تت توام اسی

تت توام اسی (دیواناگری: तत्त्वमसि, سانسکریت ودایی: tát tvam ási), یک اصطلاح در زبان سانسکریت به معانی آن تو هستی- آن تویی ( تت=آن، توم=تو، اسی= هستی) یکی از مفاهیم فلسفه هندی است و به این معنی است که در اصل آتمان با برهمن یکسان هستند.
اوپانیشادها
[ویرایش]در اوپانیشاد چاندوگیه در ضمن پندهای «اودالاکا آرونی» به فرزندش «شْوِتاکِتو» چنین ذکر شد است: «عالم آنچه که کامل ترین ذاتها است (=برهمن) را بهعنوان روح خود واجد است؛ آن (=برهمن) واقعیت است. آن آتمن است. آن تو هستی. برخی از اندیشمندان بزرگ هندی، همانند شانکره، رامانوجا، مادهاوا، نیمبارکا و والابها به نوبه خود تفسیری از کیفیت ارتباط عالم با برهمن و تحلیل «آن تو هستی» در ودانته ارائه کردهاند و درصدد رفع تعارض میان برخی از آموزههای اوپانیشادها برآمدند؛ چون در اوپانیشادها (1) از یک طرف از نفی کثرات و از طرف دیگر از آفرینش جهان سخن گفته شده است، و (2) نیز از سویی برهمان را از هر وصف و کیفیت مبرا معرفی شده و از سوی دیگر او را خالق جهان نامیده میشود، و (3) همچنین محو کثرت به هنگام مشاهده برهمان را مطرح ساخته، در حالیکه اگر جهان واقعی باشد محو آن معنا ندارد.
شانکره در قرن هشتم نظریه «عدم ثنویت توصیف ناپذیر و نا متعین» (=ادوایتا: advaita) را مطرح نمود و نظریه سرابی و توهمی بودن کثرات را مطرح ساخت. وی بر اساس نظریه خود، «آن تو هستی» را کاملا میپذیرد؛ در نظر او انسان مجموعهای از روح و بدن است، بدن تنها یک توهم است، و تنها روح باقی میماند که غیر از برهمن نیست، و میان آن و برهمن یگانگی بی قید و شرطی وجود دارد. اینکه به نظر میرسد روح محدود و متناهی است و جدا از دیگر ارواح است، ناشی از همنشینی آن با بدنیست که مولود وهم است و در واقع آنچه که بهعنوان خویشتن مییابیم، خویشتن حقیقی نیست، بلکه نمودی محدود شده از نفس واقعیست که عین برهمن است [۱] [۲] «تت توام اسی» ارتباطی به «شدن» ندارد، بلکه مربوط به مقوله «بودن» است؛ در ظاهر گویای وحدت وجود پانتهئیسمی (=همهخدایی) است و در ودانته شانکره بر اساس وحدت وجود بسیار غلیظ (=ادوایتا) تفسیر میشود.
منابع
[ویرایش]- {{Citation| last =Raphael | first =Edwin | year =1992 | title =The pathway of non-duality, Advaitavada: an approach to some key-points of Gaudapada's Asparśavāda and Śaṁkara's Advaita Vedanta by means of a series of questions answered by an Asparśin | publisher =Motilall Banarsidas | isbn =81-208-0929-7
Dasgupta, A History Of Indian Philosophy, Vol 2, Pp.439-445
Chatterjee, Datta, An Introduction To Indian Philosophy, Pp.420-427, Pp.442-448, Pp.453-455
مطالعه بیشتر
[ویرایش]- Sri Vidyaranya: Panchadashi. Ed. in Tamil with notes by Swami Gnanananda Bharati. Gnanananda Bharati Publications Trust, Madurai, 1972.
- ساروپالی رادهاکرشنن: The Principal Upanishads.
محمدهادی توکلی, "بررسی ادعای یکسانانگاری «فتکون انت ذاک» در بیان بایزید بسطامی و «تت توام اسی» در اوپانیشاد چاندوگیه," مطالعات عرفانی, 14 1 (1397): 5-30,
پیوند خارجی
[ویرایش]
- ↑ Chatterjee، Datta. An Introduction To Indian Philosophy. صص. ۴۲۰–۴۲۷, ۴۴۲–۴۴۸, ۴۵۳–۴۵۵.
- ↑ توکلی، محمدهادی. «بررسی ادعای یکسانی «فتکون انت ذاک» در بیان بایزید بسطامی و «تت توام اسی» در اوپانیشاد چاندوگیه» (PDF). مطالعات عرفانی: ۱۶.