طرح سازمان ملل برای تقسیم فلسطین

قطعنامه ۱۸۱ مجمع عمومی سازمان ملل متحد که به طرح تقسیم فلسطین نیز موسوم است، قطعنامهای است که در تاریخ ۲۹ نوامبر ۱۹۴۷ (برابر با ۱۸ آذر ۱۳۲۶ خورشیدی)[۱] با ۳۳ رای موافق در برابر ۱۳ رای مخالف، یک غایب و ۱۰ ممتنع در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد.[۲][۳] مطابق این قطعنامه سرزمین فلسطین به دو کشور عبری و فلسطینی تقسیم میشد و ۵۵ درصد اراضی سرزمین فلسطین به اسرائیل تعلق میگرفت[۴] و مقرر شد شهر بیتالمقدس (اورشلیم) به صورت بینالمللی اداره شود.[۵]
نکبت فلسطین |
---|
![]() |
مقالات اصلی |
تاریخچه |
اتفاقات مهم |
نویسندگان برجسته |
ردههای مرتبط/فهرستها |
الگوهای مرتبط |
ترکیب آرا[ویرایش]
قطعنامه ۱۸۱ مجمع عمومی سازمان ملل متحد با ۳۳ رای موافق در برابر ۱۳ رای مخالف، یک غایب و ۱۰ ممتنع در تصویب شد که ترکیب رایدهندگان به قرار زیر بود:
۳۳ کشور موافق (۵۸٪) عبارت بودند از: استرالیا، بلژیک، بولیوی، برزیل، کانادا، کاستاریکا، چکسلواکی، دانمارک، جمهوری دومینیکن، اکوادور، فرانسه، گوآتمالا، هائیتی، ایسلند، لیبریا، لوکزامبورگ، هلند، نیوزلند، نیکاراگوئه، نروژ، پاناما، پاراگوئه، پرو، فیلیپین، لهستان، سوئد، آفریقای جنوبی، آمریکا، شوروی، اروگوئه و ونزوئلا.
۱۳ کشور مخالف (۲۳٪) عبارت بودند از:افغانستان، کوبا، مصر، یونان، هند، ایران، عراق، لبنان، پاکستان، عربستان سعودی، سوریه، ترکیه و یمن.
۱۰ کشور ممتنع (۱۷٪) عبارت بودند از:آرژانتین، شیلی، جمهوری چین، کلمبیا، السالوادور، اتیوپی، هندوراس، مکزیک، بریتانیا و یوگسلاوی.
۱ کشور غایب (۲٪) عبارت بود از:تایلند.
واکنشها[ویرایش]
تصویب این طرح در مجمع عمومی سازمان ملل متحد موافقت سران اسرائیل را در پی داشت اما فلسطینیان و دولتهای عرب منطقه آن را رد کردند. طرح تقسیم ۱۹۴۷ بارها از سوی ناظران به عنوان بهترین شانس طرف فلسطینی که در زمان خود از دست رفته، معرفی شدهاست.[۶] کته مهم در این میان، اما، این است که این تحلیل ها با نگاهی فرا-زمانی و بر مبنای آگاهی امروز ما از تاریخ تحولات خاورمیانه ارائه می شوند. حال آن که تلاش برای درک موقعیت زمانی و مکانی مخالفان "طرح تقسیم" می تواند تصمیم آنها را برای ناظر بیرونی قابل درک کند. تقسیم خانه ای - که به باور فلسطینیان تماما به آنها تعلق داشت - با مردمانی بیگانه که برای ساختن خانه جدیدی برای خود به آن وارد شده بودند، امری غیرقابل قبول بود که به هر وسیله مقدور در برابر آن مقاومت می کردند.[۶] هرچند شورای ملی فلسطین سرانجام طرح مذکور، حق موجودیت اسرائیل و قطعنامههای شماره ۲۴۲ و ۳۳۸ شورای امنیت را در دسامبر ۱۹۸۸ پذیرفت و خشونت را نفی کرد و همین مسئله موجب آغاز مذاکراتی میان ایالات متحده آمریکا و سازمان آزادیبخش فلسطین گردید.[۷]
در دسامبر ۱۹۴۷ میلادی و پس از صدور قطعنامه ۱۸۱، مجموعه حملاتی یهودستیزانه علیه جمعیت یهودی شهر حلب روی داد که به شورشهای ضدیهودی حلب معروف شد. این حملات باعث مهاجرت بیش از نیمی از جمعیت یهودیان حلب شد.[۸]
پانویس[ویرایش]
- ↑ «ایران و رژیم صهیونیستی در دوره پهلوی دوم(۲)». دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.[پیوند مرده]
- ↑ «صدور قطعنامه ناعادلانه تقسیم فلسطین». بایگانیشده از اصلی در ۲۳ دسامبر ۲۰۱۵. دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.
- ↑ «اسرائیل؛ خاطیترین عنصر تحمیل شده به نظام جهانی و ناقض قوانین بینالملل (خبرگزاری مهر)». دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.[پیوند مرده]
- ↑ «۶۰ سال اشغالگری: جنگ ژوئن، اشغال کامل فلسطین (قسمت نهم)». دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.[پیوند مرده]
- ↑ «امروز در آینه تاریخ (۲۹ نوامبر)، مرکز اطلاعرسانی مؤسسه فرهنگی هنری شهید آوینی». بایگانیشده از اصلی در ۴ ژوئیه ۲۰۰۸. دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.
- ↑ ۶٫۰ ۶٫۱ «'یوم النکبه'؛ روایت روزهای آغازین تأسیس یک کشور (بیبیسی فارسی)». دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.
- ↑ «گاه شمار صلح خاورمیانه (پل اطلاعاتی ایران-آمریکا)». بایگانیشده از اصلی در ۱۷ مه ۲۰۰۸. دریافتشده در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۸.
- ↑ Colin Shindler (2008). A history of modern Israel. Cambridge University Press. p. 63. ISBN 978-0-521-61538-9. Retrieved 18 October 2010.
![]() |
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ طرح سازمان ملل برای تقسیم فلسطین موجود است. |
- اسناد قیومت بریتانیا بر فلسطین
- تاریخ اسرائیل
- تاریخ فلسطین
- جنگ ۱۹۴۸ عربها و اسرائیل
- چاره دو کشوری
- روابط بینالملل در ۱۹۴۷ (میلادی)
- سازمان ملل متحد در ۱۹۴۷ (میلادی)
- قانون در ۱۹۴۷ (میلادی)
- قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل متحد
- مرزهای اسرائیل
- مرزهای دولت فلسطین
- مرزهای کرانه باختری رود اردن
- مرزهای نوار غزه
- مهاجرت دستهجمعی فلسطینیها در سال ۱۹۴۸
- نزاع اسرائیل و فلسطین
- قیومت بریتانیا بر فلسطین در ۱۹۴۷ (میلادی)
- فلسطین، اسرائیل و سازمان ملل متحد