دوزینگ پمپ پیستونی
دوزینگ پمپ پیستونی، دوزینگ پمپ پرکاربردی در صنعت است که قابلیت پمپاژ سیالات را در دبی قابل تنظیم را دارا می باشد.[۱] این دوزینگ پمپ یک نوع پمپ جابجایی مثبت است که با آن می توان به صورت دقیق و اندازه گیری شده مقداری از یک سیال را پمپاژ کرد و آن را انتقال داد.
دوزینگ پمپ ها بیشتر در مراکز و صنایع صنعتی جهت انتقال مواد شیمیایی کاربرد دارند، این دوزینگ ها پمپ ها قالبا در سایزهای کوچک تولید می شوند و دبی بسیار دقیقی دارند.
اساس کار دوزینگ پمپ پیستونی به وسیله ی حرکت رفت و برگشتی یک پیستون انجام میگیرد. حرکت دورانی الکتروموتور از طریق یک شفت منجر به حرکت رفت و برگشتی پیستون میشود. با هر بار حرکت به جلوی پیستون، دریچه ی ورودی باز شده و سیال به داخل محفظهی پمپ کشیده میشود. سپس با برگشت پیستون دریچه خروجی باز شده و سیال با فشار خارج میشود.
با تغییر سرعت یا طول موثر کورس توسط یک پیچ میکرومتر یا چیزی شبیه آن دبی پمپ تنظیم میشود. ظرفیت دوزینگ پمپ دیافراگمی از ۵ لیتر بر ساعت تا ۱۰۰۰ لیتر بر ساعت متغیر است. همچنین فشار این مدل پمپها بسته به جنس بدنه میتواند تا ۲۰ بار و یا حتی بیشتر باشد.
در پمپ تزریق پیستونی دیافراگم حذف شده است که این امر موجب استهلاک کمتر و در نتیجه افزایش طول عمر این مدل پمپها نسبت به پمپهای دیافراگمی موتوری شده است. در بعضی از این مدل پمپها موتور پمپ برای ایمنی بیشتر در هنگام استفاده در محیطهایی با قابلیت اشتعال یا انفجار ضدجرقه طراحی شده است.
در مترینگ پمپ های پیستونی معمولاً متریال استفاده شده برای ساخت پیستون را با متریال هد پمپ یکسان انتخاب میکنند. PP, PE, PVDFیا SS گزینههای مناسبی برای ساخت پیستون و هد هستند که با توجه به شرایط سیال مثل دما، میزان خورندگی، اشتعالزا، اسیدی بودن و … انتخاب میشود.
شایان ذکر است تنها دوزینگ پمپ های پیستونی که براساس استاندارد API 675 و API 676 ساخته شوند مورد تایید واحدهای فرآیندی، پتروشیمی و پالایشگاه نفت و گاز قرار میگیرند.[۲]
نحوه عملکرد دوزینگ پمپ پیستونی[ویرایش]
نحوه عملکرد دوزینگ پمپ پیستونی به برند و فرایند طراحی و تولید آن پمپ بستگی دارد. اما بهطورکلی تمام پمپهای پیستونی روند مشابهی دارند و در جزئیات ممکن است کمی تفاوت داشته باشند. همانطور که گفته شد روند کار دوزینگ پمپ به این صورت است که یک ماده شیمیایی را بهعنوان سیال دریافت کرده و سپس به یک محفظه وارد میکند و به نحوی در جابهجایی سیال از یک محفظه به یک لوله یا مخزن از قبل تعیین شده کمک میکند.[۳]
برای اینکه به پمپهای پیستونی آشنا شوید و نحوه کارکرد هر یک از بخشهای آن را مورد بررسی قرار دهید بهتر است که تمامی قسمتهای یک پمپ پیستونی بهعلاوه نحوه کار آنها بشناسید.
مخزن پمپ دوزینگ[ویرایش]
مخزن پمپ دوزینگ پیستونی در واقع بخشی است که ماده شیمیایی اول در آن وارد میشود . ازاینجهت به آن ظرف شیمیایی نیز میگویند. در قسمت قبل گفتیم که ابتدا سیال یا ماده شیمیایی توسط پمپ مکیده میشود. بعد از مکش سیال وارد این قسمت یا مخزن پمپ دوزینگ وارد میشود.
شیر فوت در پمپهای دوزینگی[ویرایش]
شیر فوت در پمپهای دوزینگی در قسمت ظرف محصول قرار دارد و یک نوع شیر یکطرفه است. برای اینکه این شیر در قسمت پایین ظرف محصول قرار بگیرد بر روی آن یک وزنه قرار میدهند تا شیر بالا نیاید. این شیر یکطرفه از یک سمت به قسمت مکش متصل میشود. در بعضی موارد برای آگاه شدن از اتمام ماده شیمیایی درون ظرف محصول به شیر فوت یک کلید متصل میکنند تا زمانی که ماده شیمیایی تمام شد˓ هشدار بدهد.
پمپ در دوزینگ پمپ پیستونی[ویرایش]
پمپها در دوزینگ پمپ پیستونی شکل و اندازههای مختلف دارند. اما به جهت در تماس بودن با مواد شیمیایی بهتر است از جنسی در تولید آنها استفاده شود که در برابر مواد شیمیایی آسیبپذیر نباشد یا این آسیبپذیری به حداقل برسد. معمولاً این پمپها را از فولاد ضدزنگ˓ لاستیک و یا PVC میسازند. جنس پمپ انتخابی شما بستگی به سیالی دارد که پمپ دوزینگی با آن در تماس است.
انژکتور در پمپهای دوزینگی[ویرایش]
انژکتور در پمپهای تزریق به قسمتی از این دستگاه گفته میشود که ماده شیمیایی یا همان سیال را از محفظهای که قرار دارد به درون مخزنی که باید وارد میکند. در پمپ تزریق نوعی شیر یکطرفه است و بهعنوان تزریق سیال به درون مخزن یا لولهای که قرار است وارد شود با از بین فشار درون لوله مسیر سیال را باز میکند تا راحتتر و سریعتر انتقال یابد.
- ↑ «دوزینگ پمپ پیستونی». alldosing. دریافتشده در ۲۵ دی ۱۴۰۱.
- ↑ «دوزینگ پمپ پیستونی». electropumps. دریافتشده در ۲۸ دی ۱۴۰۱.
- ↑ «نحوه عملکرد دوزینگ پمپ پیستونی». worldwater. دریافتشده در ۳ بهمن ۱۴۰۱.