چندکاربره: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز Wikimostafa صفحهٔ چند کاربره را به چندکاربره که تغییرمسیر بود منتقل کرد: چندکاربره یک کلمه است
FreshmanBot (بحث | مشارکت‌ها)
جز ←‏top: اصلاح فاصله مجازی + اصلاح نویسه با استفاده از AWB
خط ۱: خط ۱:
{{بدون منبع}}
{{بدون منبع}}
در [[علوم رایانه]]، اصطلاح '''چند کاربره''' {{انگلیسی|Multi user}} به [[برنامه کاربردی]] یا [[سیستم‌عامل|سیستم‌عاملی]] گفته می‌شود که به چندین کاربر اجازه می‌دهد به صورت همزمان از آن سیستم‌عامل یا برنامه کاربردی استفاده کنند. ممکن است این کاربران همگی بر روی یک سیستم باشند یا اینکه هر کدام از راه دور به سیستم متصل شده باشند. معمولا سیستم‌های [[اشتراک زمانی]]، سیستم‌های چند کاربره هم هستند. بیشتر [[پردازش دسته‌ای|سیستم‌های دسته‌ای]] که در کامپیوترهای مین‌فریم استفاده می‌شوند هم به منظور پرهیز از بیکار بودن [[پردازنده]] در هنگامی که منتظر پایان یافتن عملیات [[ورودی/خروجی]] است، به صورت چند کاربره هستند. با این حال، واژه [[چند وظیفه‌ای]] در این مورد بیشتر رایج است.
در [[علوم رایانه]]، اصطلاح '''چند کاربره''' {{انگلیسی|Multi user}} به [[برنامه کاربردی]] یا [[سیستم‌عامل|سیستم‌عاملی]] گفته می‌شود که به چندین کاربر اجازه می‌دهد به صورت هم‌زمان از آن سیستم‌عامل یا برنامه کاربردی استفاده کنند. ممکن است این کاربران همگی بر روی یک سیستم باشند یا اینکه هر کدام از راه دور به سیستم متصل شده باشند. معمولاً سیستم‌های [[اشتراک زمانی]]، سیستم‌های چند کاربره هم هستند. بیشتر [[پردازش دسته‌ای|سیستم‌های دسته‌ای]] که در کامپیوترهای مین‌فریم استفاده می‌شوند هم به منظور پرهیز از بیکار بودن [[پردازنده]] در هنگامی که منتظر پایان یافتن عملیات [[ورودی/خروجی]] است، به صورت چند کاربره هستند. با این حال، واژه [[چند وظیفه‌ای]] در این مورد بیشتر رایج است.


به عنوان یک مثال از سیستم‌عامل چند کاربره، می‌توان [[یونیکس]] را نام برد که به چند کاربر راه دور اجازه می‌دهد تا به طور همزمان از طریق [[اس‌اس‌اچ]] به سیستم استفاده کرده و به [[پوسته (علوم رایانه)|پوسته]] سیستم دسترسی داشته باشند.
به عنوان یک مثال از سیستم‌عامل چند کاربره، می‌توان [[یونیکس]] را نام برد که به چند کاربر راه دور اجازه می‌دهد تا به‌طور هم‌زمان از طریق [[اس‌اس‌اچ]] به سیستم استفاده کرده و به [[پوسته (علوم رایانه)|پوسته]] سیستم دسترسی داشته باشند.


[[سامانه مدیریت|سیستم‌های مدیریتی]] هم طوری طراحی شده‌اند تا بتوانند به چند کاربر به صورت همزمان سرویس‌دهی کنند. در این سیستم‌ها معمولا یک [[کاربر ممتاز|مدیر]] و یک یا چند کاربر نهایی وجود دارد.
[[سامانه مدیریت|سیستم‌های مدیریتی]] هم طوری طراحی شده‌اند تا بتوانند به چند کاربر به صورت هم‌زمان سرویس‌دهی کنند. در این سیستم‌ها معمولاً یک [[کاربر ممتاز|مدیر]] و یک یا چند کاربر نهایی وجود دارد.


چند کاربره بودن، در مقابل تک کاربره {{انگلیسی|Single user}} قرار دارد. در این گونه سیستم‌ها، در هر لحظه تنها یک کاربر قادر به استفاده کردن از سیستم است. در بیشتر سیستم‌عامل‌های [[شبه یونیکس]]، حالت تک کاربره هم وجود دارد که کاربر می‌تواند سیستم‌عامل را در این حالت راه‌اندازه کند. معمولا از حالت تک کاربره تنها برای اشکالزدایی سیستم و موارد اورژانسی استفاده می‌شود.
چند کاربره بودن، در مقابل تک کاربره {{انگلیسی|Single user}} قرار دارد. در این گونه سیستم‌ها، در هر لحظه تنها یک کاربر قادر به استفاده کردن از سیستم است. در بیشتر سیستم‌عامل‌های [[شبه یونیکس]]، حالت تک کاربره هم وجود دارد که کاربر می‌تواند سیستم‌عامل را در این حالت راه‌اندازه کند. معمولاً از حالت تک کاربره تنها برای اشکالزدایی سیستم و موارد اورژانسی استفاده می‌شود.


== منابع ==
== منابع ==

نسخهٔ ‏۱۹ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۵۰

در علوم رایانه، اصطلاح چند کاربره (به انگلیسی: Multi user) به برنامه کاربردی یا سیستم‌عاملی گفته می‌شود که به چندین کاربر اجازه می‌دهد به صورت هم‌زمان از آن سیستم‌عامل یا برنامه کاربردی استفاده کنند. ممکن است این کاربران همگی بر روی یک سیستم باشند یا اینکه هر کدام از راه دور به سیستم متصل شده باشند. معمولاً سیستم‌های اشتراک زمانی، سیستم‌های چند کاربره هم هستند. بیشتر سیستم‌های دسته‌ای که در کامپیوترهای مین‌فریم استفاده می‌شوند هم به منظور پرهیز از بیکار بودن پردازنده در هنگامی که منتظر پایان یافتن عملیات ورودی/خروجی است، به صورت چند کاربره هستند. با این حال، واژه چند وظیفه‌ای در این مورد بیشتر رایج است.

به عنوان یک مثال از سیستم‌عامل چند کاربره، می‌توان یونیکس را نام برد که به چند کاربر راه دور اجازه می‌دهد تا به‌طور هم‌زمان از طریق اس‌اس‌اچ به سیستم استفاده کرده و به پوسته سیستم دسترسی داشته باشند.

سیستم‌های مدیریتی هم طوری طراحی شده‌اند تا بتوانند به چند کاربر به صورت هم‌زمان سرویس‌دهی کنند. در این سیستم‌ها معمولاً یک مدیر و یک یا چند کاربر نهایی وجود دارد.

چند کاربره بودن، در مقابل تک کاربره (به انگلیسی: Single user) قرار دارد. در این گونه سیستم‌ها، در هر لحظه تنها یک کاربر قادر به استفاده کردن از سیستم است. در بیشتر سیستم‌عامل‌های شبه یونیکس، حالت تک کاربره هم وجود دارد که کاربر می‌تواند سیستم‌عامل را در این حالت راه‌اندازه کند. معمولاً از حالت تک کاربره تنها برای اشکالزدایی سیستم و موارد اورژانسی استفاده می‌شود.

منابع