مزدک انوشه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
مزدک انوشه
زاده۲۷ دی ۱۳۵۲ ‏(۵۰ سال)
محل زندگیتهران
ملیتایرانی
فرزند(ان)مانی، ماهان
پدر و مادرحسن انوشه

مزدک انوشه (زادهٔ ۲۷ دی ۱۳۵۲ بابل ) زبان‌شناس ایرانی و استادیار گروه زبان‌شناسی دانشگاه تهران است.[۱][۲][۳] انوشه در پنجمین و دهمین دورهٔ جشنواره فارابی در بخش زبان و ادبیات به‌عنوان برگزیده معرفی شد.[۴]

زندگی و فعالیت‌ها[ویرایش]

او که دانش‌آموختهٔ کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی، و کارشناسی ارشد و دکتری زبان‌شناسی همگانی از دانشگاه تهران است، از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و رئیس پژوهشکدۀ زبان و گویش بود و یک‌چند نیز با گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی همکاری کرد. وی هم‌اکنون، استادیار گروه زبان‌شناسی دانشگاه تهران است و به‌صورت تخصصی، واحدهای زبان‌های ایرانی، ساخت زبان فارسی، نحو زایشی و صرف توزیعی را تدریس می‌کند. مزدک انوشه فرزند حسن انوشه، نویسنده و پژوهشگر تاریخ و زبان و ادبیات فارسی، است.[۵]

آثار[ویرایش]

کتاب واژه‌نامۀ میراث ماندگار در سال ۱۳۹۸ به قلم مزدک انوشه و به ‌کوشش انتشارات فرهنگ معاصر منتشر شد. این اثر واژه‌نامه‌ای دوسویه (فارسی ـ انگلیسی و انگلیسی ـ فارسی) از اصطلاحات تخصصی میراث فرهنگی است که با نزدیک به سی‌هزار مدخل، حوزه‌هایی همچون ادبیات و نمایش، باستان‌شناسی، حفاظت و بازسازی اشیاء تاریخی‌فرهنگی، زبان‌شناسی و گویش‌پژوهی، عقیده و سنت و آیین، قوم‌پژوهی و انسان‌شناسی، گاه‌شماری و کیهان‌شناسی، و معماری و بازسازی بافت‌ها و بناهای تاریخی را شامل می‌شود.

اثر دیگرش، صرف در نحو؛ از کمینه‌گرایی تا صرف توزیعی نام دارد که در بهار ۱۴۰۰ به همت مؤسسۀ انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسیده و منتشر شده‌است. این کتاب که در حوزۀ دستور زایشی نگاشته شده، آخرین رویکردهای این دستور را در زبان فارسی تبیین می‌کند و مشتمل بر چهار فصل است؛ فصل نخست: «بنیادهای نحو»، فصل دوم: «سیمای نحو کمینه‌گرا»، فصل سوم: «بنیادهای صرف»، فصل چهارم: «سیمای صرف توزیعی».

انوشه افزون‌بر ترجمۀ کتاب «تقابل‌های پسامدرن: چامسکی و جهانی‌سازی» (Postmodern Encounters: Chomsky and Globalization) که در ۱۳۸۱ به کوشش سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده، مقالات و مداخل متعددی نیز در مجلدات نُه‌گانۀ دانشنامۀ ادب فارسی (به سرپرستی حسن انوشه) و دانشنامۀ حافظ و حافظ‌پژوهی (به سرپرستی عبدالله جاسبی) نوشته است. هم‌چنین یک‌چند نیز در همکاری با سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران، و مجموعه‌ای از ناشران خصوصی و دولتی، ویرایش آثار مکتوب آن مؤسسات را عهده‌دار بوده است.

منابع[ویرایش]

  1. «بررسی فاجعه ای به نام مرگ زبان!». خبرگزاری شفاف. ۴ اسفند ۱۳۹۳.[پیوند مرده]
  2. ماه رمضان به عنوان یک موضوع فرهنگی در گیلان مطرح است
  3. «گروه زبان‌شناسی دانشگاه تهران». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۲۷ سپتامبر ۲۰۱۷.
  4. جشنوارهٔ بین‌المللی فارابی- دوره پنجم
  5. حسن انوشه (Hassan Anousheh)[پیوند مرده]

پیوند به بیرون[ویرایش]