لکا، ولیعهد آلبانی
لِکا، ولیعهد آلبانی (۵ آوریل ۱۹۳۹ - ۳۰ نوامبر ۲۰۱۱) که به شاه لکای یکم نیز معروف بود تنها پسر شاه زوگ یکم (احمد زوگو)، پادشاه آلبانی بود.
لکا خود را در سال ۱۹۲۸ میلادی پادشاه آلبانی اعلام کرد و تا زمانی که ارتش ایتالیا در سال ۱۹۳۹ میلادی به این کشور حمله کرد، در سمت خود باقیماند. لکا، پادشاه خودخوانده آلبانی پس از سقوط کمونیسم به همراه خانوادهاش تبعید شد، در سن ۷۲ سالگی درگذشت.
پیشینه
[ویرایش]پس از حمله ارتش ایتالیا، خانواده زوگ دو روز پس از تولد لکا از آلبانی فرار کردند. حاکمان کمونیست در سال ۱۹۴۶ میلادی حکومت پادشاهی را در آلبانی از میان بردند. لکا زوگ خود را در سال ۱۹۲۸ میلادی پادشاه آلبانی اعلام کرد و تا ۱۹۳۹ که ارتش ایتالیا به این کشور حمله کرد، در سمت خود باقیماند. این پادشاه خودخوانده نخستین بار در سال ۱۹۹۳ به کشورش بازگشت اما تنها چند ساعت بعد از حضورش، دولت حاکم آلبانی او را به دلیل بیاعتبار بودن گذرنامهاش از کشور اخراج کرد.
وی پس از آن در سال ۱۹۹۷ و با بروز ناآرامیهای ناشی از بحران مالی که باعث شد بسیاری از شهروندان آلبانی اندوختههای مالی خود را از دست داده و به برگزاری یک همهپرسی امید بندند، بار دیگر به این کشور بازگشت.
این در حالی است که همزمان با خروج لکا زوگ از آلبانی، یک دادگاه در تیرانا وی را به صورت غیابی به اتهام سازماندهی خیزش مسلحانه به سه سال حبس محکوم کرده بود اما دادگاه تجدیدنظر جرم او را به مالکیت غیرقانونی سلاح گرم کاهش داد.
پس از آن رئیسجمهوری آلبانی در سال ۲۰۰۲ لکا زوگ را عفو کرد و پارلمان این کشور نیز قطعنامهای را برای حمایت از بازگشت وی به تصویب رساند.
لکا زوگو، پادشاه خودخوانده آلبانی در تاریخ ۳۰ نوامبر ۲۰۱۱ به دلیل نارسایی قلبی و مشکلات ریوی در بیمارستان مادر ترزای تیرانا، پایتخت این کشور درگذشت. این پادشاه ۷۲ ساله آلبانی پس از حمله قلبی درگذشت و کادر پزشکی نتوانستند او را به زندگی بازگردانند.
منابع
[ویرایش]- Rees، Neil. A Royal Exile – King Zog & Queen Geraldine of Albania including their wartime exile in the Thames Valley and Chilterns، ۲۰۱۰ (ISBN 978-0-9550883-1-5)
- ایسنا: مرگ پادشاه خودخوانده آلبانی. کد خبر: ۲۰۷۳۵۱. تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۰.
- افراد آلبانیایی آمریکاییتبار
- افراد آلبانیایی مجارتبار
- افراد پادکمونیست اهل آلبانی
- اهالی تیرانا
- پادشاهیخواهان اهل آلبانی
- دانشآموختگان مدرسه نظامی سلطنتی سندهرست
- درگذشتگان ۲۰۱۱ (میلادی)
- دودمانهای پادشاهی آلبانی
- زادگان ۱۹۳۹ (میلادی)
- سیاستمداران اهل آلبانی
- سیاستمداران سده ۲۰ (میلادی) اهل آلبانی
- سیاستمداران سده ۲۱ (میلادی) اهل آلبانی
- شاهزادگان اهل آلبانی
- ضدهای فاشیست اهل آلبانی
- کارآفرینان اهل آلبانی
- کارآفرینان سده ۲۰ (میلادی) اهل آلبانی
- کارآفرینان سده ۲۱ (میلادی) اهل آلبانی
- مسلمانان اهل آلبانی
- مسلمانان سنی اهل آلبانی
- نجیبزادگی آلبانی
- نظامیان سده ۲۰ (میلادی) اهل آلبانی
- نظامیان سده ۲۱ (میلادی) اهل آلبانی
- ولیعهدها
- اهالی شهرستان تیرانا
- پرسنل سده ۲۰ (میلادی) ارتش بریتانیا
- دانشآموختگان دانشگاه ژنو
- دانشآموختگان دانشگاه پاریس
- پسران شاهان