۱۷۹
ویرایش
Mashdonald (بحث | مشارکتها) جز (تبدیل اعداد به فارسی) برچسبها: ویرایشگر دیداری ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه |
Alireza.m249 (بحث | مشارکتها) (ویژگی پیوندهای پیشنهادی: ۶ پیوند افزوده شد.) برچسبها: ویرایشگر دیداری ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه وظیفه تازهوارد پیشنهادی: افزودن پیوند |
||
'''گاز مایع''' یا '''الپیجی''' {{انگلیسی|Liquefied Petroleum Gas}} به دو گاز هیدروکربنی [[بوتان (گاز)|بوتان]] و [[پروپان]] یا ترکیب آنها گفته میشود که در حالت [[مایع]] نگه داشته میشوند. معمولاً مقادیر کمی از ترکیباتی چون [[پروپیلن]] و [[بوتیلن]] نیز در گاز مایع موجود است. گاز مایع بیشتر برای کاربردهای گرمایشی و به عنوان سوخت وسایل نقلیه استفاده میشود. همچنین در ساخت افشانهها و به عنوان گاز خنککننده در وسایل سرمازا همچون یخچال و فریزر نیز استفاده میشود.
الپیجی در [[پالایشگاه]] محصول فرعی پالایش [[گاز طبیعی]] و پالایش [[نفت خام]] است. [[ارزش حرارتی]] گاز مایع ۴۶٫۱ مگاژول/کیلوگرم است که بالاتر از بنزین و [[نفت کوره]] است و در وزن مساوی انرژی بالاتری تولید میکند اما [[ارزش حرارتی]] آن در حجم مساوی کمتر است چون گاز است و تراکم کمتری دارد. هر لیتر گاز مایع ۵۰۰ تا ۵۸۰ گرم و هر لیتر بنزین ۷۱۰ تا ۷۷۰ گرم وزن دارد. این گاز در دمای ۲۱ درجه [[سلسیوس]] تحت فشار حداکثر ۸ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع به مایع تبدیل میشود؛ و در زمان تولید فاقد رنگ و بو و حتی مزه است که برای ایمنی بیشتر به آن ترکیبات [[گوگرد]] دار به نام [[مرکاپتان]] (که شامل اتیل مرکاپتان و متیل مرکاپتان) اضافه میشود.
الپیجی را نباید با [[الانجی]] (گاز طبیعی مایعشده) اشتباه گرفت. الانجی در واقع همان [[گاز طبیعی]] (عمدتاً متان و [[اتان]]) است که برای حملونقل راحتتر و مقرون به صرفه تر به صورت مایع درمیاید. [[سیانجی]] نیز گاز طبیعی است که فشرده شده تا حجم کمتری را اشغال کند.
== مصارف خانگی و صنایع کوچک ==
# کارخانهها جهت سوخت کورهها و مشعلها (و در بعضی از آنها جهت سوخت دوم)
# آشپزخانههای صنعتی و تجاری
# سیستم جرقه زن (IGNITION) [[توربین گازی|توربینهای گازی]] در [[نیروگاه]]های سیکل ترکیبی
# سوخت دوم برای [[خودرو]]ها
عمده مصرف این سوخت در ایران در بخشهای خانگی و حمل و نقل (به عنوان سوخت دوم خودروهای دوگانه سوز) است.
البته مصرف این سوخت در ایران با مناقشاتی همراه بوده است. به دلیل صرفه اقتصادی نسبت به بنزین، مردم آن را در خودروها استفاده می کنند و این باعث کم آمدن در روستاها شده است و به همین دلیل مسئولین وزارت نفت، استانداری ها و برخی مسئولین سازمان استاندارد استانها برای کنترل مصرف در بخش خودرو، با مصاحبه های فراوانی عنوان کرده اند که گازمایع یک سوخت بسیار خطرناک، غیرایمن و با آلایندگی زیاد زیست محیطی است. این در حالی است که برخی از کارشناسان معتقدند اینطور نیست و دلایل آنها هم این است که این سوخت در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا به ویژه در ترکیه، کره جنوبی، روسیه، ایتالیا، لهستان، انگلیس و آمریکا به عنوان [[سوخت جایگزین]] بنزین و دیزل استفاده می شود.
== آیا ال پی جی یک سوخت خطرناک و غیرایمن است؟ ==
بسیاری از مسئولان در ایران برای سوق دادن مردم به استفاده از گاز طبیعی فشرده (cng) طی وعده های دروغین این سوخت را سوختی غیر ایمن و خطرناک نام بردهاند. در صورتی که با تبدیل مجاز و ایمن خودرو و استفاده از این سوخت ، حتی از بنزین و [[گازوئیل]] هم ایمن تر است
سه عامل اصلی در ایمنی LPG نقش دارند:
== وضعیت ال پی جی از منظر آلایندگی زیست محیطی ==
عمدتا در فرآوردههای پالایشگاهی گوگرد همراه مواد سنگین باقی میمانداند و چون گاز مایع جزو فرآوهایهای سبک خروجی از [[برج تقطیر]] پالایشها ها است، مقدار گوگرد موجود در آن بسیار کمتر از بنزین و دیزل است و البته این مقدار کم نیز در واحدهای جداگایای به نام واحدهای مراکس پالایشگاهی کاملا قابل جداسازی است. پس در صورت استفاده از این سوخت به عنوان سوخت جایگزین در خودروهایتوانیمنیم بسیاری از مشکلات آلودگی کلانشهرها را نیز حل کنیم. شاید به همین دلیل است که LPG در اروپا به سوخت پاک معروف است. انگلیس بهطور گسترده LPG را در ناوگان اتوبوسرانی خود استفاده کرده و آمریکا نیز اخیرا به جایگزین کردن سوخت اتوبوس مدارس از گازوئیل به LPG روی آورده است . میزان انتشار SO2 و CO حاصل از سوخت گاز مایع حدود 40 تا 60 درصد کمتر از بنزین است . ذرات آلاینده (PM) و تولید شده از سوختن گاز مایع نسبت به بنزین به ترت۵۲ 5(پنجاه%و دو درصد) ۲۱ 2(بیست و ی1 درصد) ک% کاهش مییابد. مقدار تولید شده نیز نسبت به گازوی۲۱ 2(بیست و یک درصد) 1% کاهش مییابد.
== اصول مدیریت شهری و جایگاه های مجاز و استاندارد ==
|
ویرایش