مرکز تحقیقات هسته‌ای نگو

مختصات: ۳۱°۰۰′۰۵″شمالی ۳۵°۰۸′۴۰″شرقی / ۳۱٫۰۰۱۳°شمالی ۳۵٫۱۴۴۵°شرقی / 31.0013; 35.1445
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
مرکز تحقیقات هسته‌ای نه‌گو از نمای ماهواره

مرکز تحقیقات هسته‌ای نِگِو (عبری: קריה למחקר גרעיני – נגב‎) واقع در حاشیه شهر دیمونا در کشور اسرائیل که در ایران و کشورهای عربی به نیروگاه اتمی دیمونا معروف است.

اسرائیل سال‌ها در این مرکز به‌طور مخفیانه و به‌دور از نظارت جامعه جهانی، مشغول ساخت سلاح هسته‌ای بود که بعدها و با افشا شدن منابع متعدد، تولید و نگهداری بمب‌های اتمی در این مرکز مورد تأیید سازمان‌های اطلاعاتی قرار گرفت ولی هیچگاه توسط مقامات کشور اسرائیل مورد تأیید رسمی قرار نگرفت.

گروه فلسطینی حماس بارها تلاش کرده است که این مجموعه هسته‌ای را با راکت، هدف قرار دهد ولی با توجه به لایه‌های امنیتی و محافظت از موشک مرکز، تا سال ۲۰۲۲ موفق به انجام این امر نشده است.

حمله به نیروگاه اتمی[ویرایش]

منابع محلی بامداد پنجشنبه ۲۲ آوریل ۲۰۲۱ از به صدا درآمدن آژیر هشدار حملهٔ موشکی در شهرک‌های اطراف نوار غزه خبر دادند. خبرگزاری فلسطینی شهاب گزارش داد: «آژیرهای هشدار در نقب به صدا درآمدند. پس از به صدا درآمدن آژیرهای هشدار دهنده در شهرک‌های نزدیک نوار غزه، صدای انفجار مهیبی شنیده شده است.»

این خبرگزاری نوشت: «شهرک‌نشینان در شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند، پس از به صدا درآمدن آژیرهای هشدار در اطراف نوار غزه، انفجاری در جنوب کرانهٔ باختری شنیده شده است.»

شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داد: «صدای آژیرها در منطقهٔ ابو قرینات، نزدیک دیمونا در نقب پخش می‌شود… به نظر می‌رسد یک موشک از نوار غزه به سمت منطقهٔ دیمونا شلیک شده است.»

خبرگزاری شهاب به نقل از ساکنان جوامع بادیه‌نشین در نزدیکی دیمونا نوشت: «خانه‌های ما به دلیل انفجاری که پس از به صدا درآمدن آژیرهای هشدار رخ داد، لرزید. شاهدان نیز می‌گویند پس از به صدا درآمدن آژیرهای هشدار، صدای انفجار شدیدی در سراسر مناطق الخلیل، اورشلیم (قدس) و رام‌الله شنیده شده است.»[۱]

حمله موشکی ایران ۲۰۲۴[ویرایش]

روزنامه اسرائیلی معاریو ۴ روز پس از حمله موشکی و پهبادی ایران به اسرائیل که در پاسخ به بمباران سفارت ایران در دمشق روی داد نوشت، تصاویر ماهواره‌ای حاکی از اصابت حداقل یک موشک به تأسیسات این نیروگاه است. هرچند برآورد دقیق خسارت نیاز به دریافت تصاویر دقیق‌تر ماهواره‌ای دارد.[۲]

منابع[ویرایش]

  1. تابناک. «حملهٔ موشکی به نزدیکی تأسیسات هسته ای دیمونا». خبرگزاری شهاب فلسطین تاریخ=۲۲ آوریل ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۲ آوریل ۲۰۲۱.
  2. https://m.maariv.co.il/news/military/Article-1092613

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Negev Nuclear Research Center». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی.