یاکوزا

صفحه نیمه‌حفاظت‌شده
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

یاکوزا
«یاکوزا» نوشته‌شده به کاتاکانا
بنیان‌گذاریقرن ۱۷ام
(فرض بر این است که از کابوکیمونو سرچشمه گرفته‌است)
شمار اعضاء۱۰۲٬۵۶۰ عضو[۱]
فعالیت‌هافعالیت‌های جنایی یا مشاغل نامشروع
اعضای سرشناساعضای اصلی
  1. یاماگوچی-گومی
  2. سومی‌یوشی-کای
  3. ایناگاوا-کای

یاکوزا (به ژاپنی: ヤクザ یا やくざ)، نام گروهی از تبهکاران ژاپنی است. این گروه هم‌اکنون در سراسر جهان پراکنده‌اند و به نام «مافیای ژاپن» هم شناخته می‌شوند. اعضای گروه یاکوزا دست به کارهای زیادی می‌زنند که مهم‌ترینشان پخش مواد مخدر، اسلحه و زد و خوردهای خیابانی است. تعداد شناخته شده آنها در دنیا ۱۰۳۰۰۰ نفر تخمین زده می‌شود.

پیشینه

پیشینه یاکوزا به قرن ۱۷ بر می‌گردد. پس از پایان یافتن جنگ داخلی و اتحاد ژاپن توسط شوگون توکوگاوا ایاسو (徳川家康) در سال ۱۶۰۳، برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی حکومت شوگونی توکوگاوا تا حد زیادی زمینه‌ساز پیدایش این جامعهٔ تبهکاری شد.

در این سالها، سیاست بیرون کردن خارجی‌ها، حذف و مبارزه با نفوذ مسیحیت و ممنوعیت سفر به خارج (با مجازات مرگ) اجرا شد. در نتیجه این سیاست، حدود نیم میلیون نفر از ساموراییها و نیروهای نظامی که به‌عنوان جنگجو در حال کار در زمین‌های زمینداران فئودال بودند بیکار شدند و در نتیجه از آن پس، تحت عنوان رونین (浪人) یا ساموراییِ بی ارباب و دوره‌گرد، زندگی سخت و طاقت فرسا ولی آزاد و بدون محدودیتهای اخلاقیِ طبقه جنگجویان را سپری می‌کردند.

این پیشینه از ساموراییهای بی ارباب (رونین) و نیز گروه‌های حاشیه نشین قماربازها، دستفروشان و تبهکاران جزء محلی، سنگ بنای تشکیل جوامع کوچک ولی سازمان یافته و منسجمِ یاکوزا در ژاپن قرن هفدهم بودند.

تشکیل و نامگذاری

همان‌طور که در بخش پیشینه گفته شد، یاکوزاها به‌طور عمده از میان قماربازان، فروشندگان دوره‌گرد و اشرارِ خرده‌پا ظاهر شدند.

کلمه یاکوزا از بدترین امتیاز ممکن در نوعی از بازی کارت‌ها ایکو-کابو (おいちょかぶ) به نام بازی هانافودا (株札 بازی نه کارته) گرفته شده‌است. در بدترین حالت کارت‌های امتیاز ۲۰ و ترکیب سه کارتی ۳-۹-۸ که به زبان ژاپنی همان Ya-Ku-sa (یا-کو-زا) است، خاستگاه این کلمه بوده‌است.[۲]

رسوم

  • یوبیتسومه (指詰め): به معنی بریدن نوک انگشت کوچک شخص در عذرخواهی از مافوق به خاطر ناکامی در انجام دستور یا خطاست.[۳]
  • ایرِزومی (入れ墨): رسم خالکوبی تمام بدن است، که نشانگر قدرت، شهامت و مردانگی مردی است که آن را تحمل می‌کند.
  • هاراکیری

پیوند به بیرون

منابع

  1. "Criminal Investigation: Fight Against Organized Crime (1)" (PDF). Overview of Japanese Police. National Police Agency. ژوئن 2007. Retrieved 23 June 2008.[پیوند مرده]
  2. «تاریخچه نینتِندو؛ نینتِندو از کجا آمد؟». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۶ ژانویه ۲۰۲۳. دریافت‌شده در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۳.
  3. Meet the woman who makes fake fingers for Japan's reformed gangsters, The Guardian