پرش به محتوا

کیپ ورد

مختصات: ۱۵°۰۶′۴۰″ شمالی ۲۳°۳۷′۰۰″ غربی / ۱۵٫۱۱۱۱۱°شمالی ۲۳٫۶۱۶۶۷°غربی / 15.11111; -23.61667
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از دماغه سبز)
جمهوری کیپ ورد

República de Cabo Verde (زبان پرتغالی)
کیپ ورد
Repúblika di Kabu Verdi (Cape Verdean Creole)
شعار: 
  • Unidade, Trabalho, Progresso  (پرتغالی)
  • (انگلیسی: "Unity, Work, Progress")
سرود: Cântico da Liberdade  (پرتغالی)
(انگلیسی: "Chant of Freedom")
پایتخت
و بزرگترین شهر
پرایا
۱۴°۵۵′ شمالی ۲۳°۳۱′ غربی / ۱۴٫۹۱۷°شمالی ۲۳٫۵۱۷°غربی / 14.917; -23.517
زبان(های) رسمیزبان پرتغالی[۱]
زبان(های) ملیCape Verdean Creole[۱]
دین(ها)
نام(های) اهلیتCape Verdean or Cabo Verdean[۳]
حکومتحکومت متمرکز نظام نیمه‌ریاستی جمهوری[۴]
خورخه کارلوس فونسکا
یولیسز کوریا ای سیلوا
قوه مقننهمجلس ملی
تشکیل
• استقلال از پرتغال
۵ ژوئیه ۱۹۷۵
۱۳ ژانویه ۱۹۹۰
مساحت
• کل
۴٬۰۳۳ کیلومتر مربع (۱٬۵۵۷ مایل مربع) (166th)
• آبها (٪)
negligible
جمعیت
• برآورد سال ۲۰۱۶
۵۳۹٬۵۶۰[۵] (172nd)
• تراکم
۱۲۳٫۷ بر کیلومتر مربع (۳۲۰٫۴ بر مایل مربع) (۸۹ام)
تولید ناخالص داخلی (GDP)  برابری قدرت خرید (PPP)برآورد ۲۰۱۹ 
• کل
$۴٫۳۲۳ میلیارد
• سرانه
$۷٬۷۲۸[۶]
تولید ناخالص داخلی (GPD) (اسمی)برآورد ۲۰۱۹ 
• کل
$۲٫۰۴۲ میلیارد
• سرانه
$۳٬۶۵۱[۶]
شاخص جینی (۲۰۰۸)۴۷٫۲[۷]
شاخص توسعه انسانی (۲۰۱۸)افزایش ۰٫۶۵۱[۸]
۱۲۶ام
واحد پولاسکودوی دماغه سبز (CVE)
منطقه زمانییوتی‌سی–۱ (CVT)
• تابستان (ساعت تابستانی)
یوتی‌سی–۱ (not observed)
جهت رانندگیright
پیش‌شماره تلفنی+۲۳۸
کد ایزو ۳۱۶۶CV
دامنه سطح‌بالا.cv

کیپ ورد با نام رسمی جمهوری کیپ ورد (به پرتغالی: Cabo Verde) یک کشور جزیره‌ای متشکل از ۱۰ جزیره آتشفشانی در اقیانوس اطلس مرکزی است. این جزیره‌ها در فاصله ۵۷۰ کیلومتری از منطقه آفریقای غربی قرار دارد و وسعتی کمی بیشتر از ۴۰۰۰ کیلومتر مربع دارد. پایتخت کیپ ورد، شهر پرایا با ۱۲۴٬۶۶۱ نفر جمعیت واقع در جزیره سانتیاگو می‌باشد. مساحت کیپ ورد ۴٬۰۳۳ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۵۵۰۵۰۰ نفر است.[۱۰]

کیپ ورد تا پیش از قرن پانزدهم میلادی خالی از سکنه بود و توسط کاوشگران پرتغالی کشف و مستعمره امپراتوری پرتغال گردید و اولین سکونت‌گاه‌های اروپایی را در آن تأسیس شدند. این منطقه به‌طور ویژه به‌عنوان منطقه تجارت برده در اقیانوس اطلس بنا گذاشته شد و در قرن شانزدهم و هفدهم میلادی رشد کرد و تاجران، کشتی‌ها و دزدان دریایی را به این منطقه جذب کرد. با پایان برده‌داری در قرن نوزدهم میلادی رونق اقتصادی این منطقه از بین رفت و مهاجرت به آن نیز پایان یافت. کیپ ورد به تدریج دوباره وضعیت تجاری خود را به عنوان توقف‌گاه میانی، در مسیرهای تجاری کشتی‌ها بازیافت. مجمع الجزایر کیپ ورد از سال ۱۹۵۱ خواستار استقلال از پرتغال شد و در سال ۱۹۷۵ به‌طور صلح آمیز مستقل شد.

کیپ ورد همواره کشوری باثبات و دارای رتبه بالایی در مردم‌سالاری است.[۱۱] نظام حاکم بر کشور کیپ ورد، جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانون‌گذاری است. رئیس‌جمهور و ۷۲ عضو مجلس ملی را مردم برای یک دورهٔ پنج‌ساله انتخاب می‌کنند و رهبر حزب اکثریت، مقام اجرایی نخست‌وزیری را برعهده می‌گیرد.[۱۲]

تاریخ

[ویرایش]
پرچم کیپ ورد پرتغال

این جزایر از گدازه‌های آتشفشانی کف اقیانوس تشکیل شده‌اند و تا قرن پانزدهم میلادی و استقرار پرتغالی‌ها، خالی از سکنه بودند. تا پیش از کشف این جزیره خالی از سکنه بود، پرتغالی‌ها در سال ۱۴۵۶ کیپ ورد را کشف نمودند، این جزیره در سال ۱۴۹۵ به عنوان قسمتی از امپراتوری پرتغال درآمد. بیشتر ساکنان کنونی کیپ ورد را تلفیقی از پرتغالی‌ها و آفریقایی‌تباران تشکیل می‌دهند. به علت موقعیت کیپ ورد که بر سر راه اروپا، آفریقا و بَرّ جدید (منطقهٔ کارائیب) قرار داشت، تجارت برده از مهم‌ترین فعالیت‌های اقتصادی کیپ ورد به‌شمار می‌رفت، تجارت برده تا زمان الغای بردگی در سال ۱۸۷۶ ادامه یافت. در قرن بیستم صنعت کشتیرانی در کیپ ورد رونق یافت.

۱۹۷۵–۱۹۹۲

در سال ۱۹۵۱ وضعیت کیپ ورد از مستعمرهٔ پرتغال به یکی از استان‌های فرادریای (ناحیه فرادریایی) آن کشور تغییر کرد، در سال ۱۹۶۱ از طرف پرتغال به کلیهٔ ساکنان کیپ ورد تابعیت پرتغالی داده شد. جنبش‌های استقلال طلبانه به رهبری حزب آفریقایی برای استقلال گینهٔ بیسائو (دیگر مستعمرهٔ سابق پرتغال) و کیپ ورد که حزب آفریقا برای استقلال گینه و دماغه سبز به‌اختصار PAIGC نام داشت در سال ۱۹۵۶ شکل گرفتند. طی کودتایی در سال ۱۹۷۴ در پرتغال و پس از رها شدن کیپ ورد از جرگهٔ مستعمرات پرتغال، این کشور در ۵ ژوئیه ۱۹۷۵ از پرتغال اعلام استقلال کرد.

سیاست

[ویرایش]

سیاست داخلی

[ویرایش]

در سال ۱۹۷۵ آریستیدس پریرا رئیس‌جمهور کشور کیپ ورد شد. ریاست جمهوری وی تا سال ۱۹۹۱ ادامه یافت. در ۱۳ ژانویه ۱۹۹۱ نخستین انتخابات چندحزبی پس از استقلال در کیپ ورد برگزار شد، نتیجهٔ این انتخابات حکایت از شکست حزب آفریقایی برای استقلال کیپ ورد از حزب اقلیت حزب جنبش دموکراسی (MpD)[۱۳] به رهبری «آنتونیو مونتریو»[۱۴] داشت، او بار دیگر در سال ۱۹۹۶ در انتخابات پیروز و در سمت خود ابقا شد، در انتخابات ۲۲ مارس ۲۰۰۱ پدرو پیرس[۱۵] از حزب آفریقایی برای استقلال کیپ ورد با کسب ۵۱ ٪ آرا بر رقیبش، کارلوس ویه گا از حزب جنبش دموکراسی که فقط ۴۸ ٪ آرا را به دست آورد پیروز و رئیس‌جمهور کیپ ورد شد. پنج سال بعد در ۱۲ فوریه ۲۰۰۶ انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد پدرو ورونا پیرس با اکثریت آرا تا سال ۲۰۱۱ رئیس‌جمهور کیپ ورد باقی ماند. از سال ۲۰۱۱ تاکنون خورخه کارلوس رئیس‌جمهور این کشور است.

از ۱ فوریه ۲۰۰۱ نیز، خوزه ماریا پریرا نوس نخست‌وزیر کیپ ورد شد.

سیاست خارجی

[ویرایش]

کیپ ورد عضو جنبش عدم تعهد می‌باشد و با تمامی کشورها روابط دوستانه دارد. آنگولا، برزیل، چین، لیبی، کوبا، فرانسه، آلمان، پرتغال، اسپانیا، سنگال، روسیه، لوگزامبورگ و آمریکا در پرایا سفارتخانه دارند. اغلب فعالیت‌های سیاست خارجی کیپ ورد در آفریقا است.

کیپ ورد در بسیاری از همایش‌های بین‌المللی در مورد مسائل اقتصادی و سیاسی شرکت می‌کند و از سال ۲۰۰۷ تحت توافقنامه کوتونو در وضعیت همکاری ویژه با اتحادیه اروپا است.

خورخه کارلوس و باراک اوباما به همراه همسرانشان در کاخ سفید

جغرافیا

[ویرایش]

جمهوری کیپ ورد مجمع الجزایری است واقع در غرب آفریقا، اقیانوس اطلس شمالی و غرب سنگال و ۱۰۰۰ کیلومتری جزایر قناری قرار گرفته‌است. از مهم‌ترین شهرهای کیپ ورد می‌توان به میندلو در جزیرهٔ سائو ویسنته با ۷۰٬۶۱۱ نفر جمعیت و سائو فیلیپه در جزیرهٔ فوگو با ۲۷٬۸۲۶ نفر جمعیت اشاره کرد. از دیدگاه اقلیمی، کیپ ورد دارای آب و هوایی در کل نسبتاً معتدل، گرم، تابستان‌هایی خشک، و بارش‌هایی ناچیز و بسیار نامنظم می‌باشد، همچنین کیپ ورد کشوری شیب‌دار، ناهموار، کوهستانی و آتشفشانی است، بلندترین نقطهٔ کاپ ورد، پیکو دو فوگو با ۲۸۲۹ متر ارتفاع در جزیرهٔ فوگو واقع شده‌است. همچنین، آب‌های فیروزه‌ای رنگ و زلالی که این کشور را محاصره کرده، نمونه‌های رنگارنگی از زندگی زیر آب را در خود جای داده‌است.

شهرهای مهم

[ویرایش]

از مهم‌ترین شهرهای کیپ ورد می‌توان به میندلو در جزیرهٔ سائو ویسنته با ۷۰٬۶۱۱ نفر جمعیت و سائو فیلیپه در جزیرهٔ فوگو با ۲۷٬۸۲۶ نفر جمعیت اشاره کرد.[۱۶]

ترتیب شهر جمعیت (۲۰۰۵) ناحیه
۱ پرایا ۱۱۳٫۳۶۴ پرایا
۲ میندلو ۷۰٫۶۱۱ سائو ویسنته
۳ سانتا ماریا ۱۷٫۲۳۱ سال
۴ پدرا بادژو ۹٫۴۸۸ سانتاکروز
۵ سائو فیلیپه ۸٫۱۸۹ سائو فیلیپه
۶ آسومادا ۷٫۹۲۷ سانتا کاترینا
۷ تارافال ۶٫۴۶۳ تارافال
۸ اسپارگوس ۶٫۱۷۳ سال

محیط زیست

[ویرایش]

جمهوری کیپ ورد محیط زیست عادی دارد که در آن حیواناتی زندگی می‌کنند که معمولی است که حیوانات مختلف آفریقایی که در این جزیره وجود دارند. سانتیاگو که مملو است از درخت‌های موز و جنگل‌های انبوه، طیف وسیعی از جاذبه‌های گردشگری را ارائه می‌کند.

تقسیمات کشوری

[ویرایش]

کیپ ورد دارای ۱۷ بخش می‌باشد:

شماره جزیره
سانتو آنتائو ریبیرا گرانده
پل
پورتو نووو
سائو ویسنته
سائو نیکولائو Sao Nicolau ریبیرا براوا
۱۸ تارافال د سائو نیکولائو
سائو ویسنته سائو ویسنته
سانتا لوئیزا
۱۶ سال Sal سال
۱۵ بوآ ویشتا Boa Vista بوآ ویشتا
  • ۱۴-مایو
  • -۱۷ریبیرا براوا
شماره جزیره
۱ تارافال
۲ سائو میگوئل Sao Miguel
۳ سائو سالوادور دو موندا
۴ سانتا کروز Santa Cruz
۵ سائو دومینگوس Sao Domingos
۶ پرایا Praia
۷ ریبیرا گرانده د سانتیاگو Ribeira Grande
۸ سائو لورنسو دوس اوگئوس
۹ سانتا کاتارینا
۱۰ براوا براوا Brava
۱۱ سائو فیلیپه Sao Filipe فوگو
۱۲ سانتا کاتارینا دو فوگو Santa Catarina
۱۳ موستئیروس Mosteiros
۱۹ سائو ویسنته
Sao Vicente
۲۰ پورتو نووو Porto Novo سانتو آنتائو
۲۱ ریبیرا گرانده
۲۲ پل Paul

وضعیت آب و هوایی

[ویرایش]
وضعیت آب‌وهوای سالانه دما میزان بارش (م. م)
ژانویه
۷۵°F
۲۴°C
۵٫۳mm
فوریه
۷۵°F
۲۴°C
۳٫۸mm
مارس
۷۷°F
۲۵°C
۱٫۳mm
آوریل
۷۷°F
۲۵°C
۰٫۰mm
مه
۷۸°F
۲۵°C
۰٫۰mm
ژوئن
۷۹°F
۲۶°C
۰٫۰mm
ژوئیه
۸۱°F
۲۷°C
۰٫۸mm
اوت
۸۴°F
۲۹°C
۱۴٫۱mm
سپتامبر
۸۵°F
۲۹°C
۳۳٫۶mm
اکتبر
۸۳°F
۲۹°C
۶٫۵mm
نوامبر
۸۱°F
۲۷°C
۲٫۵mm
دسامبر
۷۷°F
۲۵°C
۱٫۶mm

اقتصاد

[ویرایش]

واحد پول کیپ ورد، اسکودو با واحد جزء (سنتاوو) نام دارد. به دلیل موقعیت مکانی کیپ ورد در قسمت شرقی اقیانوس اطلس و در مسیر کشتی‌ها و خطوط هواپیمایی، دولت این کشور سعی در گسترش بندرها و افزودن بر گنجایش فرودگاه‌های کاپ ورد و به‌طور کلی نوسازی ناوگان ترابری این کشور را دارد، در همین راستا اتحادیهٔ اروپا و بانک جهانی نیز کمک‌های مالی بسیار زیادی به این کشور طی سالهای اخیر ارائه داده‌اند.

مردم

[ویرایش]
آوازه‌خوان پابرهنه یکی از خوانندگان کیپ ورد

نژاد ۷۱ ٪ کیپ وردی‌ها، کریول (دورگهٔ سفید و سیاه)، ۲۸ ٪ سیاه آفریقایی و ۱ ٪ نیز سفید اروپایی هستند. دین ۹۱ ٪ مردم کیپ ورد نیز کاتولیک و ۹ ٪ پروتستان است. زبان رسمی کیپ ورد، پرتغالی است، در کنار پرتغالی، کریولو[۱۷] که آمیزه‌ای از زبان پرتغالی و زبان‌های آفریقای غربی است نیز رایج است. این مجمع الجزایر جایی است که انواع فرهنگ‌های مختلف اروپایی، آفریقایی و حتی برزیلی در هم می‌آمیزند و این همزیستی در همه چیز، از غذا تا موسیقی مشهود است.

کرئول‌ها (دورگه‌ها) ۷۱ درصد از جمعیت کیپ ورد را تشکیل می‌دهند و در حدود ۹۸ درصد از آنان مسیحی‌اند و ۶۰ درصد از آنان شهرنشین‌اند.

جمعیت

[ویرایش]
هرم جمعیت در کیپ ورد

جمعیت کشور کیپ ورد حدود ۴۹۱٬۵۷۵ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۱۲۹٫۹ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. رشد سالانهٔ جمعیت این کشور ۱٫۸ درصد است.

نیروهای مسلح

[ویرایش]

نیروهای مسلح کیپ ورد بخشی از وزارت دفاع است و از دو بخش اصلی گارد ملی و گارد ساحلی تشکیل می‌شود.

گارد ملی

[ویرایش]
تفنگداران دریایی کیپ ورد

گارد ملی مهم‌ترین شاخه از نیروهای مسلح جهت دفاع از کشور است و مسئول عملیات زمینی، دریایی و امنیت داخلی است. این شاخه از بخش‌های زیر تشکیل می‌شود:

  • فرماندهی قلمرویی
    • فرماندهی ناحیه نظامی یکم
    • فرماندهی ناحیه نظامی دوم
    • فرماندهی ناحیه نظامی سوم
  • گروه‌های نظامی
    • نیروی پلیس
    • تفنگداران دریایی
    • لشکر توپخانه

گارد ساحلی

[ویرایش]
قایق گشت دریایی متعلق به گارد ساحلی

گارد ساحلی شاخه‌ای از نیروهای مسلح کیپ ورد است که مسئولیت دفاع و حفاظت از منافع ملی اقتصادی کشور را در دریا و پشتیبانی هوایی و دریایی نیروهای مسلح در عملیات‌های آبی-خاکی را بر عهده دارد. این شاخه از بخش‌های زیر تشکیل می‌شود:

جستارهای وابسته

[ویرایش]

پانویس

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام :0 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. https://www.britannica.com/place/Cabo-Verde/Religion
  3. John Kerry (8 ژوئیه 2014). "On the Occasion of the Republic of Cabo Verde's National Day". U.S. Department of State. Retrieved 11 July 2014. On behalf of President Obama and the people of the United States, I send best wishes to Cabo Verdeans as you celebrate 39 years of independence on July 5.
  4. Neto, Octávio Amorim; Lobo, Marina Costa (2010). "Between Constitutional Diffusion and Local Politics: Semi-Presidentialism in Portuguese-Speaking Countries". شبکه تحقیقات علوم اجتماعی. SSRN 1644026. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (help)
  5. "World Population Prospects: The 2017 Revision". ESA.UN.org (custom data acquired via website). United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Retrieved 10 September 2017.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ "Report for Selected Countries and Subjects". www.imf.org.
  7. "GINI index". World Bank. Archived from the original on 20 December 2013. Retrieved 26 July 2013.
  8. "Human Development Report 2019" (PDF) (به انگلیسی). برنامه عمران ملل متحد. 10 December 2019. Retrieved 10 December 2019.
  9. "People and Society – Cape Verde". Archived from the original on 15 January 2014. Retrieved 27 August 2017.
  10. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۳ نوامبر ۲۰۱۹.
  11. «EIU Democracy Index 2019 - World Democracy Report». www.eiu.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۱۳.
  12. «کیپ ورد؛ جزایری باثبات و توریستی». euronews. ۲۰۱۴-۱۱-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۱۳.
  13. MPD
  14. Antonia Monterio
  15. Pedro Verona Pires
  16. «کیپ ورد کجاست؟». معرفی جاهای دیدنی ایران و جهان. ۲۰۱۹-۱۲-۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۱۳.
  17. Crioulo

پیوند به بیرون

[ویرایش]