بانو یوها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

بانو یوها با نام کامل ها یوها که به او یوهوآ هم میگفتند (زاده ۷۳ سال قبل از میلاد، قبیلهٔ هابک _ درگذشته ۲۴ سال قبل از میلا، بویو)؛ دختر ارشد رئیس قبیله هابک و همسر ژنرال هائه‌موسو(هموسو)، رهبر گروه دامول بود. او پس از کشته شدن هموسو، صیغه سلطنتی امپراتور گوموا شد. وی همچنین مادر جومونگ، موسس حکومت گوگوریو بود.

بانو یوها
하유화
ملکه مادر گوگوریو
ملکه بویو(عنوان بعداز مرگ)
مادربزرگ بکجه(این عنون توسط اونجو به او اهدا شد)
صیغه سلطنتی و همسر محبوب امپراتور گوموا
اولین ملکه مادر گوگوریو
جانشینبانو یه‌سویا
زاده۷۳ سال قبل از میلاد
قبیلهٔ هابک
درگذشته۲۴ سال قبل از میلاد
(۴۹ سال)
بویو
آرامگاه
همسر(ان)ژنرال هائه‌موسو
امپراتور گوموا
فرزند(ان)امپراتور جومونگ
نام کامل
بانو ها یوها (یوهوآ)
خاندانخاندان ها(하아)،
از قبیلهٔ هابک
پدرهابیک
مادربوک بی
بانو یوها
هانگول
하백녀
هانجا
河伯女
لاتین‌نویسی اصلاح‌شدهHabaengnyeo
مک‌کیون–ریشاورHabaengnyŏ
نام تولد
هانگول
하유화
هانجا
河柳花
لاتین‌نویسی اصلاح‌شدهHa Yuhwa
مک‌کیون–ریشاورHa Ryuhwa

[۱] [۲]

زندگینامه[ویرایش]

اصل و نسب:
بانو ها یوها؛ دختر هابیک، رئیس قبیلهٔ هابک و زنی بنام بوک بی بود که در سال ۷۳ قبل از میلاد متولد شد. نام یوها به معنای "فرزند رودخانه هابک" بود. گفته میشود رئیس قبیلهٔ هابک سه دختر زیبا داشت بنام های: یوهوآ(یوها)، ووهوآ و هونهوآ، که یوها دختر ارشد بود.

آشنایی یوها و هائه‌موسو:
در مورد آشنایی یوها و ژنرال هائه‌موسو(هموسو) آمده که روزی یوها و خواهرانش کنار رودخانه هابک مشغول گردش بودند که ناگهان جسد مردی را شناور بر روی آب دیدند خواهران با دیدن جسد فرار کردند اما یوها آنجا ماند و توانست پیکر آن مرد را از آب بیرون بکشد و او را نجات دهد. آن مرد در واقع همان هائه‌موسو بود. یوها چندین روز از او پرستاری کرد و هائه‌موسو پس از بهبودی درحالیکه به یوها علاقه مند شده بود قبیلهٔ هابک را ترک کرد.

قتل عام قبیلهٔ هابک:
پس از رفتن هائه‌موسو، ارتش امپراتوری هان در سال ۶۱ قبل از میلاد قبیلهٔ هابک را به جرم پناه دادن هائه‌موسو قتل عام کرد و تنها یوها زنده ماند و به بردگی گرفته شد. در راه انتقال یوها به کشور هان گوموا، ولیعهد آن زمان کشور بویو او را از دست سربازان هان نجات می‌دهد و به بویو میبرد. سپس یوها به مقر سربازان دامول و پیش هائه‌موسو برمیگردد و در آنجا باهم ازدواج می‌کنند.

مرگ هائه‌موسو:
هائه‌موسو به کمک گوموا دوست صمیمی اش با کشور بویو متحد می‌شود تا به امپراتوری هان حمله کنند اما امپراتور بویو، هائه بورو (پدر گوموا) خیانت می‌کند و با کشور هان هم‌دستی کرده نقشهٔ هائه‌موسو را لو می‌دهد و در نهایت در روز جنگ هائه‌موسو دستگیر می‌شود اما گوموا موفق می‌شود وی را نجات دهد ولی در راه فرار هائه‌موسو کشته می‌شود.

ازدواج یوها با گوموا و تولد جومونگ:
گوموا که قبل از اینکه یوها همسر هائه‌موسو شود دلباخته او بود، یوها را به عنوان صیغه سلطنتی خود در قصر بویو ساکن میکند. اما ملکه وون‌هو (همسر اول گوموا از قبیلهٔ ساچلدو) با صیغه های همسرش رفتار خوبی نداشت و گفته میشود دشمن خونی بانو یوها بود و بارها او را شکنجه میداد و کتک میزد. یوها در سال ۵۸ قبل از میلاد، پسرش جومونگ را بدنیا آورد اما مشخص نیست که بانو یوها قبل از آشنایی با گوموا باردار بوده یا نه، به همین علت معلوم نیست که پدر جومونگ هائه‌موسو بوده یا گوموا. اما به احتمال زیاد هائه‌موسو پدر جومونگ بوده چون حکومت گوگوریو او را به عنوان پدر سرزمین خود قبول داشته.

مرگ و آرامگاه:
پس از اینکه جومونگ به دلیل حسادت و تهدید های برادران ناتنی اش تسو(دائه سو) و یونگ پو بویو را ترک میکند و حکومت گوگوریو را تاسیس میکند، یوها در بویو درگیر دعواهای سیاسی میشود و به روایت سامگوک یوسا در اگوست سال ۷۳ قبل از میلاد در سن ۴۹ سالگی توسط گوموا به قتل میرسد. البته عده ای معتقد هستند یوها به علت بیماری از دنیا میرود. گوموا پس از مرگ یوها در حالی که از کارش پشیمان شده بود مراسمی در حد یک ملکه برای او گرفت. مقبره بانو یوها ابتدا در بویو قرار داشت. اما در دوره امپراتور گوانگ گائتو(نوزدهمین امپراتور گوگوریو) مقبره او از بویو به پیونگ یانگ و در کنار پسرش جومونگ منتقل شد.

عنوان بعد از مرگ:
گوموا پس از مرگ یوها شخصا عنوان "ملکه" را به او داد، با اینکه او ملکه بویو نبود. همچنین بانو یوها پس از مرگش توسط امپراتور جومونگ به عنوان "ملکه مادر گوگوریو" شناخته شد. حکومت بکجه نیز یوها را به عنوان مادربزرگ سرزمین خود قبول داشت و برای او احترام زیادی قائل بود. [۳] [۳] [۳] [۳] [۳]

در رسانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Gwanggaeto Stele". db.history.go.kr. Archived from the original on 18 June 2022. Retrieved 2021-09-16.
  2. "Samguk Sagi Book 13 History of Goguryeo Part 1 Section 1". db.history.go.kr. Retrieved 2021-09-08.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ ۳٫۳ ۳٫۴ "Dongguk Yisanggukjip". db.itkc.or.kr. Retrieved 2021-09-25.