معمولان: تفاوت میان نسخه‌ها

مختصات: ۳۳°۲۲′۴۷″شمالی ۴۷°۵۷′۳۸″شرقی / ۳۳٫۳۷۹۷°شمالی ۴۷٫۹۶۰۶°شرقی / 33.3797; 47.9606
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
داستانی عجیب (بحث | مشارکت‌ها)
داستانی عجیب (بحث | مشارکت‌ها)
خط ۵۵: خط ۵۵:


== گردشگری ==
== گردشگری ==
در این شهر مکانهای دیدنی فراوانی وجود دارد از جمله پل تاریخی [[کله‌هر]] -کتیبه‌ها و سنگ نوشته‌ها - تپه‌های باستانی- -روستاهای باستانی از جمله تودار شاکرمی و غیره…
در این شهر مکانهای دیدنی فراوانی وجود دارد از جمله [[پل کله‌هر]] -کتیبه‌ها و سنگ نوشته‌ها - تپه‌های باستانی- -روستاهای باستانی از جمله تودار شاکرمی و غیره…
لحاظ مناظر طبیعی شهر معمولان و دارای جنگل‌های بلوط می‌باشد که در فصل بهار پذیرای بسیاری از مهمانهای نوروزی می‌باشد
لحاظ مناظر طبیعی شهر معمولان و دارای جنگل‌های بلوط می‌باشد که در فصل بهار پذیرای بسیاری از مهمانهای نوروزی می‌باشد



نسخهٔ ‏۲۱ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۱۸

مَعمولان
مٱئمۊلوݩ (مَعمولو)
کشور ایران
استانلرستان
شهرستانپلدختر
بخشمعمولان
نام(های) دیگربه زبان لری مٱئمۊموݩ (مَعمولو)
سال شهرشدن۱۳۷۹[۱]
مردم
جمعیت۷٬۶۵۶ نفر(۱۳۹۵)
رشد جمعیت۲٪+ (۵سال)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۱۱۰۰ متر[۱]
اطلاعات شهری
شهردارمحمد عزیزی
ره‌آوردخیار، بادمجان، انار، انگور، انجیر، گوجه، زیتون
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۶۶۳۲۲۵[۲]
وبگاه
شناسهٔ ملی خودرو۴۱ق ایران
کد آماری۲۳۶۶
مَعمولان بر ایران واقع شده‌است
مَعمولان
روی نقشه ایران
۳۳°۲۲′۴۷″شمالی ۴۷°۵۷′۳۸″شرقی / ۳۳٫۳۷۹۷°شمالی ۴۷٫۹۶۰۶°شرقی / 33.3797; 47.9606

مَعمولان به زبان لری مٱمۊلوݩ (معمولو) شهری در استان لرستان در غرب ایران است. این شهر مرکز بخش معمولان از توابع شهرستان پلدختر است. معمولان در ۶۰ کیلومتری جنوب خرم‌آباد قرار دارد.

مردم‌شناسی

زبان

مردم معمولان لر هستند و به گویش لری خرم‌آبادی و لری بالاگریوه‌ای سخن می‌گویند.

شغل مردم

شغل بیشتر مردم در این شهر کشاورزی و دامپروری است. از جمله محصولات کشاورزی معمولان صیفی کاری، باغات انگور، انار، انجیر و بادام است.

جمعیت

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۷٬۶۵۶ نفر (۲٬۳۴۴ خانوار) بوده‌است.[۳]

جمعیت تاریخی
سالجمعیت±%
۱۳۸۵۷٬۶۳۳—    
۱۳۹۰۷٬۵۰۲۱٫۷٪−
۱۳۹۵۷٬۶۵۶۲٫۱٪+

افراد سرشناس

گردشگری

در این شهر مکانهای دیدنی فراوانی وجود دارد از جمله پل کله‌هر -کتیبه‌ها و سنگ نوشته‌ها - تپه‌های باستانی- -روستاهای باستانی از جمله تودار شاکرمی و غیره… لحاظ مناظر طبیعی شهر معمولان و دارای جنگل‌های بلوط می‌باشد که در فصل بهار پذیرای بسیاری از مهمانهای نوروزی می‌باشد

سوگواری روز عاشورا

گِل‌مالی مراسمی است که مردم معمولان و افرینه در روز عاشورا انجام می‌دهند. گل‌مالی در زبان لری با عنوان خَرَّه‌گیری تلفظ می‌شود. خَرّه به معنای گِل است. اجرای این آئین به دلیل کشته شدن حسین بن علی در روز عاشورا است در این روز، عده‌ای برای افروختن آتش در صبح عاشورا به جمع کردن و گردآوری هیزم جهت روشن کردن آتش می‌پردازند. عزادارانی که در گِل می‌افتند به کمک آتش خود را خشک می‌کنند. روز عاشورا، عزاداران فراخوانده شده با حضور در تکیه‌های محله و گل‌مالی کردن خود گرد آتش می‌ایستند تا از سرما محفوظ مانده و شروع به سینه‌زنی و عزاداری می‌کنند.

سیل ۱۳۹۸

روز دوشنبه ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ در پی بارندگی‌های سیل‌آسا، شهر معمولان به زیر آب رفت[۴][۵] و به وضعیت بحرانی رسید.[۶] به دنبال این حادثه امکان تردد زمینی به منطقه معمولان از بین رفت.[۷] پس از فروکش شدن سیلاب، گل و لای با ارتفاع زیاد منازل مردم را دربر گرفت.[۸] این سیل تلفات جانی نیز داشته‌است.[۹]

بخش معمولان

بخش معمولان شهرستان پلدختر در جنوب استان لرستان با وسعتی برابر با ۱۴۴۰ کیلومتر مربع و ۲۲۱۰۰ نفر جمعیت شهری و روستایی در ۵۰ کیلومتری حد فاصل شهرستان خرم‌آباد و پلدختر واقع شده‌است. مرکزیت این بخش، شهر معمولان با جمعیتی بالغ بر ۷۵۵۰ نفر ۳ دهستان شامل افرینه، چمشک و معمولان با ۱۴۶ روستا که ۱۱۴ روستا دارای سکنه با جمعیتی بالغ بر ۱۴۵۵۰ نفر می‌باشد جا دارد. با ایجاد زیر ساختهای مناسب از قبیل راه، آب شرب و سالم و بهداشتی، برق، گاز، آبی نمودن زمین‌های کشاورزی آن‌ها می‌توان زمینه بازگشت اهالی به روستاها را فراهم و جان تازه‌ای به روستاه‌های خالی از سکنه داد. در بخش معمولان ۲۸ روستای دارای دهیاری مصوب می‌باشد. دهستان افرینه با ۴۶ روستا و جمعیتی بالغ بر ۶۹۰۰ نفر پرجمعیت‌ترین دهستان بخش معمولان با آبشار زیبای افرینه در این روستا و تلاقی دو رودخانه مهم کشکان و چولهول یکی از زیبایهای این منطقه می‌باشد. از دیگر شاخص‌های این دهستان منطقه زیودار به عنوان قطب تولید انجیر سیاه کشور با ۱۲۰۰ هکتار که عموماً درخت انجیر و درختان انار، انواع انگور، آلو، بادام و … می‌باشد. مهمترین مشکل باغداران این منطقه کمبود آب به‌خصوص فصول گرم سال که امید است. دهستان میانکوه شرقی با ۴۴ روستا و جمعیتی بالغ بر ۴۲۵۰ نفر آزاد راه خرم زال از داخل این دهستان عبور می‌کند. وجود آثار طبیعی و تاریخی در این بخش می‌تواند زمینه جذب توریسم و جهانگردی را فراهم نماید از جمله آثار تاریخی این بخش به غار کوگان در کنار آزاد راه خرم زال، کاروانسرای چمشک، پل تاریخی کلهرت و تونلهای معمولان، آبشار افرینه در روستای افرینه در مسیر جاده سراسری خرم‌آباد –پلدختر و تنگه گاوزرده نام بردوجود مناظر و چشم‌اندازهای طبیعی در این بخش منحصر به فرد می‌باشد درختان ارغوان و جنگلهای بلوط در کنار جاده سراسری در فصل بهار چشم‌اندازهایی بوجود می‌آورد که در کمتر جایی از ایران دیده می‌شود. ماهی کور به عنوان یکی از نادرترین جانوران آبزی در این بخش دیده می‌شود. منبع:پایگاه خبری معمولان، فرمانداری

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «:: سایت پورتال شهرداری ::». بایگانی‌شده از اصلی در ۷ دسامبر ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۲۷ ژوئیه ۲۰۱۲.
  2. «پیش‌شماره شهرستان‌های استان لرستان» (PDF). وبگاه مخابرات استان لرستان. بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۴.
  3. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از اصلی (اکسل) در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲.
  4. «گروه‌های مردمی در دو شهر سیل‌زده پلدختر و معمولان: ارتفاع گل در خانه‌ها به دو متر می‌رسد. برای زدودن گل به ابزارآلات حرفه‌ای نیاز است». زمانه. ۱۶ فروردین ۱۳۹۸.
  5. «براثر سیل شهر معمولان لرستان زیر آب رفت». صدای آمریکا. ۱۲ فروردین ۱۳۹۸.
  6. «فیلم | وضعیت بحرانی سیل در معمولان لرستان». خبرآنلاین. ۱۲ فروردین ۱۳۹۸.
  7. «تصاویر دلخراش از "معمولان" پس از سیل ویرانگر». تابناک. ۱۷ فروردین ۱۳۹۸.
  8. «ارتفاع گل و لای بعد سیل معمولان!». تابناک. ۱۶ فروردین ۱۳۹۸.
  9. «سیل در بخش معمولان قربانی گرفت». خبرگزاری ایرنا. ۱۲ فروردین ۱۳۹۸.