سید محمدعلی قاضی طباطبایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۶: خط ۱۶:
|دین=[[اسلام]]
|دین=[[اسلام]]
|مذهب=[[شیعه دوازده‌امامی]]}}
|مذهب=[[شیعه دوازده‌امامی]]}}
'''سید محمدعلی قاضی طباطبائی''' (زادهٔ [[۳۰ مهر]] [[۱۲۹۳ (خورشیدی)|۱۲۹۳]] در [[تبریز]] - درگذشتهٔ [[۱۰ آبان]] [[۱۳۵۸ (خورشیدی)|۱۳۵۸]] در تبریز) یکی از مبارزان [[شیعه]] در دوران [[دودمان پهلوی|پهلوی]] بود. او پس از [[انقلاب ۱۳۵۷ ایران]] اولین [[امام جمعه]] [[تبریز]] بود
'''سید محمدعلی قاضی طباطبائی''' (زادهٔ [[۳۰ مهر]] [[۱۲۹۳ (خورشیدی)|۱۲۹۳]] در [[تبریز]] - درگذشتهٔ [[۱۰ آبان]] [[۱۳۵۸ (خورشیدی)|۱۳۵۸]] در تبریز) یکی از مبارزان [[شیعه]] در دوران [[دودمان پهلوی|پهلوی]] بود. او پس از [[انقلاب ۱۳۵۷ ایران]] اولین [[امام جمعه]] [[تبریز]] بود.


== تحصیلات ==
== تحصیلات ==

نسخهٔ ‏۲۳ ژانویهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۲۴

سید محمدعلی قاضی طباطبائی
پرونده:Shahid-seyed--mohammad-ali-ghazi-tabatabai.jpg
زادهٔ۶ جمادی‌الاول ۱۳۳۳ (قمری)
(۳۰ مهر ۱۲۹۳ خورشیدی)
تبریز ، آذربایجان شرقی
درگذشت۱۰ آبان ۱۳۵۸
تبریز _ آذربایجان شرقی
مدفنمسجد مقبره تبریز
پیشهمجتهد
عنوانخمینی آذربایجان [۱]
والدینحاج میرزا باقر قاضی طباطبائی

سید محمدعلی قاضی طباطبائی (زادهٔ ۳۰ مهر ۱۲۹۳ در تبریز - درگذشتهٔ ۱۰ آبان ۱۳۵۸ در تبریز) یکی از مبارزان شیعه در دوران پهلوی بود. او پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران اولین امام جمعه تبریز بود.

تحصیلات

تحصیلات مقدماتی را زیر نظر میرزا محمدحسین و میرزا اسدالله قاضی طباطبائی گذراند و تحصیلات تکمیلی را از ۱۳۵۹ قمری در قم آغاز کرد و از سال ۱۳۶۹ قمری به نجف رفت.[نیازمند منبع]

مبارزات

او در دوران پهلوی از عوامل موثر انقلاب در آذربایجان و تبریز بود که در قضیه تطاهرات ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ تبریز از عوامل موثر بود.

وی در خاطراتش نقل میکند که: در دوران شاهنشاهی شبی همه ی ائمه ی جمعه و ائمه ی شاخص جماعات در منزل مرحوم حضرت آیت الله حسنعلی مروارید اجتماع داشتند و این شب نشینی ها در منزل علما مرسوم بود در آنشب مامورین شهربانی به منزل ایشان ریخته و همه را گرفتند این خبر به آیت الله قاضی طباطبایی رسید ایشان از تبریز به تهران آمد و صندلی اش را آورد و گذاشت جلوی درب شهربانی مرکزی و گفت《تا یک ساعت دیگر باید همه آزاد شوند اگر آزاد نشدند تبریز را به خاک و خون می کشم》 و به دستور رئیس شهربانی در کمتر از یک ساعت همه ی شیوخ بازداشت شده آزاد شدند.

درگذشت

نماز عید قربان سال ۱۳۵۸ به امامت او اقامه شد. وی پس از اقامهٔ نماز مغرب و عشا در مسجد در راه بازگشت به منزل توسط گروهک فرقان ترور شد. در تاریخ ۱۱ آبان همان سال، آیت‌الله خمینی در پیامی کشته‌شدن وی را تسلیت گفت.[۱] او در جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان اولین «شهید محراب» شناخته می‌شود.

پرونده:Seyed-mohammad-ali-ghazi-tabatabai-carrier-car-19-aban-1358.jpg
خودرو حامل، پس از ترور

منابع

  1. «پیام به ملت ایران (شهادت آقای سید محمد علی قاضی طباطبایی)». وبگاه جامع امام خمینی.