فدراسیون فوتبال آسیای مرکزی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
فدراسیون فوتبال آسیای مرکزی
کوته‌نوشتCAFA
بنیان‌گذاری۹ ژانویه ۲۰۱۵؛ ۹ سال پیش (۲۰۱۵-09}})
گونهسازمان ورزشی
ستادتاجیکستان دوشنبه، تاجیکستان
اعضا
۶ عضو
رئیس
تاجیکستان رستم امامعلی
معاون رئیس
افغانستان محمد یوسف کارگر
دبیرکل
تاجیکستان اولوغبک کریموف
سازمان مادر
کنفدراسیون فوتبال آسیا
وبگاه

فدراسیون فوتبال آسیای مرکزی یا کافا (مخفف: CAFA) اتحادیه‌ای از فدراسیون‌های فوتبال ۶ کشور ایران، قرقیزستان، افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان در منطقه آسیای میانه است که در سال ۲۰۱۴ برپا گردید. اگرچه که پیش از پدیدآمدن این فدراسیون، پیش‌بینی بر عضویت فدراسیون کشورهای پاکستان[نیازمند منبع] و مغولستان[نیازمند منبع] نیز بوده‌است. نیاز است گفته شود با این که فدراسیون کشور قزاقستان در منطقه آسیای میانه است، به دلیل بودن در یوفا امکان پیوستن به کافا را ندارد. این فدراسیون به رهبری فدراسیون فوتبال ایران، عضو پیشین فدراسیون فوتبال غرب آسیا و فدراسیون فوتبال افغانستان، عضو پیشین فدراسیون فوتبال جنوب آسیا ایجاد شده‌است.[۱] این نهاد برگزارکننده مسابقه‌های قهرمانی فوتبال آسیای مرکزی یا همان کافا است.

عضوها[ویرایش]

عضو‌های کافا روی نقشه

عضوها این فدراسیون عبارتند از:[۱]

عضو‌های احتمالی در آینده[نیازمند منبع][ویرایش]

پیشینه[ویرایش]

فدراسیون‌های شش کشور در ۱۰ مه ۲۰۱۴ با سرپرست ای‌اف‌سی شیخ سلمان در‌باره توانایی ایجاد یک بخش تازه در فوتبال آسیا گفت‌و‌گو کردند. این انجمن‌ها با ابتکار ایران و افغانستان و به‌دست سرپرست ای‌اف‌سی فراخوانده شدند.[۲] در گرد‌هم‌آیی ویژه ای‌اف‌سی در روز ۹ ژوئن ۲۰۱۴ در سائو پائولو، برنامه بخش تازه بر‌نهاده شد.[۳][۴]

جایگاه فدراسیون‌های عضو در فیفا[ویرایش]

رده در کافا رده در فیفا دگرگونی نسبت به رده‌بندی پیشین کشور شمار
۱ ۲۰ بی‌تغییر  ایران ۱۶۱۳/۹۶
۲ ۶۴ افزایش ۲  ازبکستان ۱۳۸۶/۵۸
۳ ۹۹ بی‌تغییر  تاجیکستان ۱۲۱۶/۷۶
۴ ۱۰۰ افزایش ۴  قرقیزستان ۱۲۱۳/۶۰
۵ ۱۴۳ کاهش ۲  ترکمنستان ۱۰۷۲/۵۲
۶ ۱۵۱ افزایش ۷  افغانستان ۱۰۳۶/۹۲

جام نوروز[ویرایش]

هم‌زمان با رسمی شدن بازی‌های جام عرب و برگزاری این رقابت‌ها در برنامه فیفا، کافا تصمیم به برگزاری بازی‌هایی مانند آن، با نام جام نوروز به عنوان میراث مشترک کشورهای کافا گرفت.

برگزاری جام نوروز به میزبانی تهران[ویرایش]

زمان برگزاری جام نوروز تا ماه آینده از سوی عضو‌های کافا اعلام می‌شود و کشور ایران نخستین میزبان آن است. حسن کامرانی‌فر دبیرکل فدراسیون فوتبال ایران همراه با روشن ایرماتف، پیشکسوت داوری آسیا از ازبکستان به عنوان مسئولان اجرایی اولین مسابقه منصوب شدند. بزرگ‌ترین چالش این مسابقه توافق با حامی مالی و زمان برگزاری مناسب است تا سطح کیفیت رقابت تضمین شود؛ این در حالی است که زمان احتمالی برگزاری این مسابقه با مسابقات فیفا و ای‌اف‌سی تداخل دارد و می‌تواند این مسابقات را با مشکل مواجه کند و موجب شود نه مردم و نه بنگاه‌های مالی میلی به آن نداشته باشند. با این حال باید دید فدراسیون فوتبال ایران چه تصمیمی در این رابطه خواهد گرفت.[نیازمند منبع]

چون که عید نوروز در کشورهای همچون آذربایجان و ترکیه نیز جشت گرفته می‌شود برای افزایش کیفیت جام نوروز آن‌ها هم می‌توانند در جام نوروز شرکت کنند.[نیازمند منبع]

جستار‌های وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «افغانستان و ایران حوزهٔ جدیدی در فوتبال آسیا ایجاد کردند». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۰ خرداد ۱۳۹۳. دریافت‌شده در ۱۳ تیر ۱۳۹۳.
  2. "آسیای میانه با شیخ سلمان دیدار کردند. برای ایجاد CAFA". aff.org.af. 17 May 2014. Archived from the original on 29 October 2014. Retrieved 29 October 2014.
  3. «شیخ سلمان در نبرد تلخ برای پایان دادن به معاونت فیفا شاهزاده علی پیروز شد». worldfootballinsider. com. ۱۰ ژوئن ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۴.
  4. "رئیس AFC برای از سرگیری FIF یک معاون رئیس‌جمهور". goal.com. 11 ژوئن 2014. Retrieved 29 October 2014.