جیمز جی. فارل

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جیمز جی. فارل
James Gordon Farrell.jpg
زادهJames Gordon Farrell
۲۵ ژانویهٔ ۱۹۳۵
لیورپول
درگذشته۱۱ اوت ۱۹۷۹ (۴۴ سال)
آرامگاهSt James's Church of Ireland, Durrus, County Cork
زبان(ها)انگلیسی
ملیتبریتانیا
شهروندیبریتانیا
تحصیلاتRossall School
دانشگاهBrasenose College, Oxford
دوره۱۹۶۳–۷۹
سبک نوشتاریرمان‌
کار(های) برجستهTroubles, The Siege of Krishnapur

جیمز جی. فارل (انگلیسی: J. G. Farrell; ۲۵ ژانویهٔ ۱۹۳۵ – ۱۱ اوت ۱۹۷۹) نویسنده و رمان‌نویس انگلیسی ایرلندی تبار بود. وی به دلیل انتشار رمانی به نام سه‌گانه امپراطوری (مشکلات، محاصره کریشناپور و گرفتن سنگاپور) شهرت پیدا کرد. داستان این سه‌گانه به عواقب انسانی و سیاسی حاکم استعمارگر انگلیسی می‌پردازد.

سری مشکلات، جایزه یادبود جفری فیبر و سری محاصره کریشناپور جایزه بوکر را دریافت کرد. در ۲۰۱۰ سری مشکلات، به‌طور بازنگرانه ای شامل جایزه من بوکر از قلم افتاده شد. سری مشکلات و سایر کتاب‌های نامزد شده برای این جایزه به دلیل تغییری در معیارهای شایستگی در آن سال مورد توجه قرار نگرفتند.

زندگی‌نامه[ویرایش]

اوایل زندگی و تحصیلات[ویرایش]

فارل در لیورپول در خانواده ای انگلیسی با نسب ایرلندی به دنیا آمد. وی پسر دوم از بین سه پسر خانواده بود. پدر او، ویلیام فارل، یک حسابدار در بنگال بود و در ۱۹۲۹ با پرودنس جوزفین راسل، منشی سابق دکتری، ازدواج کرد. جیمز از دوازده سالگی به مدرسه روسل[۱] در لانکاشر رفت.

بعد از جنگ جهانی دوم به دوبلین رفت که باعث شد وقت زیادی را در ایرلند بگذراند و شاید همین مسئله با شهرت سری مشکلات ترکیب شد و منجر به این شد که فارل به عنوان یک نویسنده ایرلندی شناخته شود. بعد از ترک روسل، فارل در دابلین درس داد و برای مدتی در دی ای وی[۲] در قطب کانادایی کار کرد. وی در ۱۹۵۶ رفت تا در کالج بریزنوز آکسفورد تحصیل کند؛ در حالی که دچار فلج اطفال شده بود. بیماری وی باعث شد که کارش در وضعیت حساسی قرار بگیرد. فارل در ۱۹۶۰ با مدرک لیسانس فرانسوی و اسپانیایی[۳] آکسفورد را ترک کرد و به فرانسه رفت تا در لیسه تدریس کند.[۴]

فعالیت‌های اولیه[ویرایش]

فارل اولین رمان خود، مردی از جای دیگر، را در سال ۱۹۶۳ منتشر کرد. این اثر به خوبی می‌تواند تأثیر اگزیستانسیالیسم فرانسوی را نشان دهد. داستان، سایر، خبرنگار یک روزنامه کمونیست را دنبال می‌کند که تلاش می‌کند اسکلت را در کمد رگان پیدا کند. رگان یک رمان‌نویس در حال مرگ است که در شرف دریافت جایزه مهم ادبیات کاتولیک است. کتاب درگیری بین دو رهبر اگزیستانسیالیسم فرانسوی، ژان پل ساتر و آلبر کامو را به سخره می‌گیرد؛ در حالی که سایر، ساتر و رگان، کامو است. این دو دربارهٔ اگزیستانسیالیسم بحث می‌کنند، شرایطی که قاتل می‌تواند به عنوان یک فرد مصلحت خواه در سرنگونی تیرانی، توجیه شود (سارتر)؛ در مقابل حالتی که هیچ راهی برای توجیه کردن کارهای غیرعادلانه وجود ندارد (کامو). برنارد برگونزی داستان را در شماره ۲۰ سپتامبر ۱۹۶۳ روزنامه نیو استیت‌من مورد بازبینی قرار داد؛ با بیان اینکه اولین رمان‌ها به‌طور افراطی زندگی‌نامه گونه هستند ولی مردی از جای دیگر، از خطای مخالف سازه فکری بودن رنج می‌برد؛ خارج از ادبیات و سینمای معاصر فرانسوی داستان را جعل می‌کند. سایمون ریون، در ناظر، در ۱۵ سپتامبر ۱۹۶۳ نوشت: «روش آقای فارل مضایقه کننده است. نقشه داستانش شفاف و به موقع، شرح مشکلات اخلاقی و سیاسی‌اش تند و تیز است اگر گه‌گاهی آموزنده باشد.» فارل بعدها از کتاب بدش آمد.

دو سال بعد از این، شُش را منتشر کرد؛ که در آن فارل به آسیب روحی واقعی خودش در کمتر از یک دهه پیش بازگشت. شخصیت اصلی مارتین سندز به فلج اطفال مبتلا شده‌است و مجبور است مدت زمان طولانی را در بیمارستان سپری کند. ذکر شده‌است که این رمان از فارل الگو گرفته‌است؛ ولی بیشتر از شخصیت جفری فیرمین در رمان زیر آتشفشان مالکوم لوری در ۱۹۴۷ اقتباس شده‌است. منتقد ناشناسی در ۳۱ اکتبر ۱۹۶۵ نوشت: «آقای فارل حس ثابت حقیقتاً داشتن چیزی برای نوشتن را به طرز مطبوعی انتقال می‌دهد.» و در تی ال اس[۵] در ۱۱ نوامبر ۱۹۶۵ نوشت: «آقای فارل یک جوشانده مؤثر و قوی است، ترکیب بیچارگی و یک نوع خاص خوشی وحشیانه.»[۴]

در 1967 فارل دختری در دماغه را منتشر کرد. شخصیت اصلی، کنت لهستانی در حال ترقی، بوریس اسلاتری است که در دریاکنار شهر خیالی میدن‌هیر بی، در خانه خاندان دانجن زندگی می‌کند. (بر این باورند که از اثر خانه ای برای آقای بیزواز وی اس ناپل اقتباس شده است.) ازدواج او با فلور دانجن در حال نابودی است. دوست وی، دکتر کوهن است؛ که یک الکلی در حال مرگ است. بوریس همچنین با یک نوجوان زیر سن قانونی، ژان فرلو رابطه جنسی برقرار می‌کند و به اینس یک مهمان تابستانی سوئدی، صاحب لقب دختری در دماغه فکر می‌کند. بر این باورند که بوریس از شخصیت هامبر هامبر لولیتا ولادیمیر نابکووف برگرفته شده است.

منابع[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Rossall School". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-03-21.
  2. "Distant Early Warning Line". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-03-10.
  3. "British undergraduate degree classification". Wikipedia (به انگلیسی). 2022-12-27.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ Prusse, Michael C. (2003). British and Irish Novelists Since 1960. Detroit, Michigan: Gale. ISBN 978-0-7876-6015-4.
  5. "The Times Literary Supplement". Wikipedia (به انگلیسی). 2023-02-21.