اصل آلودهکننده میپردازد
"آلودهکننده میپردازد" اصلی است در حقوق مربوط به محیط زیست که در آن تصریح میشود شخص یا اشخاص آلودهکننده محیط زیست، ملزم به پرداخت هزینههای ناشی از صدمه به محیط زیست هستند.[۱] در اینصورت، نه شهرداریها و نه عموم مالیاتدهندگان و مردم نقشی در تأمین مالی صدمات ایجاد شده به طبیعت و محیط زیست از مواد و روشهای صنعتی ندارند، بلکه خود صنعت آلودهکننده و ضررزننده به محیط زیست مسئولیت جبران خسارات ایجاد شده را به عهده دارد[۲].
رسمیت[ویرایش]
اصل آلودهکننده میپردازد برای اجرایی و تبدیل به قانون شدن نیاز به رسمیت دارد. این اصل در بسیاری از مناطق دنیا از جمله در بین کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و اتحادیه اروپا کاملاً به رسمیت شناخته شدهاست.[۳] در حقوق بینالملل زیست محیطی نیز این اصل در بند 16 بیانیه ریو مصوب سال 1992 ذکر شدهاست.[۴][۲]
تاریخچه[ویرایش]
بر مبنای نظر تاریخدان محیط زیست ژان باتیسته فرسو (Jean-Baptiste Fressoz) جبران مالی خسارت به محیط زیست در قرن نوزده در قواعد مربوط به آلودگی صنعتی محیط زیست مبنای عمل بودهاست.[۵][۶] او می نویسد: این اصل که الان به عنوان یک راه حل جدید پیشنهاد شده، در واقع همراه فرایند صنعتیسازی به دست خود صنایع قبلاً ایجاد شدهاست."[۵]
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- ↑ "What is the 'polluter pays' principle?". the Guardian (به انگلیسی). 2012-07-02. Retrieved 2023-02-01.
- ↑ ۲٫۰ ۲٫۱ "Polluter pays principle". ویکیپدیای انگلیسی (به انگلیسی). 29 October 2017. Retrieved 3 November 2017.
- ↑ «Special report: Making the polluters pay». op.europa.eu (به انگلیسی). دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۲-۰۱.
- ↑ Boon, Foo Kim (1992). "THE RIO DECLARATION AND ITS INFLUENCE ON INTERNATIONAL ENVIRONMENTAL LAW". Singapore Journal of Legal Studies: 347–364. ISSN 0218-2173.
- ↑ ۵٫۰ ۵٫۱ (فرانسوی) Nic Ulmi, "Aux origines de la crise écologique" [The origins of the ecological crisis], Le temps, 18 October 2016 (page visited on 22 October 2016).
- ↑ "How to Enforce the Polluter-Pays Principle". International Institute for Sustainable Development (به انگلیسی). Retrieved 2023-02-01.