جلده‌باخان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جلده باخان
تصویری از جلده باخان
تصویری از جلده باخان
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانآذربایجان شرقی
شهرستانسراب
بخشمرکزی
دهستانملایعقوب
نام محلیجَلدَباخان
نام‌های قدیمیجَلدَب آغا خان
جلده باخان بر ایران واقع شده‌است
جلده باخان
۳۷°۳۰′شمالی ۴۷°۲۴′شرقی / ۳۷٫۵۰°شمالی ۴۷٫۴۰°شرقی / 37.50; 47.40
مردم
جمعیت۶۴۳ نفر (سرشماری ۹۵)
اطلاعات روستایی
کد آماری۰۳۱۱۶۹
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۴۱۴۳۲
وبگاه رسمیhttp://jaldehbakhan.ir/

جلده‌باخان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان ملایعقوب بخش مرکزی شهرستان سراب واقع شده‌است. جمعیت این روستا در سال ۲۰۰۶ حدود ۷۵۰ نفر جمعیت در ۱۶۱ خانواده تعیین شد.[۱]

جلده باخان . ( ج َ. دَ‌‌) دهی است از دهستان ملایعقوب بخش مرکزی شهرستان سراب واقع در 13هزارگزی جنوب خاوری سراب و 10هزارگزی شوسه ٔ سراب - اردبیل . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل است . سکنه ٔ آن 973 تن . آب آن از رودخانه و چشمه و محصول آن غلات و حبوبات و شغل اهالی زراعت و گله داری است و صنایع دستی زنان قالی بافی است .راه مالرو دارد.(لغتنامه دهخدا)

دربارهٔ پیشینه نام «جلده باخان» اطلاعات دقیقی در دست نیست. و هرکسی بنابه برداشت خود تعبیر و تفسیر در مورد واژه جلده باخان ارائه میدهد. اما بنا به اظهار نظر یکی از قدیمی های روستا چنین بر می آید که سال ها پیش در منطقه جنگی درگرفته که خان های منطقه درمحلی که نام کنونی آن اردها است،گرد هم آمده و اردوگاهی را تشکیل داده اند،وبه واسطه آن ،نام این منطقه در گذر زمان از اردوگاه به اردها تغییر یافته است. بعد از جنگ هر کدام از خان های منطقه،قسمتی از نواحی نزدیک به اردوگاه (اردهای کنونی) را برای سکونت انتخاب کرده و آنجا را به نام خود نامیدند. روستای ما به واسطه نام خان خود بنام "جَلدَب آقا خان" نامیده شد. و این نام در گذر زمان به "جلده باخان" معروف گردید. البته،لازم به ذکر است که روستای جلده باخان از اول در جای کنونی نبوده و چندین جا را از قبیل منطقه ییلاقی "قاشقا بلاخ" ، "اورتا یورد" و "......." در طی سالیان دور به مکان کنونی نقل مکان کرده است که علت این جابجایی بدی آب و هوا و سختی رفت و آمد به کوه و شهر بوده است. بی شک طبیعت جلده باخان چشم نواز و روح نوازاست.آب آشامیدنی معدنی و آبگرم بکر در کنار رود خانه ییرتار سویی دامنه‌های سرسبز بزقوش آبشار زیبای ییلاق سویی و باغات پرمحصول جلده باخان هر رهگذری را به خود جذب می‌کند.

منابع[ویرایش]

  1. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.