ساسکاچوان

مختصات: ۵۴°۳۰′۰۰″ شمالی ۱۰۵°۴۰′۵۳″ غربی / ۵۴٫۵۰۰۰۰°شمالی ۱۰۵٫۶۸۱۳۹°غربی / 54.50000; -105.68139
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از ساسکچوان)
ساسکاچوان
نشان رسمی ساسکاچوان
مهر
شعار(ها): 
Multis e Gentibus Vires
مختصات: ۵۴°۳۰′۰۰″ شمالی ۱۰۵°۴۰′۵۳″ غربی / ۵۴٫۵۰۰۰۰°شمالی ۱۰۵٫۶۸۱۳۹°غربی / 54.50000; -105.68139
کشور کانادا
مرکزرجاینا
بزرگ‌ترین شهرساسکاتون
پیوستن به
کنفدراسیون کانادا

۱ سپتامبر ۱۹۰۵
مدیریت
 • نوعسلطنت مشروطه
فدرال
 • پادشاهچارلز سوم
 • فرماندار کلراسل میراستی
 • وزیراسکات مو
مساحت
 • کل۶۵۲۰۰۰ کیلومتر مربع (۲۵۱٬۷۰۰ مایل مربع)
 • خشکی۵۹۱۷۰۰ کیلومتر مربع (۲۲۸٬۴۵۰ مایل مربع)
 • آب۵۹۳۷۰ کیلومتر مربع (۲۲٬۹۲۱ مایل مربع)
رتبه مساحت۷ام
جمعیت
 (۲۰۱۱)
 • کل۱٬۰۵۳٬۹۶۰
 • رتبه۶ام
منطقه زمانییوتی‌سی ۶- (UTC)
 • تابستانی (DST)یوتی‌سی ۷- (UTC)
پیش‌شماره(های) تلفن۳۰۶ ۱
نمایندگان فدرالدر پارلمان کانادا
House seats
مجلس سنا
۷
۶
زبان رسمیانگلیسی
وبگاه

ساسکاچوان یا سَسکَچوان (به انگلیسی: Saskatchewanدشت و استانی شمالی در غرب کانادا و تنها استان بدون مرز طبیعی این کشور است. مرکز آن رجاینا و بزرگ‌ترین شهر آن ساسکاتون است.

وسعت استان ساسکاچوان ۶۵۱٬۹۰۰ کیلومتر مربع است که نزدیک به ۱۰ درصد آن (۵۹٬۳۶۶ کیلومتر مربع معادل ۲۲٬۹۰۰ مایل مربع) آب شیرین و عمدتاً شامل رودخانه‌ها، مخازن و ۱۰۰٬۰۰۰ دریاچهٔ موجود در این استان می‌شود. طبق برآورد سال ۲۰۱۹ جمعیت ساسکاچوان ۱,۱۷۸,۶۵۷ نفر بوده‌است.

تاریخچه[ویرایش]

تاریخ غنی این استان به بیشتر از ۵۰۰۰ سال پیش در زمان استقرار اقوام اولیهٔ کانادا در این منطقه برمی‌گردد. از افتخارات این استان وجود جوامع مِتیس (به انگلیسی: Metis) و اقوام اولیهٔ کانادا است. اولین گروه اروپایی در اواخر سال ۱۶۰۰ میلادی وارد این استان شدند که اکثر آن‌ها کاشف یا تاجرِ پوست بودند. استان ساسکاچوان در این زمان بخشی از منطقهٔ شمال‌غربی بود که این منطقه بیشتر کانادای مدرن را تشکیل می‌داد.

خیلی زود، پس از کنفدراسیون شدن کانادا در سال ۱۸۶۷، مهاجرت به این منطقه آغاز شد. به دلیل وسعت منطقهٔ غیرمسکونی، دولت کانادا در سال ۱۸۷۲ قانون Dominion Lands را وضع کرد که به مهاجران جدید اجازه می‌داد تا در صورت پاک‌سازی زمین و انجام کار تولیدی در آن، صاحب آن شوند. نتیجهٔ این قانون جدید، هجوم مهاجران از سراسر جهان به خصوص اروپای شرقی به این استان بود. در زمان استان شدن ساسکاچوان در سال ۱۹۰۵ ده‌ها زبان مختلف در این استان صحبت می‌شد.

دولت[ویرایش]

دولت کانادا در یک سیستم فدرال عمل می‌کند که بر برخی امور متعلق به دولت ملی در اوتاوا و برخی دیگر تحت کنترل دولت‌های استانی، کنترل دارد. استان ساسکاچوان مجلس انتخابی دموکراتیک خود را دارد. (مجمع قانونگذاری ساسکاچوان[۱]) که در شهر مرکزی رجاینا[۲] واقع شده‌است. ۵۸ نماینده در این مجلس کار می‌کنند که هر یک خدمتگزار یک ناحیه خاص است. دولت این استان تحت کنترل حزب حزب دموکرات جدید[۳] (NDP) به رهبری آقای لورن کالورت[۴] استاست.

این استان به‌طور کل تمایل به جناح چپ و NDP دارد و در ۶ دهه پیشین قدرت در دستان این جناح بوده‌است. استاندار لورن کالورت[۴] اولین کسی بود که بیمه رایگان خدمات بهداشتی را معرفی کرد.

جغرافیا[ویرایش]

این استان در قسمت سرسبز کانادا و در جوار منیبا از سمت شرق و آلبرتا از سمت غربی استاست.

این استان پرآفتاب‌ترین استان در کانادا با میانگین ۲۰۰۰ – ۲۵۰۰ ساعت تابش آفتاب در سال است.

جمعیت این استان تقریباً یک میلیون نفر و جمعیت مرکز استان رجینا ۲۰۰٬۰۰۰ نفر و ساسکاتون بزرگ‌ترین شهر این استان ۲۶۵٬۰۰۰ نفر استاست.

در این استان ۷۲ "ملت اولیه کانادا ساکن هستند. کلاً علت جذب افراد به این منطقه در گذشته خاک حاصلخیز این استان بود. امروزه، اقتصاد روبه رشد مدرنِ این استان عامل جذب مهاجران به ساسکاچوان است.

شهرهای اصلی[ویرایش]

رجاینا: رِجاینا مرکز استان و دومین شهر بزرگ استان بوده و جمعیت آن حدوداً ۲۰۰٬۰۰۰ نفر است. علاوه بر اقتصاد خدماتی، رجاینا از صنایع مربوط به منابع طبیعی اطراف شهر سود می‌برد. در ضمن با حمایت دانشگاه پارک تحقیقاتی رجاینا[۵] این شهر مرکز نوآوری و فناوری شده‌است.

این شهر در سال ۱۸۸۲ به نام ملکه ویکتوریا[۶] در انگلستان نام گرفت. نام قبلی آن[۷] بود.

قبل از آن که ساسکاچوان به استان تبدیل شود، رِجاینا ستاد مناطق شمال غربی بوده‌است. در سال ۱۹۰۶ کمی بعد از استان شدن ساسکاچوان این شهر مرکز استان شد.

رِجاینا، با داشتن شرایط مناسب مسکن و هزینه‌های پایین زندگی، مکانی مناسب برای سکونت است. این شرایط مناسب موجب جذب مهاجر و وجود ملیت‌های مختلف در این شهر شده‌است. در حقیقت، حقیقت، این تنوع فرهنگی باعث شد تادر سال ۲۰۰۴ از میراث کانادا[۸] عنوان «پایتخت فرهنگی کانادا» را کسب کند.

ساسکاتون: ساسکاتون یا سَسکَتون، با جمعیت بالغ بر ۲۶۵٬۰۰۰ نفر، بزرگ‌ترین شهر این استان است. به لطف اقتصادِ روبه‌رشد، جمعیت این شهر از شهر مرکزی رجینا در اواسط دههٔ ۱۹۸۰ فراتر رفت. اغلب از این شهر با نام «پاریسِ مرغزارها» یاد می‌کنند. رودخانه ساسکاچوان جنوبی این شهر را به دو قسمت تقسیم کرده‌است و خط افق زیبایی به آن می‌دهد.

اقتصاد این شهر از کشاورزی و معدن به سمت فناوری و خدمات مالی تغییر شکل داده‌است. ساسکاتون سرآمد بیوتکنولوژی کشاورزی در جهان و همچنین سالانه جذب‌کنندهٔ سرمایه‌های شرکت‌های درجه‌یک دارویی جهان است. این دانشگاه ساسکاچوان، که یک دانشگاه تحقیقاتی جامع است، در این شهر واقع شده‌است. تنوع فرهنگی ساسکاتون موجب پیدایش جشنواره‌های مردمی مخصوصاً در تابستان می‌شود. از این جشنواره‌های مردمی می‌توان به جشنوارهٔ جاز، جشنوارهٔ بین‌المللی Fringe و جشنوارهٔ شکسپیر در ساسکاچوان اشاره کرد که هرساله جذب‌کنندهٔ توریست از کانادا و سراسر جهان است.

شهرها[ویرایش]

دانشگاه‌ها[ویرایش]

جمعیت[ویرایش]

تقریباً نزدیک به ۹۷۰٬۰۰۰ نفر در این استان سکونت دارند. بالغ بر ۳۵ درصد در روستا زندگی می‌کنند که بالاترین آمار در کانادا است. مابقی در حدود نیمی از جمعیت کل استان در دو شهر ساسکاتون[۹](۲۳۰٬۰۰۰ نفر) و رجاینا[۲] (۲۰۰٬۰۰۰ نفر) زندگی می‌کنند.

این استان، با حفظ نرخ رشد جمعیت از طریق مهاجرت به امید جذب سالانه حداقل ۵۰۰۰ مهاجر در آینده‌ای نزدیک است. به دلیل رشد سریع مهاجرت در اوایل قرن نوزدهم تا به امروز، این منطقه دارای ملیت‌های مختلف شده‌است. ملیت‌های مهم در این منطقه آلمانی، ایرلندی، اوکراینی، اقوام اولیه کانادا، اسکاتلندی، انگلیسی، فرانسوی، Netis، نروژی، چینی و ایرانی هستند. بیشتر جمعیت ساسکاچوان در نیمهٔ جنوبی استان سکونت دارند.

مهاجرت[ویرایش]

مهاجرت یک عامل مهم در شکل‌گیری فرهنگ و تاریخچهٔ این استان استاست. در ضمن، مهاجرت عامل افزایش جمعیت استان در آینده محسوب می‌شود. این استان درصدد جذب مهاجر (حداقل ۵۰۰۰ نفر در سال) جهت رشد اقتصادی است. یکی از روش‌های جذب مهاجر برنامهٔ انتخابی استانی PNP است که روند جذب مهاجر به این استان را سرعت می‌بخشد. در این برنامه برای متخصصان، تجار و دانشجوی بین‌المللی امتیازاتی محسوب شده‌است. سرعت بالای مهاجرت باعث رکود اقتصادی شده‌است.

اقتصاد و کار[ویرایش]

این استان در ناحیهٔ سرسبز کانادا قرار دارد و تولیدکنندهٔ ۲۸ درصد غلات و بیش از ۵۴ درصد گندم کشور است.

اگرچه کشاورزی با درآمد ۲ میلیارد دلار در سال مهم‌ترین بخش اقتصاد این استان محسوب می‌شود، ولی کارهای خدماتی از جمله مؤسسات مالی، بیمه، بنگاه‌های مسکن (۳/۳ میلیارد دلار) بخش مهمی در اقتصاد این استان است.

نرخ بیکاری ۱/۵ درصدی، کمتر از میانگین کانادا بوده و این استان را به محل خوبی برای کار تبدیل ساخته‌است.

این استان همچنین دارای معادن غنی است. (پتاس، اورانیوم، زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی).

ساسکاچوان در صادرات پتاس (کود) مقام اول را در کانادا دارد.

سطح استاندارد زندگی[ویرایش]

این استان با دارا بودن سطح بالای زندگی مهاجران را به سمت خود جذب می‌کند. میانگین درآمد خانواده ۴۸٬۴۰۰ دلار و حداقل دستمزد ۱۳ دلار در ساعت بوده که هر دو بالاتر از میانگین کانادا هستند. هزینه زندگی در ساسکاچوان کاملاً قابل استطاعت است. هزینه مسکن کمترین در کانادا بوده و منابع طبیعی موجود در استان هزینه انرژی را نیز پایین می‌آورد. این استان سومین استانی است که نرخ مالیات بر درآمد آن جزء کمترین استاست. (۱۵ درصد استانی) در ساسکاچوان برنامه‌های اجتماعی را دولت فراهم می‌سازد بنابراین این امر کمک بزرگی به حفظ استاندارد زندگی تمامی ساکنان می‌کند. استاندار قبلی این استان آقای تامی داگلاس[۱۰] که پدر بهداشت در کانادا نامیده می‌شود پیشرو حرکت خدمات بهداشتی رایگان جهانی است که از آن تاریخ به بعد در کانادا انجام می‌پذیرد.

مسکن[ویرایش]

این استان مناسب‌ترین شرایط خرید مسکن را برای مهاجران دارد. فقط ۶۴ درصد ساکنان این استان در مراکز شهری سکونت دارد. قیمت یک خانه به‌طور متوسط بیشتر از ۱۱۵٬۰۰۰ دلار بوده که پایین‌تر از میانگین نرخ هر شهر دیگری در کانادا است. قیمت متوسط خرید خانه در ساسکاتون[۹] ۱۳۵٬۰۰۰ دلار است. درصد میانگین درآمد خانوار با هزینه‌های مالکیت بین ۱۸ تا ۳۰ درصد است.

تحصیلات[ویرایش]

همهٔ شهروندان کانادایی و دارندگان اقامت دائم می‌توانند از مهد کودک تا پایان دبیرستان از تحصیلات رایگان استفاده کنند. مدارس به صورت عمومی بوده و برنامه آموزشی به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و زبان اولین ملیت‌ها یا Metis ارائه می‌شود. فارغ التحصیلان دوره متوسطه در این استان می‌توانند از گزینه‌های متنوع برای ادامه تحصیل استفاده کنند. در این ایالت دانشگاه‌های بزرگی چون دانشگاه ساسکاچوان و دانشگاه رجینا وجود دارد. این استان همچنین دانشگاه منحصربه‌فرد First Nations را دارا است. شهریهٔ متوسط این دانشگاه‌ها ۵۰۰۰ دلار برای شهروندان کانادایی است. برنامه‌های کارورزی به‌علاوهٔ نُه کالج فنی منطقه‌ای و ۵۰ مدرسهٔ مهارت‌آموزیِ خصوصی برای علاقه‌مندان فراگیری مهارت و حرفه و فن در این استان وجود دارد.

بهداشت[ویرایش]

طبق قوانین کانادا، تمامی شهروندان کانادا می‌توانند از خدمات درمانیِ رایگان استفاده کنند. به عبارت دیگر، اکثر هزینه‌های خدمات درمانی در کانادا به‌طور مستقیم از شهروند اخذ نمی‌گردد. البته خدما غیرضروری مانند عمل زیبایی یا مراقبت‌های خاص از دندان تحت پوشش این خدمات نیستند. لیست خدمات غیر رایگان در هر استان متفاوت است. این استان اولین استانی بود که برنامه رایگان خدمات درمانی را به اجرا درآورد. هزینه بهداشتی عمومی سالانه معادل ۳۴۰۰ دلار بوده که منطبق با میانگین کانادا است.

فرهنگ[ویرایش]

این استان دارای چندین فرهنگ مختلف است که نتیجه مهاجرت اقوام گوناگون به این منطقه‌است. در اواخر قرن نوزده افراد زیادی از اکراین و امپراطوری سابق اطریش وارد این استان شدند. از آنجایی که بیشتر گروه‌های مهاجر به کانادا از جمله Douhkobor به دلیل فشارهای مذهبی از کشور خود فرار کرده بودند، سنت و فرهنگ خود را در کانادا زنده نگه داشتند. نتیجه این عمل مجموعه فرهنگی متنوع زنده در این استان است که گرمابخش این منطقه است.

با وجود توسعه اقتصادی، کشاورزی در این استان به صورت بخش مهمی از فرهنگ استان باقی مانده‌است. ساکنین اولیه این استان با مشقت فراوان دست به دست هم دادند و با پاکسازی زمین‌ها آن را به سرزمینی حاصلخیز تبدیل ساختند و این رویّه تابه‌حال ادامه داشته‌است. اگرچه امروز این منطقه به استانی مدرن و شهری تبدیل گشته ولی روحیهٔ سنتی کشاورزی فضای دلپذیری به این استان بخشیده‌است.

منابع[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. Saskatchewan Legislative Assembly
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ Regina
  3. New Democratic Party
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ Lorne Calvert
  5. Regina Research Park
  6. Victoria Regina
  7. Pile-Of-Bones
  8. Heritage Canada
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ Saskatoon
  10. Tommy Douglas