پرش به محتوا

ناهید کیانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
ناهید کیانی چّنده
ناهید کیانی چّنده در مسابقات المپیک پاریس ۲۰۲۴
اطلاعات شخصی
نام کاملناهید کیانی چنده
زاده۱۰ مرداد ۱۳۷۷ ‏(۲۶ سال)[۱]
اصفهان[۲]
قد۱۷۳ سانتیمتر (۵ فوت ۸ اینچ)
وزن۵۷ کیلوگرم (۱۲۶ پوند)
ورزشی
کشورایران
ورزشتکواندو
مربیمینو مداح[۳]
سابقه مدال
به نمایندگی از ایران
تکواندو زنان
بازی‌های المپیک تابستانی
مدال نقره – جایگاه دوم پاریس ۲۰۲۴ ۵۷ کیلوگرم
قهرمانی جهان
مدال طلا – جایگاه اول ۲۰۲۳ باکو ۵۳ کیلوگرم
بازی‌های آسیایی
مدال برنز – جایگاه سوم ۲۰۱۸ جاکارتا ۴۹ کیلوگرم
قهرمانی آسیا
مدال طلا – جایگاه اول ۲۰۲۲ چانچئون ۵۳ کیلوگرم
مدال نقره – جایگاه دوم ۲۰۱۸ هوشی‌مین ۴۹ کیلوگرم
مدال برنز – جایگاه سوم ۲۰۱۶ مانیل ۴۶ کیلوگرم
مدال برنز – جایگاه سوم ۲۰۲۱ بیروت ۵۷ کیلوگرم
جایزه بزرگ
مدال نقره – جایگاه دوم رم ۲۰۲۳ ۵۷ کیلوگرم
مدال نقره – جایگاه دوم تائی‌یوان ۲۰۲۳ ۵۷ کیلوگرم
بازی‌های کشورهای اسلامی
مدال طلا – جایگاه اول ۲۰۲۱ قونیه ۵۳ کیلوگرم
مدال طلا – جایگاه اول ۲۰۱۷ باکو ۵۳ کیلوگرم
قهرمانی نوجوانان جهان
مدال برنز – جایگاه سوم تایپه ۲۰۱۴ ۴۶ کیلوگرم
قهرمانی نوجوانان آسیا
مدال طلا – جایگاه اول تایپه ۲۰۱۵ ۴۴ کیلوگرم
یونیورسیاد
مدال طلا – جایگاه اول چنگدو ۲۰۲۱ ۵۳ کیلوگرم
مدال برنز – جایگاه سوم تایپه ۲۰۱۷ ۵۳ کیلوگرم

ناهید کیانی چّنده[۴][۵] [۶](به اختصار : ناهید کیانی) (زادهٔ ۱۰ مرداد ۱۳۷۷) تکواندوکار اهل ایران است.[۷][۲][۸] او در مسابقات بین‌المللی در وزن ۵۳ کیلوگرم بانوان و در مسابقات المپیک در وزن ۵۷ کیلوگرم بانوان بازی می‌کند. کیانی چّنده همچنین موفق به کسب مدال طلای مسابقات جهانی تکواندو باکو ، جمهوری آذربایجان شده است. همچنین او موفق شده است در رنکینگ جهانی در رتبه نخست جهان قرار گیرد. او تاکنون تجربه حضور در دو المپیک ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ را داشته است و موفق به کسب مدال نقره در المپیک ۲۰۲۴ شده است.

کیانی چّنده در مسابقات جهانی ۲۰۲۳، نخستین نشان طلای مسابقات جهانی در تاریخ تکواندوی زنان ایران را کسب کرد.[۹] همچنین وی در مسابقات جایزه بزرگ رم که بلافاصله پس از مسابقات جهانی برگزار شد موفق به کسب مدال نقره در وزن ۵۷ کیلوگرم بانوان شد.[۱۰] چند ماه بعد و در اکتبر ۲۰۲۳ او موفق شد در مسابقه جایزه بزرگ تائی‌یوان چین نیز به مدال نقره برسد.[۱۱]

زندگی شخصی

[ویرایش]

ناهید کیانی چّنده چنده در ۱۰ مرداد ۱۳۷۷ در اصفهان زاده شد. خانواده وی اصالتا از ایل بختیاری و از تیر چهاربنیچه یکی از تیرهای طایفه اورک دینارونی [۱۲] هستند .اما ایشان در اصفهان بزرگ شده است.[۱۳] وی چهار خواهر و یک برادر دارد و فرزند آخر خانواده است. او تکواندو را از ۸ سالگی به همراه خواهرش مهتاب کیانی چنده آغاز کرد.[۲]

عملکرد ورزشی

[ویرایش]

المپیک ۲۰۲۰

[ویرایش]

وی در رقابت‌های کسب سهمیهٔ المپیک تابستانی ۲۰۲۰ در وزن ۵۷ کیلوگرم با پیروزی مقابل نماینده اردن، موفق به کسب نشان طلا و سهمیه المپیک ۲۰۲۰ توکیو شد.[۱۴] ناهید کیانی در بازی‌های المپیک ۲۰۲۰ در دیداری پر حاشیه نتیجه بازی را به حریف خود کیمیا علیزاده المپین سابق ایران از تیم پناهندگان واگذار کرد و از دور رقابت‌ها حذف شد.[۱۵]

هنگام بازگشت به ایران هیچ مسئول ورزشی ایران در فرودگاه به استقبالش نرفت و برخی از مردم نیز از شکست او در مقابل علیزاده اظهار شادمانی کردند. او در واکنش به این شکست در صفحه اینستاگرامش نوشت: «من چه باید می‌کردم؟ سیاست در مقابل‌مان قد علم کرده بود، نمی‌دانم چه بر سر جهان آمده که زور ورزش به سیاست نرسید و پرچم المپیک تنها به نمادی بی‌توجه تبدیل شده که شعار صلح سر می‌دهد. اگر رویارویی من با هم وطنم دل شما را آزرد، بازنده حقیقی بازی من و کیمیا «المپیک» بود، آری المپیک رویدادی که تمامی بزرگیش به فریاد صلحش است، المپیک ۲۰۲۱ با تمام خوب و بدش تمام می‌شود و من می‌مانم و المپیک که بزرگیش در ذهنیتم افول کرده است.»[۱۶]

قهرمانی جهان ۲۰۲۳

[ویرایش]

ناهید کیانی در مسابقات قهرمانی تکواندو جهان ۲۰۲۳، نخستین نشان طلای مسابقات جهانی در تاریخ تکواندوی زنان ایران را به گردن آویخت. کیانی در فینال وزن ۵۳ کیلوگرم با پیروزی مقابل جو ژو از چین روی سکوی نخست ایستاد.[۹]

المپیک ۲۰۲۴

[ویرایش]

کیانی با توجه به قرارگیری اش در بین ۵ نفر برتر رنکینگ المپیکی فدراسیون جهانی تکواندو در وزن ۵۷- کیلوگرم زنان، موفق به کسب سهمیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس شد. او در نخستین بازی خود در این رقابت‌ها، علیرغم شکست در ست اول بازی با نتیجه ۱۰–۷ در برابر کیمیا علیزاده، در دو ست بعدی با نتایج ۶–۵ و ۷–۷ پیروز شد و به مرحله بعدی راه یافت.[۱۷] کیانی در ادامه با غلبه بر حریفانی از تونس و لبنان در مراحل یک‌چهارم نهایی و نیمه‌نهایی به بازی نهایی رسید اما در بازی نهایی از حریف کره‌ای خود کیم یو جین شکست خورد و به کسب مدال نقره بسنده کرد. وی سومین زن ایرانی مدال‌آور در المپیک است.

دیدگاه‌ها

[ویرایش]

خیزش ۱۴۰۱ ایران

[ویرایش]

ناهید کیانی در ۱۸ دی ۱۴۰۱ با انتشار تصویری بدون حجاب اجباری، با هشتگ زن، زندگی، آزادی نوشت: «سکوتم از رضایت نیست». پس از انتشار این تصویر، رسانه‌های نزدیک به حکومت از خداحافظی او از تیم ملی نوشتند. با این حال او هرگز جدایی‌اش از تیم ملی تکواندو زنان ایران را تأیید نکرد.[۱۶]

جوایز و افتخارات

[ویرایش]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Nahid Kiani بایگانی‌شده در ۳۱ اوت ۲۰۱۸ توسط Wayback Machine. asiangames2018.id
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ همشهری آنلاین (۱۴۰۲-۰۷-۳۰). «روایت جذاب ناهید کیانی دربارهٔ قهرمانی! اشتباه مادر سرنوشتم را عوض کرد!». همشهری آنلاین. دریافت‌شده در ۱۴۰۳-۰۵-۱۷.
  3. «مداح بعد از تاریخ سازی کیانی:خدا را بابت عزتی که به ما داد، شاکرم». خبرگزاری مهر. دریافت‌شده در ۲۴ مرداد ۱۴۰۳.
  4. Samuel Petrequin (2024-08-08). "Iran defector loses to old friend and former taekwondo teammate at Paris Olympics". Houston Chronicle (به انگلیسی). Retrieved 2024-08-09.
  5. "KIYANICHANDEH, Nahid". Taekwondo Data (به انگلیسی). Retrieved 2024-08-09.
  6. "Iran defector loses to old friend and former taekwondo teammate at Paris Olympics". Al Arabiya English (به انگلیسی). 2024-08-08. Retrieved 2024-12-05.
  7. عصر ایران. «علی پروین و ناهید کیانی؛ پدر معنوی پرسپولیس و دختر المپیکی در یک قاب (+فیلم)». fa. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۹-۰۷.
  8. «KIYANICHANDEH Nahid | Asian Games 2018 Jakarta Palembang». web.archive.org. ۲۰۱۸-۰۸-۳۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ اوت ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۸-۰۹.
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ «ناهید کیانی اولین زن ایرانی که قهرمان تکواندوی جهان شد». رادیو فردا. ۱۵ خرداد ۱۴۰۲. دریافت‌شده در ۵ ژوئن ۲۰۲۳.
  10. «Rome 2023 World Taekwondo Grand Prix results». دریافت‌شده در ۱۱ اوت ۲۰۲۴.
  11. «Taiyuan 2023 World Taekwondo Grand Prix results». دریافت‌شده در ۱۱ اوت ۲۰۲۴.
  12. Hoseini, Benyamin; Tara, Mahmood; Kiani, Behzad; Azizi, Amirabbas (2017-11-29). "Towards developing an integrated index of access to dialysis facilities: A systematic review". Medical Technologies Journal. 1 (4): 93–93. doi:10.26415/2572-004x-vol1iss4p93-93. ISSN 2572-004X.
  13. «ناهید کیانی اهل کدام شهر است؟ (بیوگرافی و افتخارات)». خبرگزاری تابناک.
  14. «ناهید کیانی المپیکی شد». تسنیم.
  15. «شکست ناهید کیانی مقابل علیزاده/ نبرد تلخ دو ایرانی را کیمیا برد». خبر ورزشی. ۲۰۲۱-۰۷-۲۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۷-۲۵.
  16. ۱۶٫۰ ۱۶٫۱ «دختر تاریخ‌ساز تکواندو ایران؛ از ناهید کیانی چه می‌دانیم؟». بی‌بی‌سی فارسی. ۱۶ خرداد ۱۴۰۲.
  17. «پیروزی تاریخی ناهید کیانی مقابل کیمیا علیزاده/به ارزش طلا!». خبرآنلاین.
  18. «برای نخستین بار یک زن از ایران به طلای جهانی تکواندو رسید». صدای آمریکا. ۲۰۲۳-۰۶-۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۶-۰۵.

پیوند به بیرون

[ویرایش]