کشتی کج

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
کشتی حرفه ای
بالاترین نهاد ورزشیکمپانی WWE
نخستین مسابقهقرن ۱۹ میلادی
باشگاه‌هاکمپانی‌های WWE, NWA, WCW, AWA, TNA, AEW, ECW, و…
ویژگی‌ها
جداسازی جنسیتیمردان، زنان
محل برگزاریرینگ
برگزاری
کشور یا منطقهایالات متحده آمریکا، ژاپن، مکزیک و انگلستان

کشتی کج یا کشتی حرفه‌ای (به انگلیسی: Professional Wrestling) ورزش حرفه ای و ترکیبی از هنر های نمایشی و رزمی است. در این رشته عناصری از کشتی کج و بعضاً سناریوهای مختلف بین کشتی‌گیرها به چشم می‌خورد. در کشتی کج فنون گلاویزی و ضربات مختلفی اجرا می‌شود که از کشتی آزاد و کشتی فرنگی و سایر ورزش‌های رزمی در سراسر دنیا برداشت شده‌است. کشتی حرفه‌ای یکی از سرگرمی‌ها و ورزش‌های مهم در آمریکای شمالی، ژاپن و انگلستان است.

واژه‌شناسی[ویرایش]

آنچه که امروزه در زبان فارسی کشتی کج می‌نامند، در زبان انگلیسی Professional wrestling یا به‌طور مختصر pro wrestling به معنی «کشتی حرفه‌ای» نامیده می‌شود. اما این که چرا ایرانیان آن را «کشتی‌کج» می‌نامند، چنین است:

در اروپا نوعی کشتی سنتی وجود داشته و دارد شبیه به کشتی پهلوانی اصیل ایرانی که در انگلیسی و فرانسه Catch wrestling نامیده می‌شود و Professional wrestling با افزودن حرکاتی جدید و قوانین جدید از دل همین کشتی بیرون آمده‌است. ایرانیان در آغاز، این کشتی را همان کشتی کچ (یعنی ترجمهٔ Catch wrestling) می‌نامیدند، ولی هنگامی که این کشتی به مرور زمان تبدیل به Professional wrestling شد، دیگر نام جدید آن را به کار نبردند و همان کشتی کچ نامیدند. اما چون تلفظ Catch زیاد به گوش ایرانیان آشنا نبود، با گذشت زمان آن را با واژهٔ «کج» آشنا به گوش خودشان یکی دانسته و در نهایت نام این کشتی امروز در فارسی «کشتی‌کج» شده‌است. [منبع بهتری نیاز است]

کمپانی‌ها و مسابقات[ویرایش]

مسابقات کشتی حرفه ای معمولاً با حضور تماشاگران در سالن مسابقه اجرا می‌شوند. اما برخی از مسابقات مهم‌تر به صورت ppv(Pay per view) پخش می‌شود. مسابقات ppv معمولاً مسابقات مهمی هستند که با تعداد بسیار زیادی تماشاگر و به صورت زنده پخش می‌شوند و می‌توان در بستر اینترنت هم آنها را تماشا کرد. مسابقات دیگر که اهمیت کمتری دارند معمولاً فقط پخش زنده حضوری دارند و بعدها باز پخش آنها را می‌توان دید که معمولاً هم رایگان است.

مسابقات کشتی حرفه ای توسط کمپانی‌ها برگزار می‌شود. کمپانی‌ها با کشتی گیران قرارداد می‌بندند و مبالغی را به آنها می‌پردازند و مسابقات مختلفی را اجرا می‌کنند.

تعداد زیادی کمپانی‌های مختلف در دنیای کشتی حرفه ای وجود داشته‌است که در حال حاضر فقط چهار تا از آن‌ها هنوز فعالیت دارند.

چندی از کمپانی‌های کشتی حرفه ای:

لوگوی کمپانی WWE

این کمپانی توسط پدر مالک کنونی کمپانی WWE وینس مکمن، یعنی وینسنت جیمز مکمن بنیان در سال ۱۹۵۲ بنیان‌گذاری شد. در ابتدا نام این کمپانی بزرگ WWWF(World Wide Wrestling Federation) بود. در سال ۱۹۷۹ نام این کمپانی به پیشنهاد مالک کنونی آن یعنی وینس مکمن، که پسر مالک کمپانی هم بود، نام کمپانی به WWF(World Wrestling Federation) یا فدراسیون جهانی کشتی تغییر یافت و حدود ۲۳ سال به همین نام باقی ماند. اما در سال ۲۰۰۲ نام این کمپانی به دلیل تداخل اسمی با کمپانی دیگری به نام World Wide Fund for Nature یا صندوق جهانی طبیعت (که هیچ ارتباطی با کشتی حرفه ای ندارد) مجبور به تغییر اسم خود به WWE(World Wrestling Entertainment) شد که واقعاً نسبت به WWF نام مسخره ای به نظر می‌رسد!!!

صفحه یوتیوب WWE در حال حاضر بیش از ۸۰ میلیون دنبال کننده دارد که عددی شگفت‌آور است.

در همین سال تغییرات بسیار زیادی در این کمپانی اتفاق افتاد که برای اطلاعات بیشتر نسبت به آن، باید صفحه WWE در ویکی‌پدیا را مطالعه کنید.

  • WCW'(World Championship wrestling) -' (1988-2001)

این کمپانی بزرگ‌ترین رقیب WWE تا کنون محسوب می‌شود که در سال ۱۹۸۸ توسط سرمایه‌گذاری به نام تد ترنر تأسیس شد. این کمپانی حتی در مدتی از WWF از نظر بینندگان و طرفداران پیشی گرفت. اما به دلیل مشکلات متعدد در سال ۲۰۰۱ توسط کمپانی در حال تغییر WWF خریداری شد. همین‌طور که در بالا هم ذکر شد، کمپانی WWF در ۲۰۰۱ شروع به تغییرات بسیار گسترده‌ای را شروع کرد.

  • NWA(National Wrestling Alliance) - (1948-امروز)
لوگوی کمپانی NWA

کمپانی NWA قدیمی‌ترین و تا مدت‌ها بزرگ‌ترین کمپانی کشتی کج محسوب می‌شد. این کمپانی که هنوز هم فعال است در شال ۱۹۴۸توسط چند کشتی گیر و سرمایه‌گذار تأسیس شد. NWA یا اتحاد ملی کشتی تا دهه ۱۹۸۰ هنوز به عنوان بزرگ‌ترین کمپانی دنیای کشتی حرفه ای شناخته می‌شد و افرادی چون ریک فلر هم در آن حضور داشته‌اند. این کمپانی اتحاد ملی کشتی بود و کمپانی‌های بزرگی بخشی از آن بودند. در سال ۱۹۹۳ کمپانی WCW از این کمپانی جدا شد و در نتیجه آن این کمپانی به یک سیستم بسیار ناتوان تبدیل شد که در سطح پایین فعالیت دارد. ن کمپانی تقریباً از بین رفت اما هنوز هم فعالیت کمی دارد.

در سال ۲۰۰۲ این کمپانی با عنوان NWA:TNA(Total Nonstop Action) برگشت، اما پس از جدا شدن TNA از این کمپانی و مستقل شدن آن ای

  • TNA(impact wrestling) - (2002-امروز)

این کمپانی که جدید تر از بقیه است، در سال ۲۰۰۷ از NWA مستقل شد، و تا امروز در سطح پایین به فعالیت خود ادامه می‌دهد اما با نام جدید ایمپکت رستلینگ فعالیت می‌کند.

این کمپانی تازه تأسیس در سال ۲۰۱۹ توسط یک پدر و پسر به نام‌های شهید خان و تونی خان تأسیس شد. شهید خان به عنوان سرمایه‌گذار و تونی خان به عنوان بنیان‌گذار و مدیرعامل کار تأسیس این کمپانی را آغاز کردند. این کمپانی با استفاده از بحران‌های کنونی کمپانی WWE توانست به دومین کمپانی بزرگ کشتی حرفه ای تبدیل شود و هم‌اکنون به شدت با WWE در حال رقابت است.

حرکات[ویرایش]

قانونی به نام کایفابه در کشتی کج وجود دارد که بر اساس آن شرکت‌کنندگان هنگام مسابقه باید تصور کنند که شخصیت‌ها و داستان نمایش واقعی است. در گذشته برخی از کشتی‌گیران حتی در زندگی واقعی خود نیز در این دنیای خیالی باقی می‌ماندند. در صورتی که کشتی‌گیری حرکتی در رینگ انجام دهد که مطابق با شخصیت داستانی او نباشد، این قانون را شکسته‌است و این اتفاق که به تماشاگران ضربه زده و تجارت گردانندگان مسابقات را دچار مشکل می‌کند در نتیجه برگزارکنندگان رقابت‌های کشتی کج روی خوشی به اینگونه کشتی‌گیران نشان نداده و معمولاً آن‌ها را یا از داستان اصلی خارج می‌کنند یا به‌طور کامل کنار می‌گذارند. البته امروزه اهمیت این موضوع از گذشته کمتر شده‌است چرا که در دنیای کشتی حرفه‌ای این واقعیت که داستان‌ها از پیش نوشته می‌شوند راحت تر پذیرفته شده و این برنامه‌ها بیشتر بر علاقه تماشاگران برای سرگرم شدن متکی هستند. با این حال کشتی‌گیران همچنان بایستی در طول مسابقه در شخصیت خود بمانند.[۱]

قهرمانان فعلی[ویرایش]

کمربندهای دبلیودبلیوئی[ویرایش]

کمربند قهرمان
کمربند دبلیددبلیوئی رومن رینز
کمربند یونیورسال رومن رینز
کمربند زنان راو بیانکا بلر
کمربند زنان اسمکدان ریا ریپلی
کمربند اینترکانتینتال گانتر
کمربند یونایتد استیس ری میستریو
کمربند تگ تیم راو
کمربند تگ تیم اسمکدان the usos (jeyuso Jimmyuso)
کمربند تگ تیم زنان شینا بزلر و نایا جکس (Shayna Baszler and Nia Jax)
کمربند ۲۴/۷ آر تروث (R-Truth)
کمربند ان اکس تی فین بلر (Finn Bálor)
کمربند زنان ان اکس تی ایو شیرای (Io Shirai)
کمربند آمریکای شمالی جانی گارگنو (Johnny Gargano)
کمربندهای تگ تیم ان اکس تی بریزانگو (

از بزرگان این مسابقات می‌توان به تریپل اچ اشاره کرد که مدت ۳ سال کمربند سنگین‌وزن جهان را داشت و برونو سامارتینو که بیش از ۱۱٫۵ سال قهرمان کمربند بود و همچنین کریس جریکو که با ۹ بار قهرمانی کمربند بین قاره‌ای رکورددار است و آندرتیکر اسطوره کشتی کج که رکورد دار رسلمانیا با ۲۱ برد متوالی و پرافتخارترین کشتی کج کار است. همچنین استون کلد استیو آستین تنها فردی است که توانسته ۳ بار برنده رویال رامبل بشود. جان سینا هم ۱۶ بار قهرمان درجه ۱ شده‌است.

از جنجالی‌ترین واقعه‌های تاریخ این ورزش مرگ ناگهانی قهرمان این رشته ادی گررو است که در تاریخ ۱۳ نوامبر ۲۰۰۵ به دلیل نارسایی قلبی درگذشت. مهم‌ترین افتخار وی کسب کمربند قهرمانی دَبلیو دَبلیو ای و کمربند بین قاره‌ای در No way out ۲۰۰۴ بود. همچنین مرگ مشکوک کریس بنوا که سابقهٔ قهرمانی در رویال رامبل و قهرمانی کمربند سنگین‌وزن را دارد که عده‌ای آن را خودکشی وی می‌دانند.

کورت هنینگ، اوون هارت، یوکوزونا، آندره د جاینت، ریک رود، بیگ باس من، پدو مورالز، برونو سنمارتینو، جورج استیل و آندره مارتین معروف به تست (Test) هم از دیگر کشتی‌گیران مشهوری بودند که اکنون زنده نیستند.

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]