پرش به محتوا

امید مهرگان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
امید مهرگان
زادهٔ۱۳۵۸
ملیتایرانی
پیشهروزنامه‌نگار، مترجم، نویسنده

امید مهرگان (زادهٔ ۱۳۵۸) مترجم، نویسنده و روزنامه‌نگار ایرانی است؛ که از اوایل دههٔ هشتاد در مباحثات حوزهٔ اندیشه حضور داشته‌است. وی چندین سال به عنوان نویسندهٔ صفحهٔ اندیشهٔ روزنامه شرق مشغول کار بوده‌است.[۱] وی جزو چهره‌های جریان نئومارکسیسم (چپ جدید) در ایران است.[نیازمند منبع]

زندگی

[ویرایش]

امید مهرگان در سال ۱۳۷۶ در رشتهٔ مهندسی پتروشیمی وارد دانشگاه امیرکبیر شد اما درس خود را در این رشته نیمه‌کاره گذاشت و به ترجمه، ستون نویسی، مقاله‌نویسی و تدریس مشغول شد.

همچنین نخستین ترجمهٔ وی کتاب «زبان و تاریخ» (مجموعهٔ مقالاتی از والتر بنیامین) است که مستقیماً از آلمانی ترجمه شده‌است.[نیازمند منبع] این کتاب در سال ۱۳۸۱ منتشر شد اما بعدها خود مترجم نیز اعلام کرد که کار ضعیفی از آب درآمده‌است.[نیازمند منبع] در سال ۱۳۸۵ مقالات کتاب قبلی با کمی جرح و تعدیل و با کمک و ویراستاری مراد فرهادپور با نام عروسک و کوتوله منتشر شد. پس از آن وی به صورت جدی تر به ترجمهٔ متون فلسفی و تدریس در موسسات خصوصی پرداخت. پس از انتخابات سال هشتاد و هشت در ایران در پی دستگیری و محدود شدن فعالیت‌هایش برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت. او بعدتر در رشتهٔ ادبیات آلمانی در دانشگاه جانز هاپکینز به تحصیل پرداخت و در مقطع کارشناسی ارشد این رشته فارغ‌التحصیل شد؛ وی ضمن تدریس در پاییز ۱۳۹۷ در دانشکدهٔ علوم انسانی همین دانشگاه ایالت مریلند آمریکا از پایان‌نامهٔ دکتری خود در رشتهٔ Intellectual History که بر فلسفه و ادبیات تمرکز دارد، دفاع کرد.

وی ترجمهٔ آثاری از لودویگ ویتگنشتاین، اسلاوی ژیژک، جورجو آگامبن، آلن بدیو، کارل اشمیت، والتر بنیامین، زیگموند فروید، هربرت مارکوزه، تئودور آدورنو و… در کارنامهٔ خود دارد.

بازداشت

[ویرایش]

امید مهرگان به دنبال حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸، در ۱۴ بهمن ۱۳۸۸، در خانهٔ خود دستگیر شد[۲] و در ۲۹ بهمن ۱۳۸۸ پس از ۱۵ روز بازداشت، آزاد شد.[۳][۴]

کتاب‌شناسی

[ویرایش]

برگردان

[ویرایش]

تألیف

[ویرایش]
  • الاهیات ترجمه: والتر بنیامین و رسالت مترجم؛ امید مهرگان، ۱۳۸۷
  • تفکر اضطراری؛ امید مهرگان، گام نو، ۱۳۸۸
  • تک‌گویی فرجامین: گزیدهٔ مقالات مسعود یزدی. گردآوری: امید مهرگان، ۱۳۸۶
  • ایده‌های منثور؛ امید مهرگان، روزبهان، ۱۳۹۰

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «بازداشت مترجم آثار فلسفی در ایران». بی‌بی‌سی فارسی. دریافت‌شده در ۱۵ ژانویه ۲۰۱۶.
  2. «دست‌گیری امید مهرگان». کمیتهٔ گزارشگران حقوق بشر. ۱۵ بهمن ۱۳۸۸.
  3. «آزادی امید مهرگان». سایت خبری تحلیلی کلمه. ۲۹ بهمن ۱۳۸۸. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ فوریه ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۱۹ فوریه ۲۰۱۰.
  4. «اردوان تراکمه، امید مهرگان و صفورا تفنگچی‌ها از زندان اوین آزاد شدند». رادیو فردا. ۳۰ بهمن ۱۳۸۸.