پرش به محتوا

راه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
راه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان
اطلاعات کلی
نام بومیراه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان
وضعیتدرحال ساخت
مالکراه‌آهن ایران
موقعیتاستان تهران، استان قم، استان مرکزی، استان اصفهان
 ایران
پایانهتهران
اصفهان
شمار ایستگاه‌ها۴ (برنامه‌ریزی‌شده)
عملکرد
گونهقطار تندرو
فنی
طول خط۴۱۰ کیلومتر (۲۵۰ مایل)[۱]
اندازه ریل۱٬۴۳۵ mm (4 ft 8 12 in)
برقخطوط برق هوایی
سرعت۳۰۰ کیلومتر بر ساعت (عملیاتی)[۲]
نقشه مسیر
راه‌آهن تندرو
تهران-قم-اصفهان
تهران
Metro interchangeTehran Metro
فرودگاه امام خمینی Airport interchangeMetro interchangeTehran Metro
قم
Monorail
اصفهان
Bus interchangeMetro interchange

راه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان نخستین طرح قطار تندرو در ایران است که هم‌اکنون در حال ساخت است.[۳] این راه‌آهن زمان سفر بین تهران و اصفهان را کاهش می‌دهد و از شهر قم نیز می‌گذرد. همچنین اصفهان و قم را به فرودگاه بین‌المللی امام خمینی، مهم‌ترین فرودگاه بین‌المللی ایران، متصل می‌کند و ترابری هوایی بین‌المللی را برای مسافران قم و اصفهان آسان‌تر می‌کند.[۴] کارهای عمرانی توسط گروه چینی به رهبری شرکت مهندسی راه‌آهن چین انجام می‌شود. بخشی از این مسیر ریلی (مسیر اصفهان-قم) احتمالاً در سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری خواهد رسید.

این راه‌آهن از استان‌های تهران، قم، مرکزی و اصفهان و شهرهای تهران، قم، دلیجان، میمه، مورچه‌خورت و اصفهان می‌گذرد[۵] و در محل ایستگاه جدید راه‌آهن قم، با راه‌آهن تندرو اراک-قم تلاقی خواهد داشت.

ایدهٔ اولیه

[ویرایش]

این خط نخستین راه‌آهن تندرو پس از انقلاب اسلامی در حدود سال ۱۹۹۰ بود و به دلیل فناوری موجود در آن زمان سرعت مورد نظر ۲۷۰ کیلومتر بر ساعت بود؛ مانند شینکانسن در ژاپن، ت.ژ. و در فرانسه و اینترسیتی-اکسپرس در آلمان.

پس از پذیرش پیشنهادی برای برقی‌کردن راه‌آهن تهران و مشهد و افزایش سرعت قطارهای لوکوموتیو باربر به ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت و ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای خودگرانشی برقی، مطالعات برای افزایش سرعت راه‌آهن تهران-اصفهان در سال ۲۰۰۶ آغاز شد.

فناوری و استاندارد موجود در آن زمان برای افزایش سرعت قطار تا ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت مناسب بود و این طرح به وزیر راه و ترابری پیشنهاد شد.

ایستگاه‌ها

[ویرایش]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. UK, DVV Media. "Tehran – Esfahan line should be TSI-compliant, RAI tells Chinese contractors". Railway Gazette. Archived from the original on 26 November 2020. Retrieved 5 April 2019.
  2. http://fna.ir/dbfym4/
  3. "China Finances Tehran-Isfahan High-Speed Railroad". Financial Tribune. 21 July 2017.
  4. "زمان سفر از اصفهان به تهران با قطار سریع‌السیر دو ساعت می‌شود" [Travel time from Tehran to Isfahan acceleratlocomotive-hauleddate=3 December 2014]. RTCGuild.com.
  5. «راه‌آهن سریع‌السیر تهران - قم - اصفهان». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ ژوئیه ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۹.

الگو:خطوط راه‌آهن پر سرعت