نماد کبوتر

کبوترها که معمولاً کبوترهای اهلی سفیدرنگ هستند، در بسیاری از مکانها به عنوان نماد صلح، آزادی یا عشق استفاده میشوند. کبوترها در نمادهای یهودیت، مسیحیت، اسلام و بتپرستی و گروههای نظامی و صلحجویی ظاهر میشوند.

در بینالنهرین باستان، کبوترها نمادهای جانوری برجسته اینانا-ایشتر، الهه عشق، میل جنسی و جنگ بودند. کبوترها در آغاز هزاره سوم پیش از میلاد بر روی اشیاء مذهبی مرتبط با اینانا نشان داده شدهاند.[۱] مجسمههای کبوتر سربی در معبد ایشتار در آشور کشف شد که مربوط به سدهٔ سیزدهم پیش از میلاد است،[۱] و نقاشی دیواری نقاشیشده از ماری، سوریه، کبوتری غولپیکر را نشان میدهد که از درخت نخل در معبد ایشتار بیرون آمده است،[۲] نشان میدهد. که گاهی اعتقاد بر این بود که خود الهه به شکل کبوتر است.[۲]
در شام باستان از کبوترها به عنوان نماد الهه مادر کنعانی اشیره استفاده میشد.[۳]

تلمود روح خدا را که بر فراز آبها شناور است، با کبوتری که بر فراز بچههایش شناور است مقایسه میکند.[۴][۵][۶]


استفاده از کبوتر و شاخه زیتون به عنوان نماد صلح از مسیحیان اولیه سرچشمه میگیرد که عمل غسل تعمید را همراه با کبوتری که شاخهٔ زیتون را در منقار خود گرفته بود، به تصویر میکشیدند و همچنین از این تصویر بر روی آرامگاههای خود نیز استفاده میکردند.[۷][۸]
در شمایلنگاری مسیحی، کبوتر همچنین نماد روحالقدس است، با اشاره به متی ۳:۱۶ و لوقا ۳:۲۲ که در آن روحالقدس در غسل تعمید عیسی با کبوتر مقایسه میشود.[۹][۱۰]

مندائیسم
[ویرایش]در مندائیسم، کبوترهای سفید، که در مندایی به عنوان ba شناخته میشوند، نماد روح (روحا در مندایی) هستند. قربانی کبوترهای سفید نیز در برخی از آئینهای مندایی مانند طاباته مسیقتا انجام میشود.
اسلام
[ویرایش]کبوترها و خانواده کبوترها بهطور کلی مورد احترام و لطف هستند، زیرا اعتقاد بر این است که آنها به آخرین پیامبر اسلام، محمد (ص) کمک کردهاند تا توجه تعقیبکنندگان خود را در بیرون از غار ثور در هجرت بزرگ را منحرف کنند.[۱۱] هنگامی که پیامبر به درون غار پناه برد، یک جفت کبوتر و یک عنکبوت فرستادند تا در ورودی غار مستقر شوند. عنکبوت تار میسازد و کبوترها لانهای میسازند که در آن تخم میگذارند. بدین ترتیب، تعقیبکنندگان پیامبر پنداشتند که چون هر دو جانور در صورت بروز هر گونه اغتشاشی، در آنجا مستقر نمیشدند، پیامبر و یارانش ابوبکر نمیتوانستند به آنجا پناه ببرند و آنها را از اسارت در امان بدارند.[۱۱]
صلح و صلحجویی در سیاست
[ویرایش]کبوتر اغلب با مفهوم صلح و صلح همراه است. آنها اغلب در کاریکاتورهای سیاسی، بر روی بنرها و علائم در رویدادهای ترویج صلح (مانند بازیهای المپیک، در تظاهرات مختلف ضدجنگ/ضدخشونت و غیره) و در ادبیات صلحجویانه پدیدار میشوند. از فردی که صلحجو است، گاهی به عنوان کبوتر نیز یاد میشود (بهطور مشابه، در سیاست آمریکا، فردی که از استفاده از منابع نظامی در مقابل دیپلماسی دفاع میکند، میتواند به عنوان باز جنگطلب یاد شود).
منابع
[ویرایش]- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ Botterweck, G. Johannes; Ringgren, Helmer (1990). Theological Dictionary of the Old Testament. Vol. VI. Grand Rapids, Michigan: Wm. B. Eerdmans Publishing Co. pp. 35–36. ISBN 0-8028-2330-0.
- ↑ ۲٫۰ ۲٫۱ Lewis, Sian; Llewellyn-Jones, Lloyd (2018). The Culture of Animals in Antiquity: A Sourcebook with Commentaries. New York City, New York and London, England: Routledge. p. 335. ISBN 978-1-315-20160-3.
- ↑ The Enduring Symbolism of Doves, From Ancient Icon to Biblical Mainstay by Dorothy D. Resig BAR Magazine بایگانیشده در ۳۱ ژانویه ۲۰۱۳ توسط Wayback Machine. Bib-arch.org (9 February 2013). Retrieved on 5 March 2013.
- ↑ "Talmud, Tractate Moed, Hagiga 15a" (PDF). Retrieved 21 February 2012.
- ↑ "Jewish Encyclopedia". Jewish Encyclopedia. Retrieved 21 February 2012.
- ↑ "Franciscan Fellowship" (PDF). Archived from the original (PDF) on 4 March 2016. Retrieved 12 February 2016.
- ↑ James Elmes, A General and Bibliographical Dictionary of the Fine Arts, London: Thomas Tegg, 1826
- ↑ "Catholic Encyclopedia, Roman Catacombs: Paintings". Newadvent.org. 1 November 1908.
- ↑ Mt 3:16
- ↑ "Catholic Encyclopedia, Dove: As an artistic symbol". Newadvent.org. 1 May 1909.
- ↑ ۱۱٫۰ ۱۱٫۱ "The Dawn of Prophethood". Al-Islam.org. 18 October 2012.