چتجیپیتی
![]() | |
نویسنده(های) اصلی | اوپنایآی |
---|---|
انتشار ابتدایی | ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ |
گونه | هوش مصنوعی بات مکالمه |
پروانه | نرمافزار مالکیتی |
وبگاه |
چتجیپیتی (انگلیسی: ChatGPT) یک بات مکالمه است که توسط شرکت اوپن ایآی توسعه یافتهاست. چتجیپیتی بر روی خانواده مدل زبانی جیپیتی-۳ اوپن ایآی ساخته شده و با تکنیکهای یادگیری نظارت شده و تقویتی بهخوبی تنظیم شدهاست.
چتجیپیتی بهعنوان یک نمونه اولیه در ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ معرفی شد و به سرعت به دلیل پاسخهای دقیق و واضح خود در بسیاری از حوزهها، توجهها را به خود جلب کرد. چتجیپیتی به دلیل ظرفیت آن در ترکیب و تفسیر زبان طبیعی مشابه انسان، استفاده از آن محبوبیت پیدا کردهاست.[۱] دقت واقعی نابرابر آن به عنوان یک اشکال مهم شناسایی شد.[۲] پس از عرضه چتجیپیتی، اوپن ایآی شرکت تولیدکننده این چت بات، ۲۹ میلیارد دلار ارزشگذاری شد.[۳]
یادگیری[ویرایش]
برای رساندن نسخه ابتدایی چت جی پی تی، به نسخه GPT 3.5 از الگوریتم یادگیری نظارت شده، و یادگیری تقویتی (اصلاح و بهبود خطا) استفاده شد. در هر دو الگو، برای بهبود عملکرد مدل، از نیروی انسانی به کار گرفته شد.
علاوه بر این، اوپنایآی به جمع آوری داده ها از کاربران چتجیپیتی ادامه می دهد تا بتواند برای آموزش بیشتر و تنظیم دقیقتر چتجیپیتی، از آنها استفاده کند. کاربران میتوانند به پاسخ هایی که از چتجیپیتی دریافت می کنند رأی مثبت یا منفی بدهند. پس از رأی موافق یا مخالف، آنها همچنین می توانند یک فیلد متنی را با بازخورد اضافی پر کنند.
امکانات[ویرایش]
چتجیپیتی میتواند برای مختلف بخشهای صنعت به عنوان یک پلتفرم خدمات زبان استفاده شود. برخی از کاربردهای مهم آن:
- تلاش برای جواب: چتجیپیتی میتواند جواب به سوالات کاربران داده شود.
- تولید محتوا: چتجیپیتی میتواند محتوای متنی، مانند پستهای بلاگ، خبرها، توضیحات محصولات، توضیحات برنامهها و غیره تولید کند.
- ترجمه: چتجیپیتی میتواند متون را به زبانهای مختلف ترجمه کند.
- خدمات ربات تلگرام: چتجیپیتی میتواند به عنوان ربات در پیامرسان تلگرام برای خدمات مختلف، مانند پاسخ به سوالات مشتریان، جواب به درخواستهای کاربران و غیره، استفاده شود.
- بازیابی اطلاعات: چتجیپیتی میتواند به عنوان یک پلتفرم بازیابی اطلاعات، به کاربران اطلاعات مورد نظرشان را داده شود.[۴]
استقبال، انتقاد و مسائل[ویرایش]
واکنشهای مثبت[ویرایش]
چتجیپیتی در دسامبر ۲۰۲۲ با بررسیهای کلی مثبت مواجه شد. نیویورک تایمز آن را «بهترین چت ربات هوش مصنوعی که تا به حال برای عموم منتشر شده» نامیدهاست.[۵] سامانتا لاک از گاردین خاطرنشان کرد که میتواند متنی «با جزئیات چشمگیر» و «مانند انسان» تولید کند.[۶] الکس کانترویتز از اسلیت، پاسخ چتجیپیتی به سوالات مربوط به آلمان نازی را ستود، از جمله این ادعا که آدولف هیتلر بزرگراههایی در آلمان ساختهاست، که با اطلاعاتی در مورد استفاده آلمان نازی از کار اجباری مواجه شد.[۷]
واکنشهای منفی[ویرایش]
در یک مقاله نظری در دسامبر ۲۰۲۲، اقتصاددان پل کروگمن نوشت که چتجیپیتی بر تقاضای کارگران دانش تأثیر میگذارد.[۸]
در ایالات متحده، مدارس دولتی در نیویورک و سیاتل تصمیم گرفتهاند که دسترسی به چتجیپیتی را از طریق شبکه وای-فای خود مسدود کنند. مؤسسه مطالعات سیاسی پاریس به تازگی استفاده از آن را برای دانشجویان خود ممنوع کردهاست.[۹][۱۰]
همچنین گفته شدهاست به احتمال زیاد این بزرگترین و قدرتمندترین موسسات و نهادها خواهند بود که از هرگونه تکنیک لابی گری مبتنی بر هوش مصنوعی با بیشترین میزان و احتمال موفقیت به نفع خود استفاده خواهند کرد.[۱۱]
استفاده قضایی[ویرایش]
یک قاضی کلمبیایی برای اولین بار از ربات هوش مصنوعی Chat GPT برای کمک به صدور حکم در یک پرونده استفاده کرد.این قاضی به نام خوان مانوئل پادیلا در موردی که شامل معاف کردن یک کودک مبتلا به اوتیسم از پرداخت هزینه برای ویزیتهای پزشکی، درمان و حمل و نقل با توجه به درآمد محدود والدینش بود، از این ربات مشاوره گرفت.[۱۲]
سرویس[ویرایش]
چتجیپیتی در ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ توسط اوپن ایآی در سانفرانسیسکو، خالق DALL·E 2 و Whisper راه اندازی شد. این سرویس در حال حاضر به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد اما برنامههایی برای کسب درآمد از این سرویس را هم در نظر گرفتهاند[۱۳] البته با اینکه دسترسی به آن رایگان است در ایران این سرویس قابل دسترسی نیست و نیاز به نرمافزارهای عبور از تحریم و شماره تلفن مجازی کشورهای دیگر دارد. ۴ دسامبر، اوپن ایآی تخمین زد که چتجیپیتی در حال حاضر بیش از یک میلیون کاربر داشتهاست. در ۱۵ دسامبر ۲۰۲۲ نوشت که این سرویس «گاهی اوقات این سرویس از دسترس خارج میشود».[۱۴]
چتبات چتجیپیتی چگونه کار میکند؟[ویرایش]
چتبات ChatGPT درواقع مبتنی بر نسخهٔ بهروز شده GPT-3، نوعی مدل زبانی بزرگ (LLM) است که بر شبکهٔ عظیمی از نورونهای مصنوعی متکی است که بهنوعی، رفتار نورونهای مغز انسان را تقلید میکنند.
مدل زبانی GPT برپایه معماری شبکه عصبی ترانسفورمر گوگل ایجاد شده و گوگل از این شبکه عصبی در ساخت مدل زبانی پیشرفتهٔ LaMDA استفاده کردهاست؛ همان مدلی که چند ماه پیش، یکی از کارمندان گوگل مدعی شد «خودآگاه» است و موجی از شوخیهای اینترنتی و نگرانی از ظهور رباتهای قاتلی بهراه انداخت.
به تعریف خود گوگل، «ترانسفورمر مدلی تولید میکند که میتواند برای خواندن کلمات بسیاری (مثلا یک جمله یا پاراگراف) آموزش داده شود و به نحوهٔ ارتباط آن کلمات با یکدیگر توجه و سپس پیشبینی کند که بهنظرش، کلمات بعدی چه خواهند بود.»
بهعبارتدیگر، ترانسفورمر بهجای تجزیهوتحلیل مرحلهبه مرحلهٔ متن ورودی، کل جملات را همزمان بررسی میکند و میتواند روابط بین آنها را برای درک بهتر فحوای کلام و متناسب با موقعیتی که این جملات بهکار رفتهاند، مدلسازی کند. ازآنجاکه این شبکه، تجزیهوتحلیل را بهطورکلی و یکجا انجام میدهد، به مراحل کمتری نیاز دارد و در حوزهٔ یادگیری ماشین هرچه تعداد مراحل پردازش داده کمتر باشد، نتیجهٔ بهتری حاصل میشود.
بهطورکلی، به هوش مصنوعی مدلهای زبانی بزرگ، صدها میلیارد کلمه در قالب کتاب، مکالمات، صفحات وب و حتی پستهای توییتر و دیگر شبکههای اجتماعی «خورانده» میشود و هوش مصنوعی به کمک این منابع عظیم از داده، مدلی براساس احتمال آماری میسازد؛ یعنی کلمات و جملاتی که به احتمال زیاد پس از متن قبلی میآیند. مدلهای زبانی از این جهت کمی شبیه قابلیت پیشبینی کلمات در گوشیهای هوشمند هستند، با این تفاوت که در مقیاس بسیار بزرگتری عمل میکنند و به جای پیشبینی تنها یک کلمه، میتوانند پاسخهای کامل متشکل از چندین پاراگراف تولید کنند.
روش آموزش دادن مدل زبانی بهکار رفته در ChatGPT به این صورت بود که ابتدا تعداد زیادی سؤال و جواب که توسط افراد متخصص این حوزه، دستچین شده بودند، به آن داده شد. سپس، این سؤال و جوابها در مجموعه دادهٔ مدل گنجانده شد. در مرحلهٔ بعد، از سیستم خواسته شد تا برای مجموعهٔ بسیار بزرگی از سؤالات متنوع، چندین پاسخ مختلف ارائه دهد تا کارشناسان انسانی هر یک از آنها را از بهترین تا بدترین پاسخ، رتبهبندی کنند.[۱۵][۱۶]
رقابت مایکروسافت با گوگل[ویرایش]
پس از اینکه مایکروسافت اعلام کرد از چتجیپیتی در موتور جستجوی بینگ استفاده خواهد کرد[۱۷][۱۸] و تنها در ۴۸ ساعت یش از یک میلیون نفر خواستار دسترسی به نسخهی جدید موتور جستوجوی بینگ شدند[۱۹]، گوگل هم از سرویس هوش مصنوعی مشابهی با نام بارد (Bard) رونمایی کرد. سوندار پیچای( مدیرعامل گوگل): بارد (Bard) «سرویس هوش مصنوعی آزمایشی مکالمهمحوری» است که به سؤالات کاربران پاسخ میدهد و در مکالمات شرکت میکند. بارد از امروز توسط گروه کوچکی از کاربران قابلمشاهده است و در هفتههای آینده «بهصورت گستردهتر در دسترس عموم مردم قرار خواهد گرفت.»[۲۰][۲۱][۲۲]
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ «همهچیز درباره چت جیپیتی (Chat GPT)». کهکشان. ۲۰۲۳-۰۳-۱۶. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۳-۱۶.
- ↑ Vincent, James (5 December 2022). "AI-generated answers temporarily banned on coding Q&A site Stack Overflow". The Verge. Retrieved 5 December 2022.
- ↑ ChatGPT creator OpenAI is in talks to sell shares in a tender offer that would double the startup's valuation to $29 billion Insider, Lakshmi Varanasi, January 5, 2023
- ↑ «ChatGPT چیست؟ در آینده حتماً از آن استفاده میکنید، شاید بیشتر از گوگل! | ایران بروکر». ۲۰۲۳-۰۱-۲۲. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۱-۳۰.
- ↑ Roose, Kevin (5 December 2022). "The Brilliance and Weirdness of ChatGPT". The New York Times. Retrieved 18 December 2022.
- ↑ Lock, Samantha (2022-12-05). "What is AI chatbot phenomenon ChatGPT and could it replace humans?". The Guardian. Retrieved 2022-12-05.
- ↑ Kantrowitz, Alex (2022-12-02). "Finally, an A.I. Chatbot That Reliably Passes "the Nazi Test"". Slate. Retrieved 2022-12-05.
- ↑ Krugman, Paul (6 December 2022). "Does ChatGPT Mean Robots Are Coming For the Skilled Jobs?". The New York Times. Retrieved 6 December 2022.
- ↑ یورونیوز فارسی (۳۰ ژانویه ۲۰۲۳). «چتجیپیتی؛ آیا پایان تکلیفنویسی دانشآموزان و پایاننامهنویسی دانشجویان نزدیک است؟». یورونیوز فارسی. دریافتشده در ۱۲ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ فرارو (۱۶ بهمن ۱۴۰۱). «چتجیپیتی؛ آیا پایان تکلیفنویسی دانشآموزان نزدیک است؟». فرارو. دریافتشده در ۱۹ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ فرارو (۲۷ دی ۱۴۰۱). «چرا تهدید چت جی پی تی (ChatGPT) را باید جدی گرفت؟». فرارو. دریافتشده در ۱۲ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ فرارو (۱۸ بهمن ۱۴۰۱). «یک قاضی در کلمبیا برای صدور رای از ChatGPT استفاده کرد». فرارو. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ "What is ChatGPT and why does it matter? Here's what you need to know". ZDNET (به انگلیسی). 2022. Retrieved 18 December 2022.
- ↑ Pitt, Sofia (2022). "Google vs. ChatGPT: Here's what happened when I swapped services for a day". CNBC (به انگلیسی). Retrieved 18 December 2022.
- ↑ اعتمادآنلاین (۶ بهمن ۱۴۰۱). «همه چیز درباره چتجیپیتی ChatGPT به زبان ساده». اعتمادآنلاین. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ یورونیوز فارسی (۵ فوریه ۲۰۲۳). «۷ روش برای تسهیل کارها با استفاده از چتجیپیتی؛ چگونه سریعتر و بهرهورتر از گذشته باشیم؟». یورونیوز فارسی. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ خبرآنلاین (۱۹ بهمن ۱۴۰۱). «مایکروسافت این «بینگ» شگفت انگیز را در اختیارتان می گذارد اما به تدریج!». خبرآنلاین. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ خبرآنلاین (۱۹ بهمن ۱۴۰۱). «مدیرعامل مایکروسافت درخواست ترجمه اشعار مولانا را داد». خبرآنلاین. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ خبرآنلاین (۲۱ بهمن ۱۴۰۱). «صف یک میلیون نفری برای این محصول!». خبرآنلاین. دریافتشده در ۲۲ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ خبرآنلاین (۱۸ بهمن ۱۴۰۱). «پاتک سریع گوگل به مایکروسافت:بارد، رقیب جدید Chat GPT!». خبرآنلاین. دریافتشده در ۱۸ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ رادیو فردا (۱۹ بهمن ۱۴۰۱). «صفآرایی مایکروسافت و گوگل در برابر ربات چَتجیپیتی». رادیو فردا. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.
- ↑ ایندیپندنت فارسی (۱۸ بهمن ۱۴۰۱). «بارد، هوش مصنوعی جدید گوگل، رقیب چت جیپیتی میشود». ایندیپندنت فارسی. دریافتشده در ۲۰ بهمن ۱۴۰۱.