پرش به محتوا

زمین‌لرزه‌های ۱۴۰۱ هرمزگان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
زمین‌لرزه‌های ۱۴۰۱ هرمزگان
روستای سایه‌خوش پس از زمین‌لرزه‌های ۱۴۰۱ هرمزگان
زمین‌لرزه‌های ۱۴۰۱ هرمزگان در ایران واقع شده
زمین‌لرزه‌های ۱۴۰۱ هرمزگان
زمان UTC۱ ژوئیه ۲۰۲۲، ۲۱:۳۲:۰۸
 ۲۰۲۲-۰۷-۰۱ ۲۳:۲۵:۱۴
رویداد ISC
USGS-ANSSکام‌کت
 کام‌کت
تاریخ محلی۲ ژوئیه ۲۰۲۲ (۲۰۲۲-۰۷-۰۲)
زمان محلی۰۲:۰۲
 ۰۳:۵۵
بزرگی۶٫۳ مقیاس بزرگای گشتاوری
 ۶٫۱ مقیاس بزرگای گشتاوری
ژرفای کانونی۱۶٫۰ کیلومتر (۹٫۹ مایل)
۹٫۰ کیلومتر (۵٫۶ مایل)
رومرکز۲۶°۵۳′۵۶″شمالی ۵۵°۱۹′۱۶″شرقی / ۲۶٫۸۹۹°شمالی ۵۵٫۳۲۱°شرقی / 26.899; 55.321
نوعدوگانه
گسل[۱]
بیشینه شدتVII (بسیار قوی)
پس‌لرزه‌هاحداقل ۱۲ پس‌لرزه؛ بزرگ‌ترین آن‌ها ۵٫۷ Mw[۲][۳]
تلفات۷ کشته، ۱۱۱ زخمی[۴][۵]

زمین‌لرزه‌های ۱۴۰۱ هرمزگان زمین‌لرزه‌ای دوگانه به بزرگی ۶/۳ درجه در مقیاس بزرگای گشتاوری بود[۶][۷] که در عمق ۵ کیلومتری زمین رخ داده است، که بامداد شنبه، ۱۱ تیرماه ۱۴۰۱، بندر خمیر، بندر لنگه و مناطق اطراف در استان هرمزگان را لرزاند. مدت وقوع این زمین لرزه ۱ دقیقه و ۳۶ ثانیه طول کشید است. در روستای سایه خوش از توابع بندر لنگه حدود هفت نفر جان‌باخته‌اند.

این زمین لرزه ۱۰ پیش لرزه شدید و بزرگ داشت که با بزرگی‌های ۵٫۲ و ۵٫۳ و ۵٫۶ و ۵٫۴ و ۶٫۱ و ۶٫۱ بود که در زمین لرزه و ۶٫۱ و ۵٫۶ چندین نفر کشته بر جای گذاشت. ۶ پس‌لرزه شدید و بزرگ داشت که با بزرگی‌های ۵٫۷ و ۵٫۸ و ۵٫۴ که یک مصدوم بر جای گذاشت. ۵۰ پس لرزه و پیش لرزه با بزرگی ۴ ریشتر ثبت شده است و بزرگ‌ترین زمین لرزه با بزرگی ۴٫۹ ریشتر در ۳ مرداد ۱۴۰۱ رخ داد.

این زلزله در امارت متحده عربی، عربستان سعودی، قطر و بحرین نیز احساس شد. این زمین لرزه به عنوان پنجمین زمین لرزه بزرگ ایران ثبت شده است.[نیازمند منبع]

زمینه زمین‌ساختی

[ویرایش]

بندرعباس از دید زمین‌ساختی در حاشیه جنوبی کمربند برخورد قاره‌ای میان صفحه اوراسیا و صفحه عربستان قرار دارد. این برخورد باعث تشکیل کوه‌های زاگرس و فلات ایران شده است. کمربند چین‌خورده و رانده زاگرس سامانه گسلی مهمی است که در راستای کوه‌های زاگرس کشیده شده است. این سامانه گسلی طی سال‌ها زمین‌لرزه‌های مخرب بسیاری را در ایران به وجود آورده است.[۸]

شدت

[ویرایش]
مقیاس مرکالی اصلاح‌شده در نقاط مشخص[۹]
مقیاس شدت مرکالی مکان
VII (بسیار قوی) سایه‌خوش
VI (قوی) بندر خمیر[۱۰]
V (متوسط) بندر لنگه
IV (ملایم) بندرعباس، شارجه، رأس‌الخیمه، عجمان، میناب

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام :0 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. "M 5.7 - 54 km NE of Bandar-e Lengeh, Iran". earthquake.usgs.gov.
  3. "Cutremur extrem de puternic, cinci persoane au murit. Seismul a avut peste 12 replici". Evenimentul Zilei (به رومانیایی). 3 July 2022.
  4. "شمار فوتی‌های زلزله هرمزگان به ۷ نفر رسید" [The death toll of the Hormozgan earthquake reached 7 people]. ایسنا. 17 July 2022. Retrieved 18 July 2022.
  5. "افزایش شمار مصدومان زلزله غرب هرمزگان به ۱۱۱ نفر" [The number of injured in the West Hormozgan earthquake has increased to 111 people]. فرارو. 3 July 2022. Retrieved 3 July 2022.
  6. earthquake.usgs.gov https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us6000hz9v/executive. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۱۰-۲۳. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  7. [۱]
  8. "Arabian Plate - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. Retrieved 2021-11-15.
  9. "PAGER" (PDF). سازمان زمین‌شناسی آمریکا (به انگلیسی). 2022-07-02. Retrieved 2022-07-02.
  10. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام :1 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).