سون تزو: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Fatranslator (بحث | مشارکت‌ها)
خط ۳۰: خط ۳۰:
{{مستند کردن}}
{{مستند کردن}}


[[رده:۵۴۴ (پیش از میلاد)]]
[[رده:استراتژیست‌های نظامی]]
[[رده:اهالی شاندونگ]]
[[رده:اهالی شاندونگ]]
[[رده:زادگان ۵۴۴ (پیش از میلاد)]]
[[رده:زادگان ۵۴۴ (پیش از میلاد)]]
[[رده:فیلسوفان اهل چین]]
[[رده:فیلسوفان اهل چین]]
[[رده:نویسندگان اهل چین]]
[[رده:نویسندگان اهل چین]]
[[رده:نظریه‌پردازان نظامی]]
[[رده:واقع‌گرایان سیاسی]]
[[رده:واقع‌گرایان سیاسی]]

نسخهٔ ‏۲۰ دسامبر ۲۰۱۵، ساعت ۰۲:۳۹

سون تسی
A statue of Sun Tzu
Statue of Sun Tzu in Yurihama, Tottori, in ژاپن
زاده544 BC (traditional)
درگذشته496 BC (traditional)
پیشهMilitary general and tactician
دورهSpring and Autumn
کار(های) برجستههنر رزم

سون‌تسی (به چینی:孫子؛ پین یین:Sūn Zǐ) (زاده ۵۴۴، مرگ ۴۹۶ (پیش از میلاد)) نویسنده چینی کتاب هنر رزم (به چینی:兵法) بود. این کتاب چینی باستانی اثر بسیاری بر فن جنگ گذارد. او همچنین یکی از نخستین واقع‌گرایان در نگره رابطه‌های فرامیهنی بود.

نام راستین او سون وو (به چینی:孫武؛ Sūn Wǔ) بود و سون تسی که معنای استاد سون را می‌داد لقب افتخاری او بود. خود وو در زبان چینی معنای جنگی را می‌دهد. سون تسی را همچنین با نام محترمانه چانگ چینگ (به چینی:長卿؛ Cháng Qīng) نیز می‌خوانند.

زندگی

سون تسی در سده ۶ (پیش از میلاد) در ایالت وو در کشور چین یک ارتشتار بود. وی همدوره با اندیشمند چینی کنفوسیوس بود. او از یک خاندان نجیب زاده بی‌زمین بود که در دگرگونی‌های تاریخی چین جایگاه خود را از دست داده‌بودند. سون تسی برعکس بسیاری از هم‌رسته‌های خود که به آموختن دانش می‌پرداختند، رو به مزدوری و جنگ آورد. او به خدمت هلو که سرگرم جنگ با ایالت چو بود درآمد. او که همیشه در آرزوی آشتی و زندگی‌ای آرام بود با پایان پیروزی بر چو به ناگاه ناپدید شد.

هنر رزم

کتاب او که در چینی Sunzi bingfa (سونتسی بینگفا) خوانده‌می‌شود و معنای شیوه‌های جنگی یا روش‌های به کارگیری نیروها را می‌دهد نخستین بار در ۱۷۲۲ به فرانسوی برگردان‌شد و این نخستین باری بود که این کتاب به زبانی اروپایی برگردان‌می‌شد. نام این کتاب در فرانسوی Art Militaire des Chinois گذارده‌شد و این نام در گزینش نام انگلیسی کتاب درآینده-The Art of War- اثرگذارد. این کتاب یکی از خواستنی‌ترین مجموعه‌های جنگی در تاریخ بوده‌است. در نزد چینیان باستان این کتاب شیفته‌کننده و یکی از مهم‌ترین‌های کتاب‌ها در ادبیات چینی‌است. گفته می‌شود که مائو تسه‌دونگ و ژوزف استالین هردو در هنگام جنگ این کتاب را می‌خوانده‌اند.

ابن کتاب با نام هنر جنگ با ترجمه حسن حبیبی به فارسی منتشر شده‌است.

منابع

  • نویسندگان ویکی‌پدیای انگلیسی، Sun Tzu. (نسخه ۹ مه ۲۰۰۷)