تهرانی (ساواکی)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
بهمن نادری‌پور
بهمن نادری‌پور در دادگاه انقلاب، ۳۱ خرداد ۱۳۵۸
زادهٔ۱۳۲۴
تهران
درگذشتسوم تیر ۱۳۵۸ (تیرباران)
تهران
بهمن نادری‌پور

بهمن نادری پور معروف به تهرانی (۱۳۲۴ در تهران – ۳ تیر ۱۳۵۸) یکی از بازجویان ساواک در زندان کمیته مشترک ضدخرابکاری بود. وی به شکنجه‌کردن انقلابیون متهم شده بود و به همین اتهام نیز محاکمه و مجرم شناخته شد و به اعدام محکوم گردید.

استخدام در ساواک[ویرایش]

شرح دادگاه بهمن نادری‌پور و فریدون توانگری در دادگاه انقلاب

تهرانی در سال ۱۳۴۶ با مدرک دیپلم وارد سازمان امنیت و اطلاعات کشور (ساواک) شد. مدتی در ادارات بایگانی و فیش مشغول به کار بود و سپس به بخش ۳۱۱ که وظیفه‌اش جمع‌آوری خبر در گروه‌های کمونیستی بود انتقال یافت. او در این بخش به رهبری عباسعلی شهریاری در فرایند نفوذ به حزب توده قرار گرفت و در دستگیری بیژن جزنی و گروهش نقش ایفا کرد.[۱] وی در حین خدمت تحصیلات خود را تا مقطع لیسانس در دانشگاه تهران ادامه داد.

در اواخر سال ۱۳۴۹ عضو کمیته‌ای در اداره سوم شد که وظیفه آن شناسایی عوامل اعتراضات سراسری دانشگاه‌ها بود. تهرانی از جمله شرکت کنندگان در تیرباران نُه نفر (چریک و مجاهد) در ارتفاعات اوین بود.[۲] در سال ۱۳۵۵ جهت گذراندن دوره‌های تخصصی عازم آمریکا و اسرائیل شد.[۳]

مرگ[ویرایش]

با پیروزی انقلاب ۱۳۵۷، تهرانی مدتی به زندگی مخفی روی آورد و در اوایل سال ۱۳۵۸ توسط نیروهای انقلابی دستگیر شد. تهرانی به دلیل ماهیت انقلاب اسلامی، سعی در انکار شکنجه افراد مذهبی داشت.[۴]

وی سرانجام با گفتن

من جنایت کرده‌ام و باید کشته شوم… آنچه را که من کرده‌ام شمر نکرده بود من باید اعدام شوم در غیر این صورت نمی‌توانم به صورت مردم نگاه کنم…

تیرباران شد.[۲]

تصاویر[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. روزنامه کیهان، ش۱۰۷۳۶-۱۰۷۳۷-۱۰۷۴۰
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ محسن کاظمی (۱۳۹۰خاطرات عزت شاهی، سوره مهر، ص. ۳۸۴، شابک ۹۷۸-۹۶۴-۵۰۶-۱۵۳-۹
  3. «بهمن نادری‌پور». موزه عبرت ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۹ اكتبر ۲۰۲۲. تاریخ وارد شده در |بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  4. «مخوف‌ترین افراد ساواک + تصاویر». Wayback Machine. ۲۰۱۳-۱۰-۰۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۸-۲۷.

منابع[ویرایش]