نردبام آسمان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
نردبام آسمان
نویسندهحامد عنقا
کارگردانمحمدحسین لطیفی
بازیگرانوحید جلیلوند
برزو ارجمند
رحیم نوروزی
ویشکا آسایش
داریوش کاردان
شبنم قلی‌خانی
سارا خوئینی‌ها
فرهاد قائمیان
حسن پورشیرازی
سیامک احصایی
ماه‌چهره خلیلی
جمشید جهانزاده
سیاوش چراغی‌پور
محمدرضا داوودنژاد
محسن زهتاب
حسین سلیمانی
بهرنگ علوی
نعیمه نظام‌دوست
مهدی فقیه
هدیش شاملو
مجید یاسر
سعید صدر
شیرین افخمی
محمدجواد امیدی
نورمحمد ذوالفقاری
ایمان حق پرست راد
آهنگسازکارن همایونفر
کشور سازندهایران
زبان اصلیفارسی
تولید
تهیه‌کنندهمحسن علی‌اکبری
ویراستار اخبارسیامک مهماندوست
دوربینابراهیم غفوری
مدتحدود ۴۰ دقیقه
پخش
شبکهٔ اصلیشبکهٔ ۱ سیما
انتشار
پس ازصاحبدلان
پیش ازدودکش

نردبام آسمان نام مجموعهٔ تلویزیونی ایرانی به کارگردانی محمدحسین لطیفی، نویسندگی حامد عنقا با طرح اولیهٔ سید سعید رحمانی،[۱] و تهیه‌کنندگی محسن علی اکبری است که در شهریور (رمضان) ۱۳۸۸ از شبکهٔ ۱ سیما پخش گردید.[۲][۳][۴][۵][۶]

خلاصهٔ داستان[ویرایش]

نردبام آسمان، زندگی غیاث‌الدین جمشید کاشانی، اخترشناس و ریاضی‌دان ایرانی را از زادروزش تا کشته‌شدنش را بازگویی می‌کند. او پسر مسعود طبیب است که به شدت بازیگوش و کنجکاو است در یکی از روزها با شیخ کاشان مجادله‌ای می‌کند که سبب می‌شود اهالی شهر وی را تعقیب کنند. او اتفاقی وارد گاری مالیات می‌شود و سپس به دست صفدر طرار می‌افتد و با زندگی واقعی دزدان آشنا می‌شود چند سال بعد اولین اثرش سلم السما را می‌نویسد و با قاضی زاده رومی ملاقات می‌کند همچنین مادرش می‌میرد و او به جرم همدستی با دزدان توسط داروغه کاشان دستگیر می‌شود. در یکی از روزها جادوگری به همراه دخترش آی بانو به کاشان می‌آید و خواستار دیدار با جمشید می‌شود حاکم کاشان هم با کلی اصرار راضی به دیدار آن دو می‌شود سپس آن جادوگر با حیله و کلک جمشید را آزاد می‌کند جمشید عاشق دختر جادوگر آی بانو می‌شود ولی در دام نقشه‌های جادوگر که با داروغه کاشان همدست است می‌افتد پسر حاکم که مهربان نام دارد طی یک توطئه نزدیک بود کشته شود که با رسیدن حاکم کاشان این توطئه شکست می‌خورد جمشید با دختر خوانده ی خواهرش ویس ازدواج می‌کند و چند سال بعد کسوف را پیش‌بینی می‌کند او همراه پسرش، ویس، خواهرزاده اش معین الدین و مهربان راهی سمرقند می‌شود تا با الغ بیگ دیدار کند او به زودی مورد علاقه الغ بیگ قرار می‌گیرد و این سبب حسودی همسر الغ بیگ می‌شود او رصدخانه سمرقند را با همکاری الغ بیگ می‌سازد یکی از قبایل به الغ بیگ باج نمی‌پرداخت که با محاسبات جمشید مجبور به پرداخت باج شد یکی از رئیس‌های آن قبیله هوشمند کینه جمشید را به دل گرفت و خواست از او انتقام بگیرد. آی بانو برای قتل جمشید راهی می‌شود ولی جمشید دل او را بدست می‌آورد و او یکی از یاران جمشید می‌شود همسر جمشید ویس می‌میرد در یکی از روزها کاروانی از یک کشور اروپایی به سمرقند می‌آید و خانواده ای که در آن است مورد توجه الغ بیگ قرار می‌گیرند و معلوم می‌شود آی بانو به زبان آن‌ها آشنایی دارد و الغ بیگ از آی بانو می‌خواهد زبان آن‌ها را به او یاد بدهد و همسر الغ بیگ با همکاری وزیرش طرخان با هوشمند و قبیله اش متحد می‌شوند که جمشید را از سر راه بردارند جمشید یک کسوف دیگر را پیش‌بینی می‌کند بعد کسوف مورد محاکمه دینی قرار می‌گیرد او کم‌کم داشت کافر شمرده می‌شد که با آمدن صفدر ورق برگشت. هوشمند و طرخان به الغ بیگ می‌گویند جمشید قصد قتل شما را داشته و از طریق آی بانو می‌خواسته به این قصد برسد جمشید جیب یک درجه را محاسبه می‌کند و می‌خواهد راهی کاخ الغ بیگ شود که برادر زن الغ بیگ و طرخان با سربازها بر سر او می‌ریزند و او را در رمضان سال ۸۳۲ می‌کُشند.

بازیگران[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «روایتی تاریخی به سبک و سیاق لطیفی». همشهری آنلاین. ۲۰۰۸-۰۲-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۸-۱۲.
  2. «گزارشی از پشت صحنهٔ سریال تاریخی «نردبام آسمان» به دارآویختن حسن پورشیرازی تا حکایت کارگردانی که «تیمور لنگ» شد». ایسنا. ۲۰۰۸-۰۷-۲۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۸-۱۲.
  3. «سریال «نردبام آسمان» روی آنتن شبکه افق». باشگاه خبرنگاران جوان.
  4. «سریالی عجیب بنام "نردبام آسمان"». تبیان.
  5. قرآن، iqna ir | خبرگزاری بین‌المللی (۱ مهر ۱۳۸۸). «سریال «نردبام آسمان» یک کار قرآنی بود». fa. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۸-۱۲.
  6. «کارگردان سریال «نردبام آسمان» در نشست ایسنا: تلویزیون اعتمادکند؛ جومونگ‌وامثال آن را از مخاطب می‌گیریم اگر سریال90قسمتی می‌ساختم"غیاث‌الدین"تمام جهان رامی‌گرفت». ایسنا. ۲۰۰۹-۰۹-۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۸-۱۲.