مفاتیح‌العلوم: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Arghavan II (بحث | مشارکت‌ها)
اصلاح ارقام
Arghavan II (بحث | مشارکت‌ها)
منبع هم نمیخاد ، چون کتابه قدیمیه ، چون من چرت که نمیگیم،همش راسته
خط ۱: خط ۱:
{{در دست ویرایش ۲|ماه=اوت|روز=۲۶|سال=۲۰۱۳|چند = ۲}}
{{جعبه اطلاعات کتاب
{{جعبه اطلاعات کتاب
| عنوان = مفاتیح العلوم
| عنوان = مفاتیح العلوم

نسخهٔ ‏۲۶ اوت ۲۰۱۳، ساعت ۰۰:۴۵

مفاتیح العلوم
پرونده:Mafatih ul-Oloom-First page.jpg
صفحهٔ نخست مفاتیح العلوم ، چاپ ۱۹۳۰ م در مصر
نویسنده(ها)ابوعبدالله خوارزمی
برگرداننده(ها)حسین خدیو جم
کشور
مکان ناشر فارسی: تهران
زبانعربی
موضوع(ها)دایرة المعارف
ناشر
ناشر فارسی: وزارت فرهنگ و آموزش عالی، مركز انتشارات علمی و فرهنگی
تاریخ نشر

تاریخ نشر فارسی: ۱۳۶۲

مَفاتیحُ العلوم (به معنی:گشایندهٔ دانش‌ها، کلید دانش‌ها) دانشنامه‌ای است که ابوعبدالله کاتب خوارزمی بین سال‌های ۳۷۶-۳۷۲ هجری قمری نوشته است و یکی از کهن‌ترین دانشنامه‌های دورۀ اسلامی می‌باشد و تا امروزه ارزشمند شمرده می‌شود.

دبپاجه

خوارزمی دربارۀ این اثرش در دیباچه توضیح داده :

این کتاب را مفاتیح‌العلوم (کلیدهای دانش) نام نهادم برای آن‌که مدخل دانش است و برای بیش‌تر دانش‌ها به اندازۀ کلید است. پس هر کسی آن را بخواند و مطالبش را به خاطر بسپارد و سپس در کتاب‌های علمی به دقت بنگرد، با آن علوم آشنا می‌شود و به رازهای آن‌ها پی می‌برد. اگرچه با آن علوم بیگانه باشد و با اهل آن دانش‌ها مصاحبت و هم‌نشینی نکرده باشد... کتابی که کلید همهٔ دانش‌ها باشد و دشواری‌های صنعت‌های پیشین را آسان کند و رمزها و اصطلاح‌های هر گروه از دانشمندان را برداشته باشد، همان رمزها و اصطلاح‌هایی که فرهنگ‌های موجود از وجود آن‌ها خالی است.

ساختار

این کتاب را در دو بخش (مقاله) تدوین شده. بخش اول، شامل علوم شریعت و آن مقدار از علوم عربی (ادبیات و زبان‌شناسی عرب و تاریخ) است که به این مبحث مربوط می‌شود. بخش دوم در علوم عجم (مردم غیرعرب) است؛ یعنی علوم ایرانی‌ها، یونانی‌ها و دیگر ملت‌ها.

مقاله اول: شش باب دارد با بیست و پنج فصل:۱. علم فقه، یازده فصل ۲. علم کلام، هفت فصل۳. علم نحو، دوزاده فصل.۴. علم دبیری یا نویسندگی؛ در هشت فصل.۵. علم شعر و عروض، پنج فصل.۶. علم اخبار، در نه فصل.

مقاله دوم: نه باب است که به چهل و یک فصل تقسیم می‌شود.۱. فلسفه، سه فصل.۲. منطق، نه فصل.۳. در علم طب، هشت فصل.۴. علم عدد، در پنج فصل.۵. در علم هندسه، چهار فصل.۶. علم نجوم، چهار فصل.۷. علم موسیقی، سه فصل.۸. علم حیل، دو فصل.۹. علم کیمیا، سه فصل

پیوند به بیرون