پرش به محتوا

فضاپیمای جیوتو

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جیوتو
تصور هنرمند از فضاپیمای جوتو
اپراتورآژانس فضایی اروپا
شناسهٔ کوسپار1985-056A
شماره ستکات۱۵۸۷۵
وبگاه
مدت مأموریت7 years and 1 month (launch to deactivation)
ویژگی‌های فضاپیما
جرم پرتاب۵۸۲٫۷ کیلوگرم (۱٬۲۸۵ پوند)
توان196 W
آغاز مأموریت
تاریخ راه‌اندازی۲ ژوئیه ۱۹۸۵، ساعت ۱۱:۲۳:۰۰ (UTC) (۱۹۸۵-۰۷-۰۲T۱۱:۲۳:۰۰Z)
موشکAriane 1
سایت پرتابپایگاه فضایی گویان
پایان مأموریت
پایان فعالیت۲۳ ژوئیه ۱۹۹۲ (۱۹۹۲-07-۲۳)
مشخصات مداری
سامانه مرجعHeliocentric[۱]
خروج از مرکز۰٫۱۷۳۳۴
حضیض helion۰٫۷۳ AU
اوج helion1.04 AU
انحراف مداری۲٫۰۹°
تناوب304.6 days
مبدأ10 July 1992, 15:18:43 UTC
پرواز از دنباله‌دار هالی
نزدیک‌ترین فاصله۱۴ مارس ۱۹۸۶
فاصله۵۹۶ کیلومتر (۳۷۰ مایل)
پرواز از زمین
نزدیک‌ترین فاصله۲ ژوئیه ۱۹۹۰
فاصله۲۲٬۷۳۰ کیلومتر (۱۴٬۱۲۰ مایل)
پرواز از Comet Grigg-Skjellerup
نزدیک‌ترین فاصله۱۰ ژوئیه ۱۹۹۲
فاصله۲۰۰ کیلومتر (۱۲۰ مایل)
Giotto legacy mission insignia
Legacy ESA insignia for the Giotto mission  

جیوتو یک مأموریت فضاپیمای رباتیک اروپایی از آژانس فضایی اروپا بود. این فضاپیما برای مطالعه ستاره دنباله دار هالی پرواز کرد و با این کار اولین فضاپیمایی شد که مشاهدات یک ستاره دنباله دار را از نزدیک رصد کرده‌است. در ۱۳ مارس ۱۹۸۶، این فضاپیما موفق شد در فاصله ۵۹۶ کیلومتری به هسته هالی نزدیک شود. نام این فضاپیما از اسم نقاش دوران رنسانس ایتالیا، جوتو دی بوندونه گرفته شده‌است. وی در سال ۱۳۰۱ ستاره دنباله دار هالی را مشاهده کرده بود و از آن الهام گرفته بود تا ستاره بیت‌اللحم را در نقاشی خود در نیایش مغان به تصویر بکشد.

مأموریت

[ویرایش]
مسیر Giotto

در ابتدا این کاوشگر بعنوان شریک ایالات متحده برنامه‌ریزی شده بود که جیوتو را همراهی می‌کرد، اما این امر به دلیل کاهش بودجه در ناسا به نتیجه نرسید. قرار بود در زمان پرواز جیوتو تجهیزات رصد بر روی یک شاتل فضایی در مدار زمین خاکی وجود داشته باشد، اما آنها به نوبه خود با فاجعه چلنجر سقوط کردند.

این طرح سپس به یک آرمادا تعاونی از پنج فضاپیما از جمله جیوتو تبدیل شد، دو نفر از برنامه وگا اتحاد جماهیر شوروی و دو مورد از ژاپن: کاوشگرهای ساکیگاک و فضاپیمای <i id="mwLw">سوئیس</i> . این ایده برای کاوشگرهای ژاپنی و کاوشگر قبلی آمریکا (International Commerce Explorer International) بود که مسافت‌های طولانی را انجام دادند و پس از آن وگاس روسی که هسته را پیدا کرد، و اطلاعات حاصل از ارسال به این وسیله به جیوتو اجازه می‌داد تا دقیقاً بسیار نزدیک به هسته باشد. . از آنجا که جیوتو بسیار نزدیک به هسته ESA می‌گذرد، اکثراً متقاعد شده بود که به دلیل برخورد فضاپیما با سرعت بسیار زیاد با بسیاری از ذرات گرد و غبار موجود از ستاره دنباله دار، درگیری از بین نمی‌رود. گروه هماهنگ شده کاوشگرها به عنوان هالی آرمادا شناخته شدند.

طرح

[ویرایش]
تصویری از فضاپیمای Giotto در هنگام ساخت

این فضاپیما از ماهواره تحقیقاتی GEOS ساخته شده توسط فضانوردی انگلستان در فیلتون، بیرستول ساخته شده‌است و با افزودن یک سپر گرد و غبار (سپر ویپپل)، همان‌طور که توسط فرد ویپل پیشنهاد شده‌است، اصلاح شده‌است.

جدول زمانی

[ویرایش]

راه اندازی

[ویرایش]

این مأموریت در سال ۱۹۸۰ توسط ESA تدارک دیده شد و در ۲ ژوئیه ۱۹۸۵ توسط موشک آریان ۱ (پرواز V14) از کورو، گویان فرانسه به فضا پرتاب شد. مرکز کنترل آژانس فضایی اروپا در دارستاد (آلمان غربی) در ابتدا در مدار زمین‌ثابت انتقال (GTO) و سپس در نزدیکی زمین (NEP) قبل از فاز طولانی مسافرت کنترل می‌شد. در حالی که در GTO تعدادی از کشت و چرخش مانور (تا ۹۰ دور در دقیقه) در آماده‌سازی برای شلیک از تقویت اوج موتور (ABM)، انجام هر چند گردش دایره ای مدار شد مدار ثابت از ABM برای جیوتو در اخراج شد تعیین و کنترل نگرش از داده‌های سنسور پالس خورشید و زمین در تله متر برای تعیین جهت‌گیری فضاپیما استفاده می‌کند.

برخورد هالی

[ویرایش]

وگا ۱ اتحاد جماهیر شوروی در ۴ مارس ۱۹۸۶ شروع به ارسال تصاویر هالی و اولین هسته آن کرد، و در ۶ مارس پرواز خود را آغاز کرد، و پس از آن وگا ۲ پرواز خود را در ۹ مارس انجام داد. نزدیکترین رویکرد وگا ۱ به ستاره دنباله‌دار هالی ۸ کیلومتر و ۸۸۹ متر بود.

دنباله دار هالی در نزدیکترین راهپیمایی فضاپیمای جیوتو

پرواز دوم زمین

[ویرایش]

در سال ۱۹۹۹ جیوتو پرواز دیگری روی زمین انجام داد اما دوباره فعال نشد.

نتایج علمی

[ویرایش]

تصاویر نشان داد که هسته هالی یک بدن تیره بادام زمینی است، ۱۵ کیلومتر طول، ۷ کیلومتر تا ۱۰ کیلومتر عرض تنها ۱۰ درصد از سطح فعال بود و حداقل سه جت خروج گاز در سمت نور خورشید مشاهده شد. تجزیه و تحلیل نشان داد دنباله دار ۴٫۵ میلیارد سال پیش از مواد فرار (عمدتا یخ) که روی ذرات گرد و غبار بین ستاره ای متراکم شده بودند، شکل گرفت. از زمان شکل‌گیری آن تقریباً تغییر نکرده بود.

حجم اندازه‌گیری شده مواد خارج شده توسط هالی:

جیوتو متوجه شد هسته هالی تاریک است، که نشان می‌دهد پوشش غلیظی از گرد و غبار است.[۲]

جستارهای وابسته

[ویرایش]
  • جدول زمانی اکتشاف منظومه شمسی

منابع

[ویرایش]
  1. "NSSDCA Master Catalog- Giotto - Trajectory Details". nssdc.gsfc.nasa.gov. ناسا. Retrieved 21 June 2016.
  2. "ESA Science & Technology: Halley". آژانس فضایی اروپا. 10 March 2006. Retrieved 22 February 2009.

پیوند به بیرون

[ویرایش]