اونبیاونیوم (انگلیسی:Unbiunium) یا اکا-اکتینیوم که به عنوان نام عنصر 121 شناخته شده است، یک عنصر شیمیایی احتمالی و فرضی در جدول تناوبی است که با نماد Ubu و عدد اتمی 121 نشانداده میشود. اون بیاونیوم و Ubu نام و نماد موقت سیستماتیک IUPAC[۳] هستند که تا زمان کشف، تأیید و تعیین یک نام دائم برای این عنصر استفاده میشوند. در جدول تناوبی عناصر، انتظار میرود اون بیاونیوم اولین عنصر از سوپراکتینیدها و سومین عنصر در دوره هشتم باشد. این عنصر به دلیل برخی پیشبینیها که ممکن است در جزیرهی پایداری قرار داشته باشد، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. همچنین احتمالاً اولین عنصر از گروه جدید g خواهد بود.
با وجود تلاشهای متعدد تیمهای روسی و آلمانی هنوز سنتز نشدهاست. براساس شواهد تجربی ترکیب عناصر دوره 8 بسیار سختتر از عناصر شناختهشده قبلی است.
تولید عناصر فوق سنگین بسته به سطح انرژی بر انگیختگی هسته ی تولیدی توسط واکنشهای فیوژن "داغ" و "سرد" صورت می پذیرد، در واکنشهای فیوژن داغ، ذرات سبک و پر انرژی به سمت تارگتهای بسیار سنگین (اکتینیدها) شتاب داده میشوند که باعث تشکیل هستههای ترکیبی با انرژی تحریک بالا (حدود 40-50 مگاالکترون ولت) میشود که ممکن است به هسته های کوچکتری شکافته شده یا تا چند نوترون (3 تا 5) تبخیر شوند. در واکنشهای فوزیون سرد (که از ذرات سنگینتر، معمولاً از دوره چهارم جدول تناوب، و تارگتهای سبکتر، معمولاً سرب و بیسموت، استفاده میشود)، هستههای فوزیون تولید شده انرژی تحریک نسبتاً پایینی دارند (حدود 10-20 مگاالکترون ولت) که احتمال تجربه واکنشهای شکافت را کاهش میدهد. هستههای فیوژن در زمانی که به حالت پایه خنک میشوند، تنها یک یا دو نوترون از خود منتشر می نمایند. با این حال، واکنشهای فیوژن داغ به تولید محصولاتی با تراکم نوترون بالاتر منتهی میشوند زیرا اکتینیدها نسبت نوترون به پروتون بالاتری نسبت به هر عنصر دیگری دارند که در حال حاضر میتوان به صورت ماکروسکوپی تولید نمود؛ در حال حاضر این تنها روشی است که امکان تولید عناصر فوق سنگین از فلرویوم (عنصر 114) به بعد وجود دارد.[۴]
↑ ۱٫۰۱٫۱Hoffman, Darleane C.; Lee, Diana M.; Pershina, Valeria (2006). "Transactinides and the future elements". In Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean (eds.). The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd ed.). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN978-1-4020-3555-5.
↑Amador, Davi H. T.; de Oliveira, Heibbe C. B.; Sambrano, Julio R.; Gargano, Ricardo; de Macedo, Luiz Guilherme M. (12 September 2016). "4-Component correlated all-electron study on Eka-actinium Fluoride (E121F) including Gaunt interaction: Accurate analytical form, bonding and influence on rovibrational spectra". Chemical Physics Letters. 662: 169–175. Bibcode:2016CPL...662..169A. doi:10.1016/j.cplett.2016.09.025.