کما (دنبالهدار)

کما (به یونانی: κόμη) به معنای شانه یا مو،[۱][۲][۳] یا گیسو، (به انگلیسی: (Coma (cometary) نام پوشش ابرمانندی در اطراف هستهٔ یک دنبالهدار است. کما زمانی تشکیل و دیده میشود که دنبالهدار از نزدیکی خورشید در مدار بسیار بیضی شکل خود عبور میکند.[۴] این هالهٔ در بر گیرندهٔ هسته، با گرم شدن بخشهایی از هستهٔ دنبالهدار تصعید میشود.[۵] پدیدآمدن این حالت در یک دنبالهدار ظاهر آن را از دیدگاه تلسکوپهای مشاهدهکننده کدر (فازی) میکند و آن را از ستارههای واقعی متمایز میسازد.
کما بهطور کلی از یخ و غبار دنبالهدار ساخته شدهاست.[۴] آب معمولاً بیشترین و تا ۹۰٪ از مواد فرّاری است که از هستهٔ دنبالهدار در داخل منطقهٔ ۳ تا ۴ واحد نجومی از خورشید به بیرون فوران میکند.[۴] مولکولهای منبع H2O در درجهٔ اول از طریق نورکافت و به نسبت بسیار کوچکتری از طریق فوتویونیزه نابود میشوند.[۴] باد خورشیدی نقش کوچکتری در تجزیهٔ آب در مقایسه با فوتوشیمی ایفا میکند.[۴] ذرات گرد و غبار بزرگتر در امتداد مسیر مداری دنبالهدار باقی میمانند در حالی که ذرات کوچکتر در اثر فشار نور به دور از خورشید و به طرف دم دنبالهدار رانده میشوند.
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ Comet appearance and structure
- ↑ "Define Comet at Dictionary.com". Dictionary.com. Retrieved 2 January 2016.
- ↑ http://lifeng.lamost.org/courses/astrotoday/CHAISSON/AT314/HTML/AT31402.HTM Comet appearance and structure
- ↑ ۴٫۰ ۴٫۱ ۴٫۲ ۴٫۳ ۴٫۴ Combi, Michael R.; Harris, W. M.; Smyth, W. H. (2004). "Gas Dynamics and Kinetics in the Cometary Coma: Theory and Observations" (PDF). Lunar and Planetary Institute (Comets II). 745: 523–552. Bibcode:2004come.book..523C.
- ↑ Combi, Michael R. ; Harris, W. M. ; Smyth, W. H. (2004). "Gas Dynamics and Kinetics in the Cometary Coma: Theory and Observations" (PDF). Lunar and Planetary Institute (Comets II) 745: 523–552. Bibcode:2004come.book..523C.
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «(Coma (cometary». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۹ دسامبر ۲۰۱۵.