایل به زرد دارد . ولی تدریجاً رنگ زرد مایل به قهوه ای و یا قهوه ای پیدا می کند. پراکندگی آن به نحوی است. که در نقاط مختلف مرکز اروپا مخصوصا مناطق مدیترانه ، جنوب غربی آسیا و بعضی نواحی شمال آفریقا یافت می گردد. در بعضی نواحی نیز به عنوان زینت ویا به منظور جلوگیری از دخول چهارپایان در مزارع ، در حاشیه این اماکن کاشته می شود.


موسم گل : اواسط فروردين – اواخر اردبيهشت است.
موسم گل : اواسط فروردین – اواخر اردبیهشت است.


انتشار جغرافيايي
انتشار جغرافیایی


اطراف تهران ، نواحي شمال ايران مخصوصا مناطق نيمه كوهستاني تا ارتفاعات 2000 متري آذربايجان ، لرستان ، كردستان : جنگلهاي كرمانشاهان ، سنندج ، فارس ، خراسان : بجنورد ، جنگل گلستان ، دره رودخانه اترك ، نزديك چناران در بعضي از كتب علمي ، انواع خاردار گياه بصورت واريته از گياه فوق به همان نام در نواحي مذكور ذكر شده است.
اطراف تهران ، نواحی شمال ایران مخصوصا مناطق نیمه کوهستانی تا ارتفاعات 2000 متری آذربایجان ، لرستان ، کردستان : جنگلهای کرمانشاهان ، سنندج ، فارس ، خراسان : بجنورد ، جنگل گلستان ، دره رودخانه اترک ، نزدیک چناران در بعضی از کتب علمی ، انواع خاردار گیاه بصورت واریته از گیاه فوق به همان نام در نواحی مذکور ذکر شده است.


سياه تلو از جمله گياهان ساحلي به شمار مي رود. ارتفاع آن از لب دريا بالاي 300 – 400 متر است. از گيلان تا نوشهر و مازندران گسترش دارد. اسالم در تالش و منطقه انزلي و منطقه جنوبي استان گيلان در رودبار وجود دارد. در منطقه نيمه خشك رستم آباد بصورت غالب در آمده است.
سیاه تلو از جمله گیاهان ساحلی به شمار می رود. ارتفاع آن از لب دریا بالای 300 – 400 متر است. از گیلان تا نوشهر و مازندران گسترش دارد. اسالم در تالش و منطقه انزلی و منطقه جنوبی استان گیلان در رودبار وجود دارد. در منطقه نیمه خشک رستم آباد بصورت غالب در آمده است.


قسمت مورد استفاده
قسمت مورد استفاده


ريشه ، برگ، ميوه است.
ریشه ، برگ، میوه است.


نیازهای اکولوژیکی
نيازهاي اكولوژيكي


سياه تلو بيشتر در اقليم نيمه خشك يافت مي شود. در تمام شرايط اقليمي قابل رشد است.
سیاه تلو بیشتر در اقلیم نیمه خشک یافت می شود. در تمام شرایط اقلیمی قابل رشد است.


روش تكثير
روش تکثیر


از طريق بذر و قلمه تكثير مي شود.
از طریق بذر و قلمه تکثیر می شود.


اسامی محلی
اسامي محلي


سياه تلو ، سياه تلي در نور و گرگان ، قره تيكان در منطقه وسيعي از گيلان ، بورتيكان ، چنگل ، سيه بور در طوالش و يله بور درفگ ،اسكم تلي در گرگان و مازندران ، گربه بور در رودبار.
سیاه تلو ، سیاه تلی در نور و گرگان ، قره تیکان در منطقه وسیعی از گیلان ، بورتیکان ، چنگل ، سیه بور در طوالش و یله بور درفگ ،اسکم تلی در گرگان و مازندران ، گربه بور در رودبار.


گونه هاي ديگر سياه تلو
گونه های دیگر سیاه تلو


در تيره Rhamnaceae ، گياهان مفيد ديگري كه هيچ يك از آنها در ايران نمي رويند وجود دارد. كه بعضي از آنها به استفاده هاي درماني به شرح زير در نواحي محل رويش به عمل مي آيد:
در تیره Rhamnaceae ، گیاهان مفید دیگری که هیچ یک از آنها در ایران نمی‌رویند وجود دارد. که بعضی از آنها به استفاده های درمانی به شرح زیر در نواحی محل رویش به عمل می آید:


1.Ceanothus americanus : درختچه كوچكي است كه در آمريكا شمالي مي رويد. پوست
1.Ceanothus americanus : درختچه کوچکی است که در آمریکا شمالی می روید. پوست


ساقه آن به رنگ مايل به قرمز و گلهاي آن به رنگ سفيد مايل به آبي است. پوست ساقه آن بصورت چاي و بنام نيوجرسي و پوست ريشه اش به عنوان مقوي ، قابض مصرف مي شود . وجود نوعي آلكالوئيد نيز بنام سئانوتين در آن ذكر شده است. بعلاوه اسيد سئانوتيك است.
ساقه آن به رنگ مایل به قرمز و گلهای آن به رنگ سفید مایل به آبی است. پوست ساقه آن بصورت چای و بنام نیوجرسی و پوست ریشه اش به عنوان مقوی ، قابض مصرف می شود . وجود نوعی آلکالوئید نیز بنام سئانوتین در آن ذکر شده است. بعلاوه اسید سئانوتیک است.


اسيد سئانوتيك ( اسيد اموليك ) به فرمولC30 H46 O5 و به وزن مولكولي 67/486 است. استخراج آن توسط Julian و همكارانش صورت گرفته است. همانند بودن آن با اسيد اموليك نيز توسط Mechoulam محقق شده است. اسيد سئانوتيك به حالت متبلور در مخلوطي از متانول و اتر بدست مي آيد. در گرماي 356 – 357 درجه نيز ذوب مي شود.
اسید سئانوتیک ( اسید امولیک ) به فرمولC30 H46 O5 و به وزن مولکولی 67/486 است. استخراج آن توسط Julian و همکارانش صورت گرفته است. همانند بودن آن با اسید امولیک نیز توسط Mechoulam محقق شده است. اسید سئانوتیک به حالت متبلور در مخلوطی از متانول و اتر بدست می آید. در گرمای 356 – 357 درجه نیز ذوب می شود.


2. Colletia horrida willd : درختچه كوچكي است . كه شاخه هاي جوان آن بصورت خاردار قوي با ظاهر مخروطي ، تغيير شكل حاصل مي كند. گلهاي آن سفيد و معطر است.
2. Colletia horrida willd : درختچه کوچکی است . که شاخه های جوان آن بصورت خاردار قوی با ظاهر مخروطی ، تغییر شکل حاصل می کند. گلهای آن سفید و معطر است.


3. Gouania dominaguensis : درختچه اي است كه در نواحي حاره آمريكا و آنتيل مي رويد پوست ساقه و چوب آن به عنوان مقوي و تب بر مصرف مي گردد.
3. Gouania dominaguensis : درختچه ای است که در نواحی حاره آمریکا و آنتیل می روید پوست ساقه و چوب آن به عنوان مقوی و تب بر مصرف می گردد.


4. Discaria febrrifuga : در مناطق مختلف برزيل مي رو.يد. پوست آن به عنوان تب بر مصرف مي شود.
4. Discaria febrrifuga : در مناطق مختلف برزیل می رو.ید. پوست آن به عنوان تب بر مصرف می شود.


5. Ventilago maderaspatane : در نواحي مختلف هند مي رويد و براي آن اثر تب بر قوي قائل مي باشند.
5. Ventilago maderaspatane : در نواحی مختلف هند می روید و برای آن اثر تب بر قوی قائل می باشند.


ميوه هاي آن را بصورت كياوئي 2500 خريداري مي كنند.
میوه های آن را بصورت کیاوئی 2500 خریداری می کنند.


خواص درماني
خواص درمانی


اين گياه از قديم الايام مورد شناسايي مردم بوده و از آن تحت نام هاي rhamnos ، paliurus استفاده هاي درماني بعمل مي آمده است. سابقا به عنوان قابض ، مقوي ، مدر ، ضد نزله مصرف مي شده است. ريشه و برگ اين گياه جهت رفع بيماريهاي نزله و اسهال به كار مي رفته است. ميوه گياه بطوري كه در كتب علمي و داروئي جديد منعكس است داراي اثر مدر و دفع كننده اسيد اوريك خون و اوره است. و از آن مي توان جهت كاهش كلسترول خون نيز استفاده به عمل آورد. در رفع رسوبات اداري موثر واقع مي شود. بعلاوه مصرف آن باعث پايين آمدن فشار خون مي گردد. براي كاهش قند خون و ديابت معجزه آسا است.
این گیاه از قدیم‌الایام مورد شناسایی مردم بوده و از آن تحت نام های rhamnos ، paliurus استفاده های درمانی بعمل می آمده است. سابقاً به عنوان قابض ، مقوی ، مدر ، ضد نزله مصرف می شده است. ریشه و برگ این گیاه جهت رفع بیماریهای نزله و اسهال به کار می رفته است. میوه گیاه بطوری که در کتب علمی و داروئی جدید منعکس است دارای اثر مدر و دفع کننده اسید اوریک خون و اوره است. و از آن می توان جهت کاهش کلسترول خون نیز استفاده به عمل آورد. در رفع رسوبات اداری موثر واقع می شود. بعلاوه مصرف آن باعث پایین آمدن فشار خون می گردد. برای کاهش قند خون و دیابت معجزه آسا است.


صور داروئي
صور داروئی


دم كرده 30 در هزار ميوه خشك در آب به مقدار 3 – 4 فنجان در روز خيسانده ميوه در شراب سفيد – عصاره آبي به مقدار 30 قطره و 3 مرتبه در روز.
دم کرده 30 در هزار میوه خشک در آب به مقدار 3 – 4 فنجان در روز خیسانده میوه در شراب سفید – عصاره آبی به مقدار 30 قطره و 3 مرتبه در روز.


آزمايش هاي دقيق شميايي ، هنوز بر روي اعضاي مختلف اين گياه به عمل نيامده است.
آزمایش های دقیق شمیایی ، هنوز بر روی اعضای مختلف این گیاه به عمل نیامده است.
{{گیاه-خرد}}


== منابع ==
== منابع ==
{{پانویس}}
* [http://www.forsatco.com/3.pdf دوره آموزشی تخصصی ارزیابی اثرات زیست‌محیطی EIA]، بازدید: سپتامبر ۲۰۱۱.
* [http://www.forsatco.com/3.pdf دوره آموزشی تخصصی ارزیابی اثرات زیست‌محیطی EIA]، بازدید: سپتامبر ۲۰۱۱.



{{شهرستان گرگان}}
{{شهرستان گرگان}}

{{گیاه-خرد}}

[[رده:عنابیان]]
[[رده:عنابیان]]
[[رده:گیاهان توصیف‌شده در ۱۷۵۳ (میلادی)]]

نسخهٔ ‏۲۸ نوامبر ۲۰۱۳، ساعت ۱۸:۱۶

برای روستایی به این نام به سیاه‌تلو (روستا) نگاه کنید.

سیاه‌تلو
رده‌بندی علمی
فرمانرو: گیاهان
دسته: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌ها
راسته: گل‌سرخ‌سانان
تیره: عنابیان
سرده: Paliurus
گونه: P. spina-christi
نام دوبخشی
Paliurus spina-christi
مترادف
  • Paliurus aculeatus Lam.
  • P. australis Gaertn.
  • Rhamnus paliurus L.
Paliurus spina-christi

سیاه‌تلو از درختان بومی ایران است. نام علمی :‍Paliurus spina –

نام انگلیسی : Christs thorn، Garland thorn ، Jerusalem thorn

خانواده : Rhamnaceae

نام عربی : صامور ، الشبه

مشخصات گیاه شناسی

درختچه کوچک به ارتفاع 2-3 متر دارای استیپولهای تغییر شکل یافته به صورت خارهای قوی نوک تیز می باشد. برگها بیضوی ، نوک تیز با کناره های صاف و یا بطور غیر محسوس دندانه دار است. از مشخصات خارهای گیاه آن است که به وضع متقابل و به نحوی در کناره برگها قرار گرفته اند. که یکی از آنها حالت نسبتاً قائم و دیگری حالت خمیده دارد . گلهای آن زرد رنگ، میوه آن خشک و بالدار و دارای حالت برجسته در قسمت مرکزی است . میوه آن در آغاز ، رنگ سبز مایل به زرد دارد . ولی تدریجاً رنگ زرد مایل به قهوه ای و یا قهوه ای پیدا می کند. پراکندگی آن به نحوی است. که در نقاط مختلف مرکز اروپا مخصوصا مناطق مدیترانه ، جنوب غربی آسیا و بعضی نواحی شمال آفریقا یافت می گردد. در بعضی نواحی نیز به عنوان زینت ویا به منظور جلوگیری از دخول چهارپایان در مزارع ، در حاشیه این اماکن کاشته می شود.

موسم گل : اواسط فروردین – اواخر اردبیهشت است.

انتشار جغرافیایی

اطراف تهران ، نواحی شمال ایران مخصوصا مناطق نیمه کوهستانی تا ارتفاعات 2000 متری آذربایجان ، لرستان ، کردستان : جنگلهای کرمانشاهان ، سنندج ، فارس ، خراسان : بجنورد ، جنگل گلستان ، دره رودخانه اترک ، نزدیک چناران در بعضی از کتب علمی ، انواع خاردار گیاه بصورت واریته از گیاه فوق به همان نام در نواحی مذکور ذکر شده است.

سیاه تلو از جمله گیاهان ساحلی به شمار می رود. ارتفاع آن از لب دریا بالای 300 – 400 متر است. از گیلان تا نوشهر و مازندران گسترش دارد. اسالم در تالش و منطقه انزلی و منطقه جنوبی استان گیلان در رودبار وجود دارد. در منطقه نیمه خشک رستم آباد بصورت غالب در آمده است.

قسمت مورد استفاده

ریشه ، برگ، میوه است.

نیازهای اکولوژیکی

سیاه تلو بیشتر در اقلیم نیمه خشک یافت می شود. در تمام شرایط اقلیمی قابل رشد است.

روش تکثیر

از طریق بذر و قلمه تکثیر می شود.

اسامی محلی

سیاه تلو ، سیاه تلی در نور و گرگان ، قره تیکان در منطقه وسیعی از گیلان ، بورتیکان ، چنگل ، سیه بور در طوالش و یله بور درفگ ،اسکم تلی در گرگان و مازندران ، گربه بور در رودبار.

گونه های دیگر سیاه تلو

در تیره Rhamnaceae ، گیاهان مفید دیگری که هیچ یک از آنها در ایران نمی‌رویند وجود دارد. که بعضی از آنها به استفاده های درمانی به شرح زیر در نواحی محل رویش به عمل می آید:

1.Ceanothus americanus : درختچه کوچکی است که در آمریکا شمالی می روید. پوست

ساقه آن به رنگ مایل به قرمز و گلهای آن به رنگ سفید مایل به آبی است. پوست ساقه آن بصورت چای و بنام نیوجرسی و پوست ریشه اش به عنوان مقوی ، قابض مصرف می شود . وجود نوعی آلکالوئید نیز بنام سئانوتین در آن ذکر شده است. بعلاوه اسید سئانوتیک است.

اسید سئانوتیک ( اسید امولیک ) به فرمولC30 H46 O5 و به وزن مولکولی 67/486 است. استخراج آن توسط Julian و همکارانش صورت گرفته است. همانند بودن آن با اسید امولیک نیز توسط Mechoulam محقق شده است. اسید سئانوتیک به حالت متبلور در مخلوطی از متانول و اتر بدست می آید. در گرمای 356 – 357 درجه نیز ذوب می شود.

2. Colletia horrida willd : درختچه کوچکی است . که شاخه های جوان آن بصورت خاردار قوی با ظاهر مخروطی ، تغییر شکل حاصل می کند. گلهای آن سفید و معطر است.

3. Gouania dominaguensis : درختچه ای است که در نواحی حاره آمریکا و آنتیل می روید پوست ساقه و چوب آن به عنوان مقوی و تب بر مصرف می گردد.

4. Discaria febrrifuga : در مناطق مختلف برزیل می رو.ید. پوست آن به عنوان تب بر مصرف می شود.

5. Ventilago maderaspatane : در نواحی مختلف هند می روید و برای آن اثر تب بر قوی قائل می باشند.

میوه های آن را بصورت کیاوئی 2500 خریداری می کنند.

خواص درمانی

این گیاه از قدیم‌الایام مورد شناسایی مردم بوده و از آن تحت نام های rhamnos ، paliurus استفاده های درمانی بعمل می آمده است. سابقاً به عنوان قابض ، مقوی ، مدر ، ضد نزله مصرف می شده است. ریشه و برگ این گیاه جهت رفع بیماریهای نزله و اسهال به کار می رفته است. میوه گیاه بطوری که در کتب علمی و داروئی جدید منعکس است دارای اثر مدر و دفع کننده اسید اوریک خون و اوره است. و از آن می توان جهت کاهش کلسترول خون نیز استفاده به عمل آورد. در رفع رسوبات اداری موثر واقع می شود. بعلاوه مصرف آن باعث پایین آمدن فشار خون می گردد. برای کاهش قند خون و دیابت معجزه آسا است.

صور داروئی

دم کرده 30 در هزار میوه خشک در آب به مقدار 3 – 4 فنجان در روز خیسانده میوه در شراب سفید – عصاره آبی به مقدار 30 قطره و 3 مرتبه در روز.

آزمایش های دقیق شمیایی ، هنوز بر روی اعضای مختلف این گیاه به عمل نیامده است.

منابع