بیعت عقبه: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز ادغام‌شده
جزبدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳: خط ۳:


== اولین بیعت عقبه ==
== اولین بیعت عقبه ==
در سال ۱۲ بعثت، دوازده نفر از هفت خانواده از دو قبیلهٔ [[اوس]] و [[خزرج]] در موسم [[حج]]، در عقبه که در نزدیکی [[سرزمین منا|منا]] قرار دارد با پیامبر اسلام [[بیعت]] کردند. درون مایهٔ آن بود که در پرستش برای خدا شریک نگیرند دزدی و زنا نکنند و بهتان نزنند و فرزندان خود را نکشند و نافرمانی پیامبر را در آنچه صلاح است نکنند. به عمل کردن به تعالیم دین [[اسلام]] بوده‌است. این بیعت را بیعةالنّساء نیز نامیده‌اند. بر پایه نظر برخی مورخین به علت اینکه قرار شد بین مسلمانان و کفار جنگی روی ندهد و جنگیدن از جلوه‌های مردانگی است این بیعت را بیعةالنّساء نامیده‌اند. افراد شرکت کننده در این بیعت عبارت بودند از:
در سال ۱۲ بعثت، دوازده نفر از هفت خانواده از دو قبیلهٔ [[اوس]] و [[خزرج]] در موسم [[حج]]، در عقبه که در نزدیکی [[سرزمین منا|منا]] قرار دارد با پیامبر اسلام [[بیعت]] کردند. بنا بر دیدگاه مقریزی نه نفر از خزرج و سه نفر از اوس گرد آمده بودند. درون مایهٔ آن بود که در پرستش برای خدا شریک نگیرند دزدی و زنا نکنند و بهتان نزنند و فرزندان خود را نکشند و نافرمانی پیامبر را در آنچه صلاح است نکنند. به عمل کردن به تعالیم دین [[اسلام]] بوده‌است. این بیعت را بیعةالنّساء نیز نامیده‌اند. بر پایه نظر برخی مورخین به علت اینکه قرار شد بین مسلمانان و کفار جنگی روی ندهد و جنگیدن از جلوه‌های مردانگی است این بیعت را بیعةالنّساء نامیده‌اند. پس از این بیعت بود که پس از مدتی و درخواست چندی از مردم یثرب برای ترویج و تعلیم دین، پیامبر [[مصعب بن عمیر]] را به یثرب فرستاد. افراد شرکت کننده در این بیعت عبارت بودند از:
{|
{|
||
||

نسخهٔ ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۱۷، ساعت ۱۰:۱۰

بیعت عقبه (یا بَیعةُ العَقَبة)، نام دو بیعت مردم یثرب با پیامبر اسلام بوده‌است. در سال یازدهم بعثت، پیامبر با شش تن از مردم یثرب دیدار کرد. جایگاه این دیدار را نزدیک عقبه و دیگران در منی نوشته‌اند. این شش تن از قبیلة خزرج بودند. پیامبر به گفتگو با ایشان نشست، برایشان قرآن خواند و اسلام را به آنان معرفی نمود. شنیده‌ها و خبرهای مردم یثرب از یهودیان دربارهٔ ظهور پیامبری در مکّه باعث روی‌آوری آنان به محمّد شد و این امید را در آنها ایجاد کرد که با حضور پیامبر در یثرب بتوانند به دشمنی و جنگ بین دو قبیلة اوس و خزرج پایان دهند و از درگیری‌های آینده پیشگیری نمایند. اینان چون به‌مدینه بازگشتند، داستان ظهور پیغمبر را با مردم گفتند و این آغاز شروع آشنایی مردم یثرب با اسلام گشت.

اولین بیعت عقبه

در سال ۱۲ بعثت، دوازده نفر از هفت خانواده از دو قبیلهٔ اوس و خزرج در موسم حج، در عقبه که در نزدیکی منا قرار دارد با پیامبر اسلام بیعت کردند. بنا بر دیدگاه مقریزی نه نفر از خزرج و سه نفر از اوس گرد آمده بودند. درون مایهٔ آن بود که در پرستش برای خدا شریک نگیرند دزدی و زنا نکنند و بهتان نزنند و فرزندان خود را نکشند و نافرمانی پیامبر را در آنچه صلاح است نکنند. به عمل کردن به تعالیم دین اسلام بوده‌است. این بیعت را بیعةالنّساء نیز نامیده‌اند. بر پایه نظر برخی مورخین به علت اینکه قرار شد بین مسلمانان و کفار جنگی روی ندهد و جنگیدن از جلوه‌های مردانگی است این بیعت را بیعةالنّساء نامیده‌اند. پس از این بیعت بود که پس از مدتی و درخواست چندی از مردم یثرب برای ترویج و تعلیم دین، پیامبر مصعب بن عمیر را به یثرب فرستاد. افراد شرکت کننده در این بیعت عبارت بودند از:

  1. اسعدبن زراره
  2. عوف بن حارث
  3. رافع بن مالک
  4. قطبة بن عامر
  5. عقبة بن عامر
  6. معاذبن حارث
  1. ذکوان بن عبدقیس
  2. عبادة بن صامت
  3. ابوعبدالرحمان
  4. عباس بن عباده
  5. ابوالهیثم
  6. عویم بن ساعده.

دومین بیعت عقبه

بیعت دوم عقبه در ذی حجه سال ۱۳ بعثت اتفاق افتاد. مصعب بن عمیربن هاشم به مکه بازگشت و مسلمان شدن اهالی یثرب را به پیامبر اسلام اطلاع داد و او شادمان گشت، سپس جمعی از مردم یثرب شامل ۷۲ مرد و ۲ زن در موسم حج به مکه رفتند و بیعت دوم عقبه و یا بیعةالحرب‌ به انجام رسید. پس از این بیعت پیامبر دوازده تن از آن افراد را به عنوان نقیب برگزید. این بیعت پیش زمینهٔ هجرت پیامبر از مکه به یثرب را فراهم آورد.

منابع

  • سیدجعفر شهیدی. «بیعت عقبه». دانشنامه جهان اسلام.

پیوند به بیرون

جستارهای وابسته