قلعه دارا
مختصات: ۳۷°۱۱′ شمالی ۴۰°۵۶′ شرقی / ۳۷.۱۸۳° شمالی ۴۰.۹۳۳° شرقی
قلعهٔ دارا یا شهر دارا شهری نظامی بوده است، در شمال میانرودان، که توسط حکومت روم شرقی یا بیزانس ساخته شده است. این قلعه در مرز بین دو حکومت ساسانی و بیزانس قرار داشته و از نظر نظامی و استراتژیک از اهمیت خاصی برخورار بوده است. امروزه در روستای Oğuz در ترکیه، آثار بجا مانده، از این قلعه را می توان دید.
محتویات |
زمینهٔ تاریخی[ویرایش]
بعد از شکست سخت بیزانس در جنگ آناستازی، از قوای ساسانی، در سال ۵۰۲ - ۵۰۶ میلادی، در سال ۵۰۵ میلادی، امپراتور بیزانس، آناستازیوس اول تصمیم گرفت به احیاء و بازسازی ده دارا پرداخته و قلعه ای در آنجا بسازد. دارا تنها ۵ کیلومتر با مرز حکومت ساسانی فاصله داشت و در فاصلهٔ ۱۸ کیلومتری از شهر نصیبین که در دست ساسانیان بود، قرار داشت. بعدها ژوستینین یکم (یوستی نیانوس یکم) دیوارهای قلعه را استحکام بخشید و ارتفاع آن را تا ۲۰ متر بالا برد.
سرنوشت قلعه در طی جنگهای ایران و بیزانس[ویرایش]
این قلعه در سال ۵۷۴ میلادی توسط انوشیروان تسخیر شد. ضربهٔ روحی حاصل از این شکست به حدی بود که امپراتور وقت بیزانس، یوستین دوم از مقام خود استعفا کرد.
خسرو پرویز در سال ۵۹۱ میلادی، در ازای کمکی که از موریس امپراتور بیزانس برای بازپس گرفتن سلطنت، از بهرام چوبین گرفته بود این قلعه را به بیزانس باز پس داد.
بعد از قتل موریس توسط فوکاس امپراتور بعدی، خسرو وارد جنگ با بیزانس شده و قلعهٔ دارا را در سال ۶۰۴ میلادی به تصرف خود در آورد.
در آخر در سال ۶۳۹ میلادی این قلعه توسط اعراب تسخیر شد و به مرور زمان ارزش استراتژیکی و نظامی خود را از دست داد.
منابع[ویرایش]
نویسندگان ویکیپدیای انگلیسی
لینکهای مربوط[ویرایش]
- Battle of Daras animated battle map by Jonathan Webb